default-image

"Ο Ερωτόκριτος": μια εναλλακτική θεατρική απόδοση

Πολιτισμός
"Ο Ερωτόκριτος": μια εναλλακτική θεατρική απόδοση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη θεατρική σκηνή των 28ου/57ου Δημοτικών Σχολείων Ηρακλείου σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, η Ε2 τάξη ανέβασε θεατρικά το αγαπημένο και χιλιοτραγουδισμένο έργο "Ερωτόκριτος" του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Την παράσταση τίμησε με την παρουσία του ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Σεβασμιότατος κ.κ. Ειρηναίος, καθώς και η αντιδήμαρχος παιδείας του Δήμου Ηρακλείου κ. Καναβάκη Μαρία.

Η αυθόρμητη συμμετοχή των θεατών που σιγοτραγούδησε τους έντονους σε λυρισμό στίχους του έργου, έδωσε το στίγμα της μεγαλειώδους ερμηνείας από τα παιδιά. Μικροί ηθοποιοί με μεγάλες ερμηνείες. Η γλώσσα του Ερωτόκριτου, αυτή η τόσο ζωντανή και καθάρια μορφή της κρητικής διαλέκτου συνυπήρξε με την κίνηση, την έκφραση και τη μουσική.

Η δασκάλα της τάξης Μαρία Παπαδημητροπούλου, η οποία ανέλαβε τη διδασκαλία και τη σκηνοθεσία του έργου καινοτόμησε θεατρικά, τολμώντας να ορίσει πολλούς Ερωτόκριτους και πολλές Αρετούσες. Έτσι τα παιδιά συμμετείχαν σε μια θεατρική ομάδα, επιλέγοντας αυτά τα ίδια το ρόλο που θα υποδύονταν και όχι αυτόν που τους επιβάλλεται.

Όπως τονίζει η ίδια: «το θέατρο είναι ένα σπουδαίο εργαλείο στη δουλειά μας. Δεν κάνουμε θέατρο μόνο για το θέατρο… Μέσα στον κόσμο του θεάτρου τα παιδιά επικοινωνούν, μοιράζονται, εξελίσσονται, συνειδητοποιούν τον κόσμο στον οποίο ζουν. Ενισχύεται, παράλληλα, η αυτοέκφραση, ο αυτοέλεγχος, η συνεργασία, η ικανότητα συγκέντρωσης.

Οι παιδικές ηλικίες έχουν ανάγκη κοινωνικοποίησης. Το θέατρο είναι αναβαθμός και όρος για την επίτευξή της. Εκτός αυτού δίνεται η δυνατότητα δημιουργικής εργασίας, αισθητικής καλλιέργειας, ανάπτυξης της φαντασίας, ψυχικής εκτόνωσης, γλωσσικής ωρίμανσης και καταπολέμησης των αναστολών κατά την έκθεσή τους στο κοινό τη στιγμή της παράστασης. Το να κάνεις θέατρο είναι σαν να δίνεις λύσεις και να παρεμβαίνεις θεραπευτικά, εκτονώνοντας οξυμμένες διαπροσωπικές σχέσεις μέσα στην ομάδα της σχολικής τάξης».

Αυτή την παράσταση αγκάλιασαν με ιδιαίτερο ζήλο οι γονείς των παιδιών και έτσι η ομάδα της τάξης διευρύνθηκε και συνεργάστηκε αρμονικά.

Η αμοιβή των συντελεστών της παράστασης ήταν το ζεστό χειροκρότημα και το αυθόρμητο δάκρυ συγκίνησης από τους μεγαλύτερους σε ηλικία θεατές.

Η θεατρική ομάδα και η δασκάλα ευχαριστούν θερμά όσους συνέβαλαν για την παράστασή τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News