default-image

Εκστρατεία ανάγνωσης & δημιουργικότητας από το Δήμο Μινώα

Κρήτη
Εκστρατεία ανάγνωσης & δημιουργικότητας από το Δήμο Μινώα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη…" είναι ο τίτλος της φετινής καλοκαιρινής εκστρατείας ανάγνωσης και δημιουργικότητας της Σακορραφείου Βιβλιοθήκης του Δήμου Μινώα Πεδιάδας την οποία διοργανώνει για τέταρτο συνεχόμενο καλοκαίρι.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015 και θα συνεχιστούν έως και τον Αύγουστο, με τη συμμετοχή των παιδιών να είναι εντελώς δωρεάν.

Η εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το δίκτυο δημοσίων και δημοτικών βιβλιοθηκών του Future Library με στόχο την προώθηση της ανάγνωσης και της δημιουργικότητας, αφορά παιδιά και εφήβους, ενήλικες, υπαλλήλους και χρήστες των βιβλιοθηκών που καλούνται να ανακαλύψουν μέσα από δραστηριότητες, εκδηλώσεις και εργαστήρια τους ποικίλους ρόλους που μπορεί να έχει μία βιβλιοθήκη.

Μπορεί να γίνει κρυψώνα θησαυρών, ή μια μηχανή του χρόνου, ή ένας χάρτης, ή ένα μουσείο, ή ένα καράβι, ή ένα εργαστήριο πειραμάτων, ή μια μεγάλη κουφάλα σ' ένα δέντρο…  

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Σακορράφειο Βιβλιοθήκη στο τηλ. 2891031824 ή να επισκεφτούν το summer2015.nlg.gr.

Οι εκδηλώσεις

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

* Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015, 6-8 το απόγευμα: "Πόσο καλά ξέρω τα βιβλία της βιβλιοθήκης;"

Μια κάρτα ορίζει για κάθε παιδί την αποστολή του να ανακαλύψει ένα βιβλίο στη βιβλιοθήκη. Ένα παιδί αναλαμβάνει να παρουσιάσει με λίγα λόγια την υπόθεση του βιβλίου του και να το προτείνει ή όχι, στα υπόλοιπα παιδιά.

Με τη Βρεφονηπιοκόμο Ειρήνη Ασσαργιωτάκη. Για όλα τα παιδιά της βιβλιοθήκης.

* Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015, 11 το πρωί-1 το μεσημέρι: Μουσικά ρυθμικά και κινητικά παιχνίδια

Με το δάσκαλο- μουσικό Βασίλη Δαμιανάκη. Για παιδιά από 6-9 ετών.

* Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015, 11 το πρωί-1 το μεσημέρι: "Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι ένας αρωματικός κήπος" (1η συνάντηση)

Αυτό το καλοκαίρι η βιβλιοθήκη μετατρέπεται σε κήπο. Φυτεύουμε και φροντίζουμε αρωματικά φυτά. Παράλληλα διαβάζουμε ιστορίες και παραμύθια, στα οποία τα φυτά παίζουν σημαντικό ρόλο.

Με τη νηπιαγωγό Ειρήνη Μπεχλιβάνου. Για όλα τα παιδιά της βιβλιοθήκης.

* Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015, 6-8 το απόγευμα: "Πόσο καλά ξέρω τα βιβλία της βιβλιοθήκης;"

Μια κάρτα ορίζει για κάθε παιδί την αποστολή του να ανακαλύψει ένα βιβλίο στη βιβλιοθήκη. Ένα παιδί αναλαμβάνει να το παρουσιάσει με λίγα λόγια και να το προτείνει ή όχι, στα υπόλοιπα παιδιά.

Με τη Βρεφονηπιοκόμο Ειρήνη Ασσαργιωτάκη και τη νηπιαγωγό Χριστίνα Κορνελάκη. Για όλα τα παιδιά της βιβλιοθήκης.

* Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015, 11 το πρωί-1 το μεσημέρι: "Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια μηχανή του χρόνου - Η προϊστορία"

Μπαίνουμε στη βιβλιοθήκη-μηχανή του χρόνου και βγαίνουμε στις σπηλιές των προϊστορικών ανθρώπων. Ζωγραφίζουμε στους τοίχους της σπηλιάς, ανάβουμε φωτιά και λέμε ιστορίες, βγαίνουμε για να κυνηγήσουμε ένα μαμούθ.

Με τη νηπιαγωγό Παρθένα Κριτσιλίδου. Για παιδιά 4-7 ετών.

* Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015, 11 το πρωί-1 το μεσημέρι: "Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι ένας αρωματικός κήπος" (2η συνάντηση)

Αυτό το καλοκαίρι η βιβλιοθήκη μετατρέπεται σε κήπο. Φυτεύουμε και φροντίζουμε αρωματικά φυτά. Παράλληλα διαβάζουμε ιστορίες και παραμύθια, στα οποία τα φυτά παίζουν σημαντικό ρόλο.

Με τη νηπιαγωγό Ειρήνη Μπεχλιβάνου. Για όλα τα παιδιά της βιβλιοθήκης.

* Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015, 6-8 το απόγευμα: "Πόσο καλά ξέρω τα βιβλία της βιβλιοθήκης;"

Μια κάρτα ορίζει για κάθε παιδί την αποστολή του να ανακαλύψει ένα βιβλίο στη βιβλιοθήκη. Ένα παιδί αναλαμβάνει να παρουσιάσει με λίγα λόγια την υπόθεση του βιβλίου του και να το προτείνει ή όχι, στα υπόλοιπα παιδιά.

Με τη Βρεφονηπιοκόμο Ειρήνη Ασσαργιωτάκη και τη νηπιαγωγό Χριστίνα Κορνελάκη. Για όλα τα παιδιά της βιβλιοθήκης.

* Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015, 11 το πρωί-1 το μεσημέρι: "Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι ένα ραφείο λέξεων" (1η συνάντηση)

Κεντάμε με πολύχρωμες κλωστές, λέξεις, πάνω σε μικρά κομμάτια από ύφασμα, τα ράβουμε μεταξύ τους και φτιάχνουμε τη σημαία του καλοκαιριού.

Με τη Μαίρη Γαρεφαλάκη-Μαρκάκη. Για παιδιά 8-12 ετών.

* Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015, 11 το πρωί-1 το μεσημέρι: "Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι ένα καταφύγιο φανταστικών φίλων"

Πολλοί ήρωες στις ιστορίες έχουν ένα φανταστικό φίλο που τους βοηθάει στις περιπέτειες τους. Όλοι οι φανταστικοί φίλοι είναι κρυμμένοι στη βιβλιοθήκη και τους ανακαλύπτουμε παίρνοντας μέρος σ' ένα παιχνίδι θησαυρού.

Με τη βρεφονηπιοκόμο Καλλιόπη Αμαριωτάκη. Για παιδιά 6-12 ετών.

* Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015, 11 το πρωί-1 το μεσημέρι: "Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι ένα ραφείο λέξεων" (2η συνάντηση)

Κεντάμε με πολύχρωμες κλωστές, λέξεις, πάνω σε μικρά κομμάτια από ύφασμα, τα ράβουμε μεταξύ τους και φτιάχνουμε τη σημαία του καλοκαιριού.

Με τη Μαίρη Γαρεφαλάκη-Μαρκάκη. Για παιδιά 8-12 ετών.

* Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015, 11 το πρωί-1 το μεσημέρι: "Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια φανταστική χώρα των ζώων"

Φτιάχνουμε στη βιβλιοθήκη μια έκθεση όλων των ζώων που πρωταγωνιστούν στις ιστορίες. Ο Μπαγκίρα, ο Γουίνι, ο Μόμπυ Ντικ, η Χέντβιχ, ο Ασλάν, ο κύριος Φοξ θα βρεθούν όλοι μαζί και θα ξεκινήσουν μια συζήτηση για το τι σημαίνει να είσαι ζώο - πρωταγωνιστής σε ένα βιβλίο λογοτεχνίας.

Με τη νηπιαγωγό Ειρήνη Μπεχλιβάνου. Για παιδιά 6-10 ετών.

* Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015, 11 το πρωί-1 το μεσημέρι: "Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια μηχανή του χρόνου - Η ζωή του Ιησού"

Μιλάμε για το Χριστό και αποτυπώνουμε πάνω  σε χρονογραμμή τη ζωή και το έργο του.

Με τον πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Μελχισεδέκ Αμπελικάκη. Για όλα τα παιδιά της Βιβλιοθήκης.

* Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015, 11 το πρωί-1 το μεσημέρι: Μουσικά ρυθμικά και κινητικά παιχνίδια

Με το δάσκαλο-μουσικό Βασίλη Δαμιανάκη. Για παιδιά από 9-12 ετών.

* Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015, 6-8 το απόγευμα: "Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι χώρος αθλοπαιδιών"

Γυμναζόμαστε και παίζουμε κινητικά-ρυθμικά παιχνίδια. Με τη γυμνάστρια Βασιλική Στασινοπούλου. Για όλα τα παιδιά της βιβλιοθήκης.

* Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015, 11 το πρωί-1 το μεσημέρι: "Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια μηχανή του χρόνου - Η εποχή του βωβού κινηματογράφου (1η συνάντηση)

Μπαίνουμε στη βιβλιοθήκη-μηχανή του χρόνου και βγαίνουμε στο κινηματογραφικό πλατό της εποχής του βωβού κινηματογράφου. Χωριζόμαστε σε ομάδες, γράφουμε σενάρια, γυρνάμε ταινιούλες, προσθέτουμε όπου χρειάζεται λόγια και μουσική και τις προβάλουμε στη βιβλιοθήκη.

Με το Σπύρο Αποστολάκη. Για παιδιά από 8 ετών και πάνω.

* Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015, 11 το πρωί-1 το μεσημέρι: "Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι το ατελιέ του Χουάν Μιρό"

Μετατρέπουμε τη βιβλιοθήκη στο ατελιέ του Ισπανού ζωγράφου Χουάν Μιρό, βλέπουμε έργα του, ζωγραφίζουμε με τον δικό του τρόπο και γράφουμε μικρά ποιήματα, εμπνευσμένα από τους τίτλους των έργων του.

Με τη νηπιαγωγό Παρθένα Κριτσιλίδου. Για παιδιά 6-12 ετών.

* Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015, 11 το πρωί-1 το μεσημέρι: "Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια μηχανή του χρόνου - Η εποχή του βωβού κινηματογράφου" (2η συνάντηση)

Μπαίνουμε στη βιβλιοθήκη - μηχανή του χρόνου και βγαίνουμε στο κινηματογραφικό πλατό της εποχής του βωβού κινηματογράφου. Χωριζόμαστε σε ομάδες, γράφουμε σενάρια, γυρνάμε ταινιούλες, προσθέτουμε όπου χρειάζεται λόγια και μουσική και τις προβάλλουμε στη βιβλιοθήκη.

Με τον Σπύρο Αποστολάκη. Για παιδιά από 8 ετών και πάνω.

* Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015, 11 το πρωί-1 το μεσημέρι: "Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι ένα καταφύγιο αισθήσεων"

Παίζουμε και πειραματιζόμαστε με τις πέντε αισθήσεις μας.

Με την τεχνολόγο Γραφικών Τεχνών Σοφία Σαπουντζάκη. Για παιδιά 6-12 ετών.

* Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015, 6-8 το απόγευμα: "Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι πικνίκ στη χώρα των θαυμάτων" (1η συνάντηση)

Τα παιδιά θα μεταφερθούν στον κόσμο της Αλίκης στη Χώρα των θαυμάτων και θα οργανώσουν στη βιβλιοθήκη ένα πάρτι με καλεσμένους τον Καπελά, τον Άσπρο Λαγό και τα τραπουλόχαρτα. Στην 1η συνάντηση θα φτιάξουν και θα στείλουν τις προσκλήσεις.

Με την Ειρήνη Ασσαργιωτάκη και την Κατερίνα Στιβακτάκη. Για παιδιά 6-12 ετών.

* Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015, 11 το πρωί-1 το μεσημέρι: "Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια μηχανή του χρόνου -Το αγιολόγιο της Κρήτης"

Με οδηγό τις βιογραφίες εκκλησιαστικών προσωπικοτήτων της Κρήτης, φτιάχνουμε μια έκθεση με φωτογραφίες και στοιχεία από τη ζωή και το έργο τους.

Με τον πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Μεθόδιο Φλουρή. Για παιδιά 8-12 ετών

* Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015, 11 το πρωί-1 το μεσημέρι: "Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι το ατελιέ του Πάουλ Κλε"

Μετατρέπουμε τη βιβλιοθήκη στο ατελιέ του Ελβετού ζωγράφου Πάουλ Κλέ, ζωγραφίζουμε με τον δικό του τρόπο και γράφουμε μικρά ποιήματα, εμπνευσμένα από τους τίτλους των έργων του.

Με τη νηπιαγωγό Ειρήνη Μπεχλιβάνου. Για παιδιά 6-12 ετών.

* Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015, 6-8 το απόγευμα: "Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι πικνίκ στη χώρα των θαυμάτων" (2η συνάντηση)

Τα παιδιά θα μεταφερθούν στον κόσμο της Αλίκης στη Χώρα των θαυμάτων και θα οργανώσουν στη βιβλιοθήκη ένα πάρτι με καλεσμένους τον Καπελά, τον Άσπρο Λαγό και τα τραπουλόχαρτα. Στη 2η συνάντηση θα φτιάξουν φαναράκια από χαρτί.

Με την Ειρήνη Ασσαργιωτάκη και την Κατερίνα Στιβακτάκη. Για παιδιά 6-12 ετών.

* Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015, 11 το πρωί-1 το μεσημέρι: "Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια μηχανή του χρόνου-Ένα αεροπλάνο στη Σαχάρα"

Απρίλιος 1943. Ένα βομβαρδιστικό αεροπλάνο χάνει τον προσανατολισμό του και πέφτει στην έρημο Σαχάρα. Η περιπέτεια του πληρώματος.

Με το διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Καστελίου Γιώργο Καλογεράκη. Για όλες τις ηλικίες.

* Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015, 11 το πρωί-1 το μεσημέρι: "Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια κουφάλα δέντρου"

Η βιβλιοθήκη γίνεται η κουφάλα δέντρου του παραμυθιού. Μέσα στην κουφάλα ζουν μικρά και μεγαλύτερα ζωάκια, βρίσκουν καταφύγιο κατατρεγμένοι ήρωες παραμυθιών.

Με τη νηπιαγωγό Δήμητρα Δερέμπεη. Για παιδιά 4-7 ετών.

* Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015, 6-8 το απόγευμα: "Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι πικνίκ στη χώρα των θαυμάτων" (3η συνάντηση)

Τα παιδιά θα μεταφερθούν στον κόσμο της Αλίκης στη Χώρα των θαυμάτων και θα οργανώσουν στη βιβλιοθήκη ένα πάρτι με καλεσμένους τον Καπελά, τον Άσπρο Λαγό και τα τραπουλόχαρτα. Επιτέλους, η μέρα του πικνίκ έφτασε!

Με την Ειρήνη Ασσαργιωτάκη και την Κατερίνα Στιβακτάκη. Για παιδιά 6-12 ετών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News