default-image

Βιωματικό εργαστήριο για τη συνεξάρτηση στο Μυλοπόταμο

Κρήτη
Βιωματικό εργαστήριο για τη συνεξάρτηση στο Μυλοπόταμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τετραήμερο βιωματικό εργαστήριο με θέμα "Στα δίχτυα της συνεξάρτησης" διοργανώνεται από τις 3 έως τις 6 Ιουλίου στο σπίτι των Κουρήτων στο Μυλοπόταμο Ρεθύμνου.

Το Βιωματικό Εργαστήριο περιλαμβάνει ένα αυτογνωστικό μέρος - με γνωστική επεξεργασία και βιωματικές ασκήσεις - και ένα θεραπευτικό μέρος με συστημική αναπαράσταση.

Το αυτογνωστικό-βιωματικό μέρος θα συντονίζει η Μαριάνθη Μεταλληνού, ιατρός, ψυχοθεραπεύτρια, ενεργειακή θεραπεύτρια, MscΚοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων, ενώ το θεραπευτικό μέρος της συστημικής αναπαράστασης θα συντονίζει η Όλγα Μπασιούδη, συντονίστρια Συστημικής Αναπαράστασης, πνευματική θεραπεύτρια.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, «συνεξάρτηση είναι η κατάσταση της εξάρτησής μας από τους άλλους ανθρώπους, η οποία μας κάνει να πιστεύουμε στην ψευδαίσθηση, πως οι άλλοι κρατούν το κλειδί της δικής μας ευτυχίας ή/και δυστυχίας, πως οι άλλοι είναι υπεύθυνοι για τη δική μας πραγματικότητα. Αντίστοιχα βέβαια κι εμείς έχουμε την ευθύνη για τη δική τους πραγματικότητα, τα συναισθήματα, τις σκέψεις, την πορεία της ζωής τους, την ευτυχία τους. Είναι πολύ συνηθισμένη και σχεδόν όλοι μας μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μια μορφή συνεξάρτησης, έστω και ελαφριά.

Η συνεξάρτηση μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά και μας οδηγεί σε εξάντληση. Οι γνωστές στην κοινωνία μας εξαρτήσεις από το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, το φαγητό, τον τζόγο, το διαδίκτυο κ.λπ. είναι απλά η σωματοποίηση-εξωτερίκευση της συνεξάρτησης, η οποία εδρεύει σε βαθύτερο ασυνείδητο επίπεδο, που δε γίνεται εύκολα αντιληπτό. Πέρα από αυτές τις εξαρτήσεις, οι περισσότερες από τις χρόνιες "ανίατες" ασθένειες που μαστίζουν την κοινωνία μας, ο καρκίνος, οι αυτοάνοσες ασθένειες, τα καρδιαγγειακά, κ.λπ., είναι επίσης σωματοποίηση της συνεξάρτησης. Έτσι, κοιτάζουμε την κορυφή του παγόβουνου και εστιάζουμε την προσοχή μας στους εξωτερικούς παράγοντες πάντα - το κρύο, τα μικρόβια, τη διατροφή, τη ρύπανση του περιβάλλοντος (που είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες αλλά όχι η αιτία) - και χάνουμε τον τεράστιο όγκο του παγόβουνου, που βρίσκεται κάτω από το νερό, δηλαδή στο συναισθηματικό και νοητικό μας επίπεδο.

Μόνο αναγνωρίζοντας αυτό το βαθύτερο ασυνείδητο επίπεδο, όπου εδράζεται η συνεξάρτηση, μπορούμε να αρχίσουμε να παίρνουμε στα χέρια μας τη ζωή μας και τη δύναμή μας, έτσι ώστε να κάνουμε επιτυχείς επιλογές και να έχουμε αρμονικές σχέσεις και υγιή εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξής μας».

Το σπίτι των Κουρήτων είναι ένα παραδοσιακό κατάλυμα, ιστορικό μνημείο, έδρα του Οικομουσείου Κουρητία, που βρίσκεται στα Τζανακιανά Μυλοποτάμου Ν. Ρεθύμνου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News