default-image

Κάννες 2015: Το Ειδικό Βραβείο στον "Αστακό" του Λάνθιμου

Πολιτισμός
Κάννες 2015: Το Ειδικό Βραβείο στον "Αστακό" του Λάνθιμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια μεγάλη διάκριση κέρδισε  στο 68ο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών ο «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου.

Πρόκειται για το Ειδικό βραβείο της επιτροπής, διάκριση εξαιρετική αν σκεφτεί κανείς πως ο 42χρονος Έλληνας σκηνοθέτης πήρε μέρος για πρώτη φορά στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ Καννών.

Ο Έλληνας σκηνοθέτης, παραλαμβάνοντας το βραβείο, ευχαρίστησε τους Τιερί Φρεμό και  Ευθύμη Φιλίππου, δηλώνοντας πως χωρίς την δική τους συμμετοχή δε θα μπορούσε να κάνει την ταινία.

Επιπλέον μίλησε με θερμά λόγια για τους συμπαραγωγούς και τους ηθοποιούς της ταινίας που τον βοήθησαν να μεταφέρει την ιστορία του και το όραμά του στη μεγάλη οθόνη.  

«O Αστακός»

Το φιλμ «O Aστακός» (The Lobster), αφορά μια αντισυμβατική ιστορία αγάπης, τοποθετημένη σ' ένα δυστοπικό, κοντινό μέλλον, όπου όλοι οι μόνοι άνθρωποι, σύμφωνα με τους κανόνες της Πόλης, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται σε ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι να βρουν έναν ταιριαστό σύντροφο μέσα σε σαράντα πέντε (45) ημέρες.

Αν αποτύχουν, μεταμορφώνονται σ' ένα ζώο της επιλογής τους και κατόπιν απελευθερώνονται στο δάσος. Ένας απελπισμένος άντρας το σκάει από το ξενοδοχείο στο δάσος, εκεί όπου ζουν οι Μοναχικοί. Εκεί ερωτεύεται μια γυναίκα, πράγμα το οποίο είναι ενάντια στους κανόνες των Μοναχικών...

Το σενάριο της ταινίας υπογράφουν ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Ευθύμης Φιλίππου, ενώ από την ελληνική πλευρά, η παραγωγός εταιρεία είναι η Faliro House του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου, από την Ιρλανδία η Element Pictures, από τη Μ. Βρετανία η Limp Films και η Scarlet Films, από τη Γαλλία η Haut & Court και από την Ολλανδία η Lemming Film.

Η ταινία έχει χρηματοδοτηθεί από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, το Συμβούλιο Κινηματογράφου της Ιρλανδίας και το Ολλανδικό Ταμείο Χρηματοδότησης για τον Κινηματογράφο, καθώς και από το Eurimages. Οι διεθνείς πωλήσεις ανήκουν στην Αγγλική εταιρεία Protagonist Pictures, ενώ τη διανομή σε Ελλάδα και Κύπρο έχει εξασφαλίσει η Feelgood Entertainment.

Τα γυρίσματα της ταινίας «The Lobster» πραγματοποιήθηκαν στην Ιρλανδία με πρωταγωνιστές τους: Ρέιτσελ Βάις, Κόλιν Φάρελ, Λεά Σεϊντού, Τζον Σι Ράιλι, Μπεν Γουίσο, Αριάν Λαμπέντ και την Αγγελική Παπούλια.

«Εύγε στον Γιώργο Λάνθιμο»

Με αφορμή τη βράβευση του Γιώργου Λάνθιμου στο 68ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πριν από λίγες μέρες είχαμε τη χαρά και την τιμή να χειροκροτήσουμε μαζί με όλο τον κινηματογραφικό κόσμο της Ευρώπης τον Κώστα Γαβρά, που τιμήθηκε από το Φεστιβάλ των Καννών. Σήμερα χειροκροτούμε ακόμα έναν διεθνή Έλληνα σκηνοθέτη, της νέας γενιάς, που απέσπασε ένα από τα σημαντικότερα βραβεία του φετινού φεστιβάλ. Εύγε στον Γιώργο Λάνθιμο!

Είναι πολύ ωραίο για να είναι τυχαίο: Στο πρόσωπο του Γιώργου Λάνθιμου χαιρετίζουμε έναν προικισμένο καλλιτέχνη με σύγχρονη και προπάντων προσωπική δημιουργική γραφή, ο οποίος άνοιξε τα φτερά του στην Ελλάδα και ήδη πετάει στον κόσμο.Η χώρα μας είναι παρούσα στην Ευρώπη του πολιτισμού, στην πιο αυθεντική, στην ανθρωπιστική εκδοχή της Ευρώπης.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, με τη νέα διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και με κάθε άλλο θεσμικό μέσο θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τον κινηματογράφο και τους δημιουργούς του».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News