Πολιτισμός

"Οι όμορφες εικόνες του Βελγικού Κέντρου Κόμικς" στο ΠΣΚΗ

Με την αρωγή του επίτιμου προξένου Βελγίου κ. Yves Maebe και σε συνεργασία με την πρεσβεία του Βελγίου στην Αθήνα και το Βελγικό Κέντρο Κόμικς διοργανώνεται από τις 5 έως και τις 19 Ιουνίου 2015 η έκθεση "Οι όμορφες εικόνες του Βελγικού Κέντρου Κόμικς" που θα φιλοξενηθεί στο Συνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου.

Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί μία από τις εκδηλώσεις που η πρεσβεία Βελγίου διοργανώνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπό τον κοινό παρονομαστή "Πράγματα από το Βέλγιο (τα Βέλγικα)", ως ένα γενικό εγχείρημα δημόσιας διπλωματίας.

Για να γιορτάσει την 25η επέτειο από το άνοιγμα στο κοινό και την 30ή της εταιρείας που του έδωσε ζωή, το Βελγικό Κέντρο Κόμικς επέλεξε να παρουσιάσει μία επιλογή πρωτότυπων έργων που δημιουργήθηκαν ειδικά γι' αυτό σε διαφορετικές εποχές της ιστορίας του. Αυτά μαρτυρούν τη δημιουργικότητα και το εξαιρετικό ταλέντο μεγάλων διάσημων καλλιτεχνών τους οποίους το Βελγικό Κέντρο Κόμικς είναι περήφανο να υπολογίζει ανάμεσα στους πρώτους συνομιλητές και φίλους.

Η συγκεκριμένη έκθεση έχει ήδη παρουσιαστεί από τα επίτιμα προξενεία Βελγίου της Αθήνας, της Κέρκυρας, της Πάτρας, της Ρόδου, των Ιωαννίνων, της Θεσσαλονίκης και της Μυτιλήνης και ο κύκλος ολοκληρώνεται με την έκθεση στο Ηράκλειο.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 5 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα και θα είναι ανοικτή στο κοινό από το Σάββατο 6/6/2015 μέχρι και τις 19/6/2015 από τις 9 μέχρι τις 2 το μεσημέρι καθημερινώς εκτός Κυριακής, στην αίθουσα σεμιναρίων του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου, η οποία βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου με είσοδο από το αίθριο ακριβώς πίσω από την εκκλησία του Αγ. Ανδρέα.

Το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου βρίσκεται στην οδό Πλαστήρα και διαθέτει πάρκινγκ, με γενική είσοδο 1,5 ευρώ ημερησίως [Πρόσβαση από την οδό Γιαννίκου -κάθετη της λεωφ. Πλαστήρα - (Από το πάρκινγκ υπάρχει απευθείας πρόσβαση στο Πολιτιστικό Κέντρο μέσω ασανσέρ)].

"Πράγματα από το Βέλγιο (τα Βέλγικα)"

Τι είναι το "Πράγματα από το Βέλγιο (τα Βέλγικα)" και τι έχει μέχρι τώρα εκπροσωπήσει;

Είναι τουλάχιστον δύο πολιτιστικοί κύκλοι γεγονότων το χρόνο, από Βέλγους και κατά προτίμηση μαζί τους επίσης Έλληνες καλλιτέχνες που δίνουν ερμηνείες σε τοποθεσίες επιλεγμένες για τον ιστορικό και πρωτότυπο χαρακτήρα τους. Τα δρώμενα επίσης περιοδεύουν στην επαρχία και τα νησιά. Σε κάθε περιοδεία, η Αθήνα φιλοξενεί τουλάχιστον ένα δρώμενο για το ευρύ κοινό, δωρεάν και ένα μουσικό δείπνο κήπου στην κατοικία του πρέσβη, καλωσορίζοντας επίσης καλεσμένους των εταιρειών που τα συγχρηματοδοτούν. Ένας σημαντικός αριθμός εταιρειών βέλγικης προέλευσης και βελγικών συμφερόντων στην Ελλάδα έχουν κάποιες φορές βρεθεί ανάμεσα στους χρηματοδότες.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, «το μήνυμα που υποκρύπτεται στο "Πράγματα από το Βέλγιο (τα Βέλγικα)" και έχει δημοσίως υπογραμμιστεί στις επικοινωνίες και τον Τύπο είναι απλό και ξεκάθαρο: για το Βέλγιο η Ελλάδα σημαίνει πολλά περισσότερα από μόνο τράπεζες και δεσμούς και με το πολιτιστικό μας πρόγραμμα "Πράγματα από το Βέλγιο (τα Βέλγικα)" θέλουμε να τονίσουμε αυτή την προσέγγιση εποικοδομητικότητας και αλληλεγγύης.

Από το ξεκίνημά του την άνοιξη του 2011, το "Πράγματα από το Βέλγιο (τα Βέλγικα)" έχει φέρει περίπου 50 δρώμενα (εκτός από την Αθήνα, μεταξύ πολλών άλλων τοποθεσιών επίσης στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Ρόδο, τα Ιωάννινα και το Ηράκλειο), έχει ευθέως προσεγγίσει ένα κοινό περίπου 14.000 ατόμων, χωρίς να υπολογιστεί η επίδραση της έκθεσης  σε εφημερίδες, περιοδικά τηλεόραση και ραδιόφωνο. Το "Πράγματα από το Βέλγιο (τα Βέλγικα)" έχει έτσι γίνει ένα χαρακτηριστικό όνομα γνωστό από χιλιάδες, σε όλη την Ελλάδα, και… ακόμα επεκτείνεται».

Το Βελγικό Κέντρο των Κόμικς

Ανοιχτό στο κοινό από τις 6 Οκτωβρίου 1989 στις Βρυξέλλες, το Βελγικό Κέντρο των Κόμικς αποτελεί συγχρόνως το πολύτιμο πλαίσιο μεγάλων εκθέσεων, μόνιμων ή περιοδικών, ένα κέντρο τεκμηρίωσης και διατήρησης του μοναδικού στο είδος του κόμικς και, βεβαίως, της στέγης των συγγραφέων.

Εργαλείο προώθησης για τη βελγική και διεθνή δημιουργία κόμικς, αυτό που ονομάζουμε απλά "Το Μουσείο των Κόμικς", υποδέχεται πάνω από 200.000 επισκέπτες κάθε χρόνο, προερχόμενους από όλες τις ηπείρους. Εάν οφείλει την επιτυχία του στο δυναμισμό του και στη δημοτικότητα του κόμικς, την οφείλει εξίσου και στο οίκημά του, ένα παλιό κατάστημα υφασμάτων (1906) σχεδιασμένο από το μεγάλο αρχιτέκτονα Victor Horta, πάπα της Art Nouveau. Κατά το πέρασμα των πρώτων 25 ετών από την ύπαρξη του Βελγικού Κέντρου Κόμικς, πολυάριθμοι συγγραφείς κόμικς δημιούργησαν εικόνες, όπου αποτύπωσαν το Βελγικό Κέντρο Κόμικς ή το χρησιμοποίησαν ως σκηνικό κάποιου επεισοδίου περιπετειών σε κόμικς τους.

Σχόλια