default-image

Τελευταίο αντίο στον Αριστείδη Βλάσση

Πολιτισμός
Τελευταίο αντίο στον Αριστείδη Βλάσση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ηράκλειο αποχαιρετά το διακεκριμένο Ηρακλειώτη ζωγράφο Αριστείδη Βλάσση, ο οποίος, σε ηλικία 68 χρονών, έφυγε χθες το απόγευμα από τη ζωή.

Τραγική ειρωνεία, έργα του φιλοξενούνταν αυτό το διάστημα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Η κηδεία του Αριστείδη Βλάσση τελέστηκε στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου.

Ο Αριστείδης Βλάσσης, γεννημένος στο Ηράκλειο το 1947, έζησε και δημιούργησε στην πόλη μέχρι το 1994, οπότε μετέβη στην Αθήνα.

Τα κινητικά του προβλήματα λειτούργησαν ως έμπνευση για δημιουργία και ο διακεκριμένος Ηρακλειώτης δημιούργησε μια ένα πολύ σημαντικό εικαστικό έργο.

Παρουσίασε 23 ατομικές εκθέσεις και πήρε μέρος σε 16 ομαδικές, ενώ έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου, στο Μουσείο Βορρέ, στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, στις συλλογές της Αγροτικής και Ιονικής Τράπεζας, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, στην ΕΤΒΑ, στο Πολυτεχνείο Κρήτης, σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στη Γαλλία και στο Βέλγιο, στη συλλογή της Γκαλερί Racines, στις συλλογές Β. Φρυσίρα, Κ. Σχιζάκη και Ι. Γρυσπολάκη, στη Συνεταιριστική Τράπεζα, στην Τράπεζα Εργασίας κ.α.

Ο Αριστείδης Βλάσσης είχε ακόμη φιλοτεχνήσει εξώφυλλα σε βιβλία και μελέτες, καθώς και σε ποιητικές συλλογές, ενώ το 1993 τιμήθηκε με το "Βραβείο Καζαντζάκη" από το Δήμο Ηρακλείου.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, σε δήλωσή του για το θάνατο του Αριστείδη Βλάσση, τον χαρακτηρίζει ως μια από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές προσωπικότητες του τόπου μας, κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

«Ζωγράφος που έθεσε εξαρχής τον άνθρωπο και όλες τις πτυχές της ζωής του ως βασικό θέμα των εικαστικών του συνθέσεων, θα διαμορφώσει με τα έργα του μια ιδιαίτερη περιοχή στη ζωγραφική Τέχνη», αναφέρει ο δήμαρχος και συμπληρώνει: «Οι τελευταίες δημιουργίες του, που παρουσιάζονται αυτές τις ημέρες σε μια μεγάλη έκθεση στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, συνάντησαν θερμή υποδοχή από το φιλότεχνο κοινό της πόλης μας. Τα έργα αυτά αποτελούν την ολοκλήρωση της λαμπρής πορείας του στην Τέχνη και τον Πολιτισμό μας».

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για το θάνατο του Αρ. Βλάσση

Ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, με την αναγγελία του αδόκητου θανάτου του σπουδαίου Ηρακλειώτη ζωγράφου Αριστείδη Βλάσση, αποφάσισαν ομοφώνως:

1. Να εκφράσουν θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

2. Να κατατεθεί στεφάνι στη σορό του εκλιπόντος.

3. Να παραστεί ο δήμαρχος και αντιπροσωπεία του Δήμου στη νεκρώσιμη ακολουθία και να εκφωνηθεί επικήδειος λόγος από το δήμαρχο Ηρακλείου.

4. Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου και να δημοσιευθεί στον τοπικό Τύπο.

5. Να δοθεί το όνομα του εκλιπόντος σε αίθουσα του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Ηρακλείου.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση Λ. Αυγενάκη

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε ο βουλευτής Λ. Αυγενάκης για το θάνατο του ζωγράφου Αριστείδη Βλάσση.

«Με θλίψη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του Ηρακλειώτη ζωγράφου Αριστείδη Βλάσση», αναφέρει και συνεχίζει: «Ένας από τους καλύτερους Έλληνες ζωγράφους, με εξαιρετικές δημιουργίες, που αποπνέουν τον ευαίσθητο και βαθύ στοχασμό που τον διακατείχαν, δεν είναι πια μαζί μας.

Ο Αριστείδης Βλάσσης και τα έργα του θα μείνουν για πάντα στη σκέψη και τις καρδιές των Ηρακλειωτών.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News