default-image

Στον Εντουάρντο Μεντόθα, το βραβείο "Φραντς Κάφκα"

Πολιτισμός
Στον Εντουάρντο Μεντόθα, το βραβείο "Φραντς Κάφκα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Ισπανό συγγραφέα Εντουάρντο Μεντόθα, απονεμήθηκε το διεθνές λογοτεχνικό βραβείο Φραντς Κάφκα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εταιρείας Φραντς Κάφκα, η τελετή απονομής κατά την οποία ο λογοτέχνης θα λάβει το βραβείο, ύψους 10.000 δολαρίων (περίπου 9.000 ευρώ), θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου, στο δημαρχείο της Πράγας, με την ευκαιρία του εορτασμού της εθνικής γιορτής της Τσεχίας.

Ο Εντουάρντο Μεντόθα, γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 1943 στη Βαρκελώνη. Εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, την «Αλήθεια για την υπόθεση Σαβόλτα» το 1975, λίγο μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο.

Η διεθνής επιτροπή που αποφάσισε τη βράβευσή του σημειώνει ότι το έργο αυτό παρουσιάζει «μια αυθεντική περιγραφή των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων στη Βαρκελώνη, την Καταλονία και σε όλη την Ισπανία κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα».

Μέχρι σήμερα ο συγγραφέας έχει εκδώσει συνολικά 15 μυθιστορήματα τα περισσότερα εκ των οποίων διαδραματίζονται στην Καταλονία.

Το βραβείο, απονέμεται στη μνήμη του Τσέχου λογοτέχνη, Φραντς Κάφκα, από το 2001. Στο παρελθόν έχουν τιμηθεί με αυτό ο Αμερικανός συγγραφέας Φίλιπ Ροθ, ο Βρετανός Χάρολντ Πίντερ, ο Ιάπωνας Χαρούκι Μουρακάμι, ο Ισραηλινός Άμος Οζ και ο Βάτσλαβ Χάβελ που υπήρξε και πρόεδρος της Τσεχίας μεταξύ 1989-2003.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News