default-image

Διπλή γιορτή για τους Kρητικούς του Πειραιά

Πολιτισμός
Διπλή γιορτή για τους Kρητικούς του Πειραιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαοθάλασσα το βράδυ της 30ής Μαΐου 2015, στην παραλία της Φρεαττύδας, όπου μέλη και φίλοι της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν την 74η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, η οποία είχε ενταχθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015.

Παρά τις τεχνικές αντιξοότητες και τη θερμοκρασία, που σε συνδυασμό με το αεράκι κυμάνθηκε σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, ο κόσμος παρέμεινε μέχρι το τέλος της παράστασης και απόλαυσε όλες τις καλλιτεχνικές ομάδες του σωματείου, σε μια μελωδική και χορευτική πανδαισία.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους μαθητές της λύρας και το δάσκαλό τους Γ. Πλυμάκη, οι οποίοι έπαιξαν σκοπούς της Μεγαλονήσου. Στη συνέχεια στη σκηνή ανέβηκε η Ριζίτικη ομάδα του σωματείου, με υπεύθυνο το μέλος του Δ.Σ. Αιδεσιμολογιώτατο π. Χ. Τζανουδάκη, η οποία τραγούδησε πατριωτικά ριζίτικα τραγούδια. Ακολούθησαν οι κοπελιές της Γυναικείας Χορωδίας, με υπεύθυνη την Αντιπρόεδρο Α. - Μ. Ντουντουνάκη, οι οποίες παρουσίασαν έντεχνα κρητικά τραγούδια, υπό τη μουσική επιμέλεια του μέλους του Δ.Σ. Α. Κυριακάκη. Μαζί τους εμφανίστηκε και η μικρή Α. Μαριδάκη.

Λαμβάνοντας το λόγο ο πρόεδρος της αδελφότητας είπε ότι «σε μια γιορτή πολύ σημαντική για τη δεύτερη πατρίδα των Κρητικών, τον Πειραιά, οι ίδιοι γιορτάζουν μια επέτειο εξίσου σημαντικοί γι αυτούς». Στη συνέχεια έκανε μια ιστορική αναδρομή στη Μάχη της Κρήτης, τονίζοντας τη σημασία της στη ροή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και επεσήμανε την υλική και ηθική βοήθεια που προσέφερε η «ΟΜΟΝΟΙΑ» στους αναξιοπαθούντες, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής.

Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας κ. Θ. Δρίτσας, ο οποίος δήλωσε ότι η βραδιά αυτή είναι ξεχωριστή και συμβάλλει σημαντικά στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας. Ευχήθηκε δε, οι μεγάλοι αγώνες των λαών να βρίσκουν πάντα δικαίωση, όπως οι θυσίες των Κρητικών, οι οποίες αποτελούν γι' αυτούς στέρεο έδαφος, πάνω στο οποίο ξέρουν να περπατούν καλά. Το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γ. Μώραλης, ο οποίος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τα μέλη του σωματείου, διότι όπως χαρακτηριστικά είπε: «όποτε τους έχει ζητηθεί ή όποτε έχουμε μια εκδήλωση είναι παρόντες, με πολύ όρεξη και με πολύ μεγάλη διάθεση».

Ακολούθησε χορός από τα μικρά παιδιά του Συλλόγου, υπό την καθοδήγηση της Φ. Βεστάκη και του Δ. Τσόντου. Τα χορευτικά των παιδιών αλλά και των μεγαλυτέρων που ακολούθησαν, συνόδεψαν με τις λύρες και το τραγούδι τους οι Γ. Πλυμάκης και Μ. Αρχοντάκης, οι Μ. Πλυμάκης και Σ. Τσόντος με τα λαγούτα τους και ο Α. Κυριακάκης με την κιθάρα του. Αμέσως μετά το κοινό υποδέχτηκε θερμά τον Μανώλη Κονταρό και το συγκρότημά του (Λύρα: Μ. Γιορβασάκης, Λαγούτο: Μ. Κυδωνάκης, κιθάρες: Π. Καλιτσουνάκης & Α. Kυριακάκης, Τύμπανα: Ν. Βρεττός). Πλήθος νεαρών χορευτών γέμισε την παραλία και παρά τις πέτρες και τα χαλίκια που έκαναν εξαιρετικά δύσκολες τις πατιές τους, εντυπωσίασαν όλους τους παρευρισκομένους με τις χορευτικές τους δεξιότητες, υπό τις οδηγίες του χοροδιδασκάλου τους Θεόδωρου Τσόντου. Η παράσταση έκλεισε με τη συναυλία του εξαιρετικό καλλιτέχνη, ο οποίος αποθεώθηκε από τον κόσμο, που όχι μόνο σιγομουρμούρισε τα τραγούδια του, αλλά και χόρεψε μαζί του μέχρι αργά το βράδυ.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης μέλη του Δ.Σ. κέρασαν όλους τους παρευρισκόμενους ρακί και παραδοσιακά εδέσματα, ευγενική προσφορά της εταιρείας «Πνευματικάκη Α.Ε.».

Την εκδήλωση την οποία παρουσίασαν οι Αντιπρόεδροι Α.-Μ. Ντουντουνάκη και Ι. Παπαδάκης, τίμησαν με την παρουσία τους: Ο αν. υπουργός Ναυτιλίας κ. Θ. Δρίτσας, ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γ. Μώραλης, μετά της συζύγου του Βάλιας, οι βουλευτές Α΄Πειραιά κ. Σ. Αντωνάκου και κ. Ε. Σταματάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Π. Χατζηπέρος, ο Δ/ντής Αστυνομίας Πειραιά ταξίαρχος κ. Κ. Τσαρδινάκης, οι π. βουλευτές κ. Α. Νεράτζης και κ. Π. Μελάς, ο πρόεδρος της Α΄ Δημ. Κοινότητας κ. Ν. Γκόλφης και της Β΄ κ. Ε. Αθανασίου, η αντιδήμαρχος Οικονομικών Πειραιά κ. Α. Γλύκα -Χαρβαλάκου, ο π. δήμαρχος Περάματος κ. Γ. Γλύκας, ο πρόεδρος του Ε.Ε.Π. κ. Γ. Μπενέτος, οι επ. πρόεδροι της Παγκρητίου Ένωσης κ. Κ. Ξυλόυρης και της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ, κ. Γ. Ψαρομμάτης, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, φορείς της πόλης, πρόεδροι και εκπρόσωποι συλλόγων και σωματείων και πλήθος κόσμου.

Το πολυποίκιλο και πολυάριθμο μωσαϊκό καλλιτεχνών και χορευτών με τις παραδο-σιακές τους ενδυμασίες, στόλισε τη μεγάλη επέτειο και έδωσε την ευκαιρία σ'όλους όσους τίμησαν με τη παρουσία τους το σωματείο, να διατηρήσουν άσβεστη τη μνήμη και την ανάγκη της ιστορικής συνέχειας, σε μια ζωντανή και αδιάκοπη πορεία που συνεχώς εξελίσσεται.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News