Πολιτισμός

"Δοκιμάκης": 55 χρόνια γεμάτα βιβλίο

Πενήντα πέντε χρόνια ζωής συμπλήρωσε χθες το βιβλιοπωλείο "Δοκιμάκης". 55 χρόνια πέρασαν από το καλοκαιριάτικο πρωινό της 8ης Ιουνίου 1960 όταν στο γνωστό σε όλους ισόγειο κτήριο της τότε Τροχαίας Ηρακλείου ο Βύρωνας Δοκιμάκης σύστηνε στους Ηρακλειώτες την πιο ζεστή γωνιά που γνώρισε το βιβλίο στο Ηράκλειο.

Διαβάστε πώς περιγράφει αυτήν τη διαδρομή η Ελένη Μπετεινάκη: «55 συμπληρωμένα σήμερα (σ.σ. χθες) από εκείνο το καλοκαιριάτικο πρωινό που άνοιξε το βιβλιοπωλείο, και τι να πρωτοθυμηθεί κανείς... Την αρχή, τις πασίγνωστες "βιτρίνες" στο ισόγειο κτήριο που στεγαζόταν τότε η Τροχαία Ηρακλείου, τα σκαλιά αργότερα του υπογείου στην "Πηγή του Βιβλίου", την κλασική και ευγενική μορφή του τότε ιδιοκτήτη Βύρωνα Δοκιμάκη, που έφυγε τόσο νωρίς... Τις καινοτομίες στο χώρο και τις ιδέες του, το μεγάλωμα με την επόμενη γενιά, τους εκατοντάδες προσκεκλημένους και εκδηλώσεις.

Τα βράδια στον "Ηριδανό", πρωτότυπο εγχείρημα για την εποχή του, διαλέξεις, συζητήσεις με όλους τους πνευματικούς ανθρώπους της πόλης και όχι μόνο, τις αξέχαστες εκδηλώσεις και συμμετοχές στο "Ράλι Ανάγνωσης". 4.000 παιδιά από το Ηράκλειο, 12.000 από όλη την Κρήτη. 6 χρόνια αξέχαστα με δημιουργία εκατοντάδων βιβλιοθηκών και χιλιάδων νέων αναγνωστών. Συγγραφείς, εικονογράφοι, ηθοποιοί, ερμηνευτές, μουσικοί, εκθέσεις, παρουσιάσεις, παραστάσεις, δρώμενα... Θυμάστε εκείνα τα "Πεζοδρώμενα του 2006" στον πεζόδρομο της Τζουλάκη; Χμ... Κι ύστερα δραστηριοποιηθήκαμε στον εκδοτικό χώρο με πάνω από 70 προσεγμένες εκδόσεις με θέμα την πόλη μας, την Κρήτη, τους λησμονημένους ποιητές αυτού του τόπου, αλλά και με νέους ταλαντούχους συγγραφείς που συνεχίζουν πια σε μεγάλους εκδοτικούς οίκους.

Και αποκτήσαμε και το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο στον παγκόσμιο ιστό με τη δημιουργία του Bigbook. gr., Blogs κ.ά...

Κι ήρθαν και τα βραβεία από διεθνείς εκθέσεις, αναγνωρίστηκαν τα χρόνια, η δουλειά, η ποιότητα...

Όλες οι θύμησες ήρθανε και γεμίσαμε με χαμόγελα για τους ανθρώπους που έζησαν, άφησαν το στίγμα τους, άσημοι και διάσημοι, κοντά μας. Άνθρωποι που δούλεψαν, αγάπησαν, έμαθαν, προχώρησαν...

Και άλλαξαν οι καιροί κι αλλάξαμε κι εμείς και χώρο και ιδέες. Τώρα πια εδώ και 3 χρόνια βρίσκεται στην οδό Καντανολέων το νέο βιβλιοπωλείο "Δοκιμάκης", με καινούργιες αφορμές και προκλήσεις, με πιο φρέσκιες ιδέες, πάντα πρωτοπόροι, με τα "Βιβλία Δεύτερης Ευκαιρίας", με τον ξενόγλωσσο Τύπο, με τις μουσικές βραδιές, τις αφηγήσεις, τα "Παραμύθια του Σαββάτου", με νέα σχήματα και αλλαγές που σύντομα θα δούμε όλοι μας...

Και συνεχίζουμε... με σεβασμό στην ποιότητα, στους αναγνώστες μας, στην πείρα των χρόνων και στο πείσμα των καιρών...

Διπλή γενέθλια γιορτή για μας σήμερα, διπλή χαρά... Εμείς οι άνθρωποι του βιβλιοπωλείου "Δοκιμάκης", του "Bigbook.gr.", σας ευχαριστούμε με την ψυχή μας για όλα αυτά τα χρόνια που είστε δίπλα μας... Κι όπως λέει κι ένα αγαπημένο τραγούδι... "Κι αν μας αντέξει το σχοινί θα φανεί στο χειροκρότημα!"».

Σχόλια