default-image

Μια παρουσίαση… ταξίδι στην ιστορία

Πολιτισμός
Μια παρουσίαση… ταξίδι στην ιστορία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λένε πως αν μια παρουσίαση βιβλίου σαν τελειώσει, δοθεί το έναυσμα να ξεκινήσει μια κουβέντα, και όλοι οι παρευρισκόμενοι, άγνωστοι άνθρωποι μεταξύ τους γίνουν μια παρέα τότε άξιζε τον κόπο που οργανώθηκε. Και αν η συζήτηση τους κρατήσει το ενδιαφέρον μέχρι αργά, τότε ναι, θεωρείται πολύ επιτυχημένη.

Μια τέτοια υπέροχη βραδιά έζησαν όλοι, την Παρασκευή 29 Μαΐου γύρω στις 9 το βράδυ στο Cafe Deals με καλεσμένη του βιβλιοπωλείου "Δοκιμάκης" τη γνωστή πια σε όλους Τέσυ Μπάιλα… Μια αναγνωρισμένη συγγραφέα, με ήθος, αξιοπρέπεια και μεγάλη δύναμη ψυχής, συγγραφικής και πραγματικής που με ξεχωριστό τρόπο παρουσίασε η Νινέτα Παδομανωλάκη. Αιτία, το νέο βιβλίο της Ουίσκι μπλε, των εκδόσεων "Ψυχογιός".

Ένα βιβλίο ταξίδι, στον τόπο, στο χρόνο και σε ανθρώπους. Συνήθειες, παραδόσεις, βιώματα, μετανάστευση, αναχωρήσεις για άγνωστους τόπους από μια Ελλάδα του περασμένου αιώνα. Στο βιβλίο σκιαγραφείται η σχέση του Έλληνα με τη θάλασσα.

Και τούτη τη σχέση τόσο όμορφα παρουσίασε η Νινέτα Παδομανωλάκη: «…Τα γλυκοχαράματα, οι υγρές νύχτες και τα δειλινά του λιμανιού υφαίνουν το φόντο των παράλληλων ή και επάλληλων διαδρομών των ηρώων. Αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια η θάλασσα. Μάνα τους, αδελφή τους, φίλη και ερωμένη, τους περικυκλώνει ασφυκτικά, τους στοιχειώνει. Αγαπούν να τη μισούν κάποιοι και μισούν την αγάπη τους για κείνην κάποιοι άλλοι. Είναι το κάρμα τους, το πεπρωμένο τους…».

Μια ιστορία με δυνατές συγκινήσεις και σκηνές από Έλληνες της διασποράς, της Αιγύπτου, τον επαναπατρισμό, την Σαντορίνη και πάλι το φευγιό που τους αναγκάζει να φύγουν από το νέο τους τόπο με συγκλονιστική την περιγραφή των ορυχείων στο Βέλγιο, τη ζωή του Μιχάλη, τη σκληρή και απάνθρωπη ζωή των ελλήνων μεταναστών και τον "αβάσταχτο νόστο"!

Ένα βιβλίο που αναδεικνύει το ταλέντο της συγγραφέως που με το 4ο αυτό μυθιστόρημα της ενώνει το παρελθόν με το παρόν και σχεδόν συνθέτει τις μικρές και μεγάλες στιγμές μιας οδύσσειας ενός Νεοέλληνα.

Μια οδύσσεια που μοιάζει να ξαναζεί ο Έλληνας και στις μέρες μας και που αξίζει να διαβαστεί από πολύ κόσμο, για να μην ξεχνάμε, για να γνωρίζουμε  περασμένες αλήθειες ξανά…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News