default-image

Ξυπνούν μνήμες από την ηρωική μάχη του Κοψά

Κρήτη
Ξυπνούν μνήμες από την ηρωική μάχη του Κοψά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την 74η επέτειο της μάχης του Κοψά θα τιμήσουν αυτό το Σάββατο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανώπολης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γουρνών και η Ενορία Ταξιαρχών Ανώπολης σε συνεργασία με το Δήμο Χερσονήσου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο λόφο του Κοψά στον Προφήτη Ηλία στην Ανώπολη.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

- Στις 7 το πρωί: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Τον Αρχιεπίσκοπο θα αντιπροσωπεύσει ο πανοσιολογιότατος Γεράσιμος Μαρματάκης, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγκαράθου.

- Στις 10 το πρωί θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες αγωνιστές στη μάχη του Κοψά (Κοκκινάκη Μανώλη, Ορέστη Ανδρεαδάκη, Ιωάννη Χαριτάκη) και για το θανόντα πρωταγωνιστή της μάχης, συνταγματάρχη ε.α. Θεόδωρο Καλλίνο.

- Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων.

- Χαιρετισμό θα απευθύνει ο δήμαρχος Χερσονήσου κ. Γιάννης Μαστοράκης.

- Κύριος ομιλητής θα είναι ο φιλόλογος Ζαχαρίας Σμυρνάκης.

Στο χώρο θα υπάρχει φωτογραφικό υλικό από τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο και από τον πρωταγωνιστή της μάχης, συνταγματάρχη ε.α. Θεόδωρο Καλλίνο.

Μετά την εκδήλωση θα προσφερθεί κέρασμα από τους φορείς διοργάνωσης της εκδήλωσης.

Σημειώνεται πως, στα πλαίσια του εορτασμού της 74ης επετείου της Μάχης της Κρήτης, το ΓΕΕΘΑ, η 5η ΤΑΞΠΖ και η ΣΕΑΠ διοργανώνουν την τελετή έναρξης της επετειακής πορείας, με την επωνυμία "2ο Τρόπαιο της Μάχης της Κρήτης". Η τελετή θα γίνει την παραμονή του κύριου εορτασμού, την Παρασκευή 22 Μαΐου και ώρα 8 το πρωί στο μνημείο της Μάχης Κοψά στον Προφήτη Ηλία στην Ανώπολη. Η εκκίνηση της πορείας θα έχει ως αφετηρία το μνημείο της μάχης στο ύψωμα του Κοψά και τερματισμό τη Βίλα "Αριάδνη" στην Κνωσό.

Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου από τη στρατιωτική ηγεσία έγινε εξαιτίας της σημασίας της συγκεκριμένης μάχης και ως ελάχιστος φόρος τιμής για τους πεσόντες και αγωνισθέντες τόσο στη μάχη Κοψά όσο και σε όλη την Κρήτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News