default-image

Αποκαλυπτικές φωτογραφίες από σήμερα στη Στοά Μακάσι

Πολιτισμός
Αποκαλυπτικές φωτογραφίες από σήμερα στη Στοά Μακάσι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνοιξε σήμερα τις πύλες της στη ιστορική Στοά Μακάσι, στο Ηράκλειο, η έκθεση φωτογραφιών ντοκουμέντων-αποκάλυψη αρχείου "Κουτουλάκη" που παρουσιάζουν τις γερμανικές θηριωδίες την περίοδο της κατοχής στο νησί. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Ηρακλείου, το Δήμο Μαλεβιζίου και το Πανεπιστήμιο Κρήτης τιμώντας την 74η ιστορική επέτειο από την Μάχη της Κρήτης.

Στην ιστορική έκθεση φωτογραφικού υλικού παραβρέθηκαν σήμερα στη Στοά Μακάσι ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Κώστας Μαμουλάκης, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και αρχών. Παράλληλα ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι φύτεψαν συμβολικά στην είσοδο της Στοάς Μακάσι το δέντρο της ειρήνης, μια ελιά.

Την έκθεση με τα φωτογραφικά ντοκουμέντα "Κουτουλάκη" παρουσίασε στις Αρχές ο αρχαιολόγος, επιμελητής της έκθεσης Γιώργος Τζωράκης. Το συγκεκριμένο φωτογραφικό υλικό των πρώτων μηνών της μετακατοχικής περιόδου αποτελεί τμήμα από το αρχείο του σημαντικού φωτογράφου Κωνσταντίνου Κουτουλάκη.

Ο Κ. Κουτουλάκης συνόδεψε ως φωτογράφος την Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων, η οποία συστάθηκε με κυβερνητική εντολή το 1945, για να καταγράψει τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διαπράχτηκαν την κατοχή στην Κρήτη, από τους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές.

Η Επιτροπή αποτελούνταν από τον Νίκο Καζαντζάκη και τους καθηγητές Πανεπιστημίου Ιωάννη Κακριδή και Ιωάννη Καλιτσουνάκη και διέτρεξε την Κρήτη για το διάστημα από 29 Ιουνίου έως 6 Αυγούστου 1945.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του για τη σπουδαία έκθεση του ανέκδοτου φωτογραφικού υλικού επεσήμανε ότι «πρόκειται για μια πολύ σημαντική ιστορική φωτογραφική έκθεση που πραγματοποιούμε σε συνεργασία με τους δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου. "Ζωντανεύουν" ιστορικές μνήμες, και θέλουμε να δουν τις φωτογραφίες ντοκουμέντο όλοι οι Κρητικοί, η νεολαία μας. Αυτό το οποίο συζητάμε και με τους δημάρχους είναι να παρουσιαστεί η έκθεση με τα φωτογραφικά ντοκουμέντα της κατοχής στη Γερμανία. Για να δουν όλοι τις θηριωδίες που έγιναν εις βάρος του κρητικού λαού και θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας να αναδεικνύουμε τα ιστορικά αυτά γεγονότα. Το φωτογραφικό υλικό αποτελεί μια σπουδαία παρακαταθήκη μνήμης για τις επόμενες γενιές».

Ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, κατά τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφιών του αρχείου Κουτουλάκη στη Στοά Μακάσι, τόνισε: «Η Μνήμη των Αγώνων ενός λαού για την προάσπιση ή την ανάκτηση της Ελευθερίας του θα πρέπει να παραμένει πάντα ζωντανή. Διαρκής παρακαταθήκη αξιών στην πορεία μιας χώρας μέσα στο χρόνο.

Η έκθεση του Αρχείου Κουτουλάκη στη Στοά "Μακάσι", χώρο κράτησης εκατοντάδων πατριωτών κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, συμβάλλει στην αποτύπωση των ιστορικών γεγονότων, των καταστροφών και των μαρτυρίων που υπέστη ο κρητικός λαός, και αναδεικνύει τις αξίες του Ανθρωπισμού, της Αξιοπρέπειας και της Ειρήνης. Καταγράφοντας τις τραγικές συνέπειες του Πολέμου, το φωτογραφικό υλικό προβάλλει συνάμα το αδούλωτο φρόνημα των Κρητών απέναντι στη βία και τη βαρβαρότητα του κατακτητή».

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης ανέφερε: «Οι φωτογραφίες προκαλούν ρίγη συγκίνησης - καταπνίγει όλους εμάς βλέποντας όλες αυτές τις θηριωδίες, αυτές τις πράξεις βίας τις οποίες κατέγραψε η Επιτροπή ωμοτήτων με πρόεδρο τον Ν. Καζαντζάκη και τους καθηγητές Ι. Καλλιτσουνάκη και Ι. Κακριδή το 1945, όταν ορίστηκαν από το ελληνικό κράτος να περιοδεύσουν την Κρήτη και να καταγράψουν τις ωμότητες, τις βαρβαρότητες, τη φρίκη του πολέμου στην Κρήτη. Είμαστε πολύ τυχεροί, αισθάνομαι πολύ χαρούμενος που σαν δήμαρχος κατάφερα να εξασφαλίσω αυτή τη συλλογή η οποία ήταν χαμένη. Όνειρο ζωής είναι παράλληλα να καταφέρω να παρουσιαστεί η έκθεση στη Γερμανία».

Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης συμβολικά φύτεψαν μια μικρή ελιά έξω από τη Στοά Μακάσι όπου μαρτύρησαν εκατοντάδες πατριώτες.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 70 φωτογραφίες από το αρχείο "Κουτουλάκη" που λήφθηκαν από 29 Ιουνίου έως 6 Αυγούστου 1945 σε διάφορες περιοχές της Κρήτης αποτυπώνοντας τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διαπράχθηκαν την περίοδο της κατοχής στην Κρήτη από τους Γερμανούς και τους Ιταλούς. Η έκθεση φωτογραφίας του αρχείου "Κουτουλάκη" που βρίσκεται στη διάθεση του Δήμου Μαλεβιζίου θα πραγματοποιηθεί έως την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015 με ώρες λειτουργίας καθημερινά 11:00 έως 17:00 και ελεύθερη είσοδο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News