default-image

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης-διεκδίκησης στην Κάνδανο

Πολιτισμός
Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης-διεκδίκησης στην Κάνδανο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα και αύριο κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης και διεκδίκησης στην Κάνδανο, 74 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμά της.

Το πρόγραμμα

Την Τρίτη 2 Ιουνίου το πρόγραμμα έχει ως εξής:

• 10 π.μ. έως 8 μ.μ.: Εκθεση αντικειμένων από τη Μάχη της Κρήτης και oλοκαυτώματος και ακυκλοφόρητων φωτογραφιών.

• 7:30 μ.μ. (αμφιθέατρο Καντάνου): Εκδήλωση με θέμα "Η διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών σε κρίσιμη καμπή: Tεκμηρίωση των ελληνικών απαιτήσεων, προτάσεις για την κλιμάκωση του αγώνα και προοπτικές δικαίωσης".

* Μάρκος Μαρινάκης (δικηγόρος μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ενωσης Δικηγόρων για τις γερμανικές αποζημιώσεις "Οι νομικές διαστάσεις της διεκδίκησης").

* Αριστομένης Συγγελάκης (διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών τη Γερμανίας προς την Ελλάδα. "Οι ιστορικές και πολιτικές διαστάσεις της διεκδίκησης").

Θα ακολουθήσει συζήτηση και αμέσως μετά τοπικοί χοροί από την "Καντανία", τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανωγείων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Βιάννου και το Λαογραφικό Όμιλο Χανίων.

Την Τετάρτη 3 Ιουνίου (ημέρα ολοκαυτώματος) στις 10:30 π.μ. θα τελεστεί αρχιερατική δοξολογία στον Ι.Ν. Αναλήψεως Καντάνου.

Στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία Καντάνου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσουν χαιρετισμός δημάρχου και ομιλία του Αριστομένη Συγγελάκη, μέλους της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα με τίτλο "74 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Καντάνου: Μνήμης και χρέος, δικαιοσύνη και αποζημίωση".

Αμέσως μετά ακολουθούν Ριζίτικο από το Σύλλογο "Καντανία", κατάθεση στεφάνων και παραδοσιακό κέρασμα.

Στις 12:30 το μεσημέρι, θα γίνει παρουσίαση βιβλίου του Νικολάου Βαβουλέ και εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καντάνου "Δημητρίου Κρομμυδάκη".

Παρουσίαση βιβλίου Ν. Βαβουλέ

Μετά τα Χανιά και το Μάλεμε το πολυσέλιδο λεύκωμα "Εις μνημόσυνο αιώνιο - Θύματα Μάχης Κρήτης και κατοχής από και στο νομό Χανίων" του συγγραφέα Νίκου Βαβουλέ, παρουσιάζεται στην Κάντανο, ύστερα από σχετική πρωτοβουλία του δημάρχου Καντάνου-Σελίνου και των πολιτιστικών φορέων της περιοχής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News