Πολιτισμός

"Οι άνθρωποι του παππού μου" σε Ηράκλειο και Χανιά

Στιγμές αναπόλησης, συγκίνησης και χαράς θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν οι φίλοι του κινηματογράφου στην προβολή της ταινίας μεγάλου μήκους "Οι άνθρωποι του παππού μου" του γνωστού Τούρκου σκηνοθέτη Τσαγάν Ιρμάκ, στους δήμους Ηρακλείου και Χανίων.

Η ταινία αναφέρεται στη φιλία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων και, όπως έχει δηλώσει και ο δημιουργός της Τσαγάν Ιρμάκ, «είναι αφιερωμένη στον παππού μου, αλλά και στους μετανάστες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923».

Ο Οζάν, ένα δεκάχρονο αγόρι που κατοικεί με την οικογένειά του σε μια όμορφη μικρή πόλη στα παράλια της Τουρκίας, θα γνωρίσει την ιστορία των προγόνων του μέσα από τις νοσταλγικές αφηγήσεις του παππού του, Μεχμέτ. Ο παππούς του μικρού Οζάν, μετανάστης που κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών ήρθε στην Τουρκία, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη. Ο παππούς Μεχμέτ με τα μπουκάλια που αφήνει στα γαλανά νερά του Αιγαίου "ταξιδεύει" το μικρό εγγονό του Οζάν στα μέρη που γεννήθηκε.

Ο παππούς μέσα από τις αφηγήσεις του ζωντανεύει τη νοσταλγία του για την Κρήτη και εκφράζει τον καημό του που αναγκάστηκε με την ανταλλαγή των πληθυσμών να εγκαταλείψει το σπίτι του, αλλά και την ελπίδα να ξαναγυρίσει κάποια στιγμή στο νησί.

Κάποια από τα γυρίσματα της ταινίας έχουν γίνει στην κεντρική πλατεία του χωριού Φρε του δήμου Αποκορώνου Χανίων. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά το σκηνοθέτη Cagan Irmak, τον παραγωγό Mustafa Oguz και τους ηθοποιούς Gokce Bahad?r και Y?g?t Ozsener, που θα συμμετέχουν στις προβολές της ταινίας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η ταινία θα προβληθεί:

* Στο δημοτικό θερινό κινηματογράφο "Βηθλεέμ" στο Ηράκλειο, την Παρασκευή 3 Ιουλίου, στις 9:30 το βράδυ

* Στο δημοτικό θερινό κινηματογράφο "Κήπος" στα Χανιά, την Πέμπτη 2 Ιουλίου, στις 10 το βράδυ.

Σχόλια