default-image

Πολιτιστικοί Σύλλογοι για την ανάδειξη των Μινωικών Φρυκτωρίων

Πολιτισμός
Πολιτιστικοί Σύλλογοι για την ανάδειξη των Μινωικών Φρυκτωρίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Με μεγάλη έκπληξη είδαμε την ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, με την οποία ζητά την ματαίωση, μία μέρα πριν, της εκδήλωσης, "Αναπαράσταση αναμετάδοσης μηνυμάτων με πυρσούς από τις Μινωικές Φρυκτωρίες της Πεδιάδας Ηρακλείου", η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 17-5-2015», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Πενήντα πολιτιστικοί σύλλογοι της Πεδιάδας αγκάλιασαν την πρωτοβουλία αυτή, που είχε στόχο την ανάδειξη της ιστορίας και των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής και συγχρόνως την ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού για την προστασία τους.  

Οι κάτοικοι της Πεδιάδας και ευρύτερα της Κρήτης,  ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των πολιτιστικών συλλόγων και δήλωσαν συμμετοχή στην εκδήλωση, η οποία για πολλούς ήταν η αφορμή ώστε να ενημερωθούν, για πρώτη φορά, για την μακραίωνη ιστορίας της περιοχής τους.

Σε μια τέτοια προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστική μας κληρονομιάς όπου συμμετέχουν δεκάδες Σύλλογοι, Δήμοι και χιλιάδες πολίτες υπό το φως του Ηλίου σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα καταστροφής των αρχαιολογικών χώρων.

Αντίθετα η αδράνεια, η άγνοια και το σκοτάδι φέρνουν την αρχαιοκαπηλία και την καταστροφή τους.

Σε κάθε περίπτωση η προστασία της πολιτιστική μας κληρονομιάς δεν είναι υποχρέωση μόνο των αρχαιολογικών υπηρεσιών, είναι υποχρέωση των Πολιτιστικών Συλλόγων και όλων των ενημερωμένων και ευαισθητοποιημένων πολιτών.

Η αρχαιολογική υπηρεσία πρέπει να σταθεί στο ύψος της, να κάνει το άνοιγμα στην κοινωνία, να αναθεωρήσει την απόφαση της και να λειτουργήσει δημιουργικά ώστε να πραγματοποιηθεί με μεγαλύτερη επιτυχία η σημαντική αυτή εκδήλωση. Διαφορετικά αφήνει ένα αναπάντητο ερωτηματικό για τα κίνητρα που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση μία μέρα πριν την εκδήλωση.

Η Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων αισθάνεται την υποχρέωση να γίνει συμμέτοχος, συμπαραστάτης και συνταξιδιώτης στη προσπάθεια του Συλλόγου "Συνομιλώντας με το Μινωικό Πολιτισμό", του Συλλόγου για την Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας και με κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη για τη μελέτη, ανάδειξη και προβολή των Μινωικών Φρυκτωριών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News