Πολιτισμός

Κινηματογραφικές προβολές κατά της ομοφοβίας

Η ομάδα ConQueer (Ομάδα Φύλου και Σεξουαλικότητας Ηρακλείου), ενόψει του Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας - 1o LGBTQI+ Pride Κρήτης στις 26 και 27 Ιουνίου στο Ηράκλειο, διοργανώνει τέσσερις προβολές ταινιών κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας, που θα πραγματοποιηθούν στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού τέσσερις συνεχόμενες Πέμπτες (28 Μαΐου, 4, 11 και 18 Ιουνίου), στις 8:30 μ.μ.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των ταινιών έχει ως εξής:

Πέμπτη 28/5: "Pride", του Matthew Warchus

Το "Pride" είναι μια ταινία για τους αγώνες των LGBT ακτιβιστών στη Βρετανία του 1984. Εστιάζει στο πώς η σύνδεσή τους με τους υπόλοιπους αγώνες της εργατικής τάξης (συγκεκριμένα τους ανθρακωρύχους) συνέβαλε στην ωρίμανση και μεγαλύτερη επιτυχία των δικών τους διεκδικήσεων. Μια ομάδα ομοφυλόφιλων Λονδρέζων ακτιβιστών φτάνει σε μια μικρή πόλη της Ουαλίας για να συμπαρασταθεί σε μια χούφτα απεργών ανθρακωρύχων και στις οικογένειές τους, που πεισματικά αντιστέκονται στη θατσερική πολιτική.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η υποψήφια για Όσκαρ Imelda Staunton ("Το μυστικό της Vera Drake", "Χάρυ Πότερ") και ο βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα Bill Nighy ("Πειρατές της Καραϊβικής", "Αγάπη είναι…"). Μαζί τους παίζει και ο Andrew Scott (από το τηλεοπτικό "Sherlock").

Πέμπτη 4/6: "Benim Cocugum" ("Το παιδί μου"), του Can Candan

Το ντοκιμαντέρ "Benim Cocugum" ("Το παιδί μου") αφηγείται τις αντιδράσεις Τούρκων γονέων στο "coming out" των παιδιών τους. Η κάμερα καταγράφει τον επαναπροσδιορισμό των εννοιών "οικογένεια, γονέας" στη σύγχρονη, παραδοσιακή, υπερσυντηρητική Τουρκία.

Πέμπτη 11/6: "Hedwig and the Angry Inch" του John Cameron Mitchell

Η Hedwig είναι μια άγνωστη transsexual ροκ τραγουδίστρια. Στην πραγματικότητα, είχε γεννηθεί αγόρι στο Ανατολικό Βερολίνο τη χρονιά που χτίστηκε το Τείχος. Ονομαζόταν Hansel αλλά ύστερα από παρότρυνση ενός Αμερικάνου στρατιώτη, που του υπόσχεται γάμο και ελευθερία προς την Αμερική, δέχεται απρόθυμα να κάνει εγχείρηση αλλαγής φύλου. Η εγχείρηση αποτυγχάνει ελαφρώς. Μερικά χρόνια αργότερα την βρίσκουμε, Hedwig πια, στην Αμερική χωρισμένη, πικραμένη και χωρίς μέλλον. Βρίσκει τον 17χρονο Tommy, ο οποίος γίνεται προστατευόμενος και εραστής της, αλλά με τη σειρά του την προδίδει κλέβοντας τα τραγούδια της με τα οποία γίνεται διάσημος ροκ σταρ. Η Hedwig οργισμένη φτιάχνει ένα ροκ συγκρότημα που το ονομάζει συμβολικά "The Angry Inch". Μαζί τους τραγουδάει σε μισοάδεια εστιατόρια, εξιστορώντας τις περιπέτειές της και αναζητώντας την εκδίκηση, τον έρωτα και την κλεμμένη της δόξα…

Πέμπτη 18/6: "Αμφίβιος" της Φωτεινής Δαραμήλα

Το "Αμφίβιος/AMPHIBIOUS" καταγράφει τη ζωή των ομοφυλόφιλων στην Ελλάδα του 21ου αιώνα ενώ απαντά στα ερωτήματα που απασχολούν εκτεταμένα την κοινή γνώμη. Ομοφυλόφιλος γεννιέσαι ή γίνεσαι; Ποιοι είναι οι ομοφυλόφιλοι και οι τρανς; Μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε; Ποια είναι η άποψη της κοινωνίας; Πώς επιβιώνουν σήμερα οι ομοφυλόφιλοι και οι τρανς; Τι διδάσκονται γι' αυτό το θέμα στα σχολεία; Ποιος είναι ο ρόλος των ΜΜΕ; Είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους ανεξαρτήτως φύλου; Μπορούμε να διαμορφώνουμε άποψη για τέτοια ζητήματα χωρίς να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει; Πώς θα αντιδρούσατε αν συνέβαινε στο παιδί σας;

Η είσοδος, όπως σε όλες τις δράσεις του Κοινωνικού Χώρου, είναι ελεύθερη, ωστόσο η συμβολή σας σε συσκευασμένα τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το "Φαγητό με την αγάπη μας" είναι καθοριστική για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Σχόλια