Πολιτισμός

Οι «Γυναίκες του Αλγερίου» ακριβότερο έργο όλων των εποχών

Χρειάστηκαν μόλις 11 λεπτά για να γίνουν οι «Γυναίκες του Αλγερίου» του Πάμπλο Πικάσο, ο πίνακας που έχει πουληθεί ακριβότερα σε δημοπρασία, σπάζοντας το ρεκόρ του τρίπτυχου του Φράνσις Μπέικον που κατείχε μέχρι πρότινος τα «σκήπτρα».

Ο πίνακας του Ισπανού ζωγράφου «έπιασαν» τα 160 εκατομμύρια δολάρια (με την προμήθεια του 12% άγγιξε τα 179 εκατ. δολάρια) στη δημοπρασία του οίκου Christie's στη Νέα Υόρκη. Η τηλεφωνική μάχη μεταξύ των πλειοδοτών διήρκεσε 11 λεπτά μέχρι τη διαμόρφωση της τελικής τιμής, η οποία είχε εκτιμηθεί αρχικά στα 140 εκατομμύρια.

Στην ίδια δημοπρασία ρεκόρ κατέγραψε και η πώληση του αγάλματος του Αλμπέρτο Τζιακομέτι «Pointing Man», το οποίο πωλήθηκε έναντι 146 εκατ. δολαρίων.

Οι άνθρωποι που αγόρασαν τα δύο αυτά έργα παραμένουν άγνωστοι.

Όσον αφορά τους πίνακες ζωγραφικής, το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε το έργο «Οι τρεις σπουδές του Λούσιαν Φρόιντ» του βρετανού Φράνσις Μπέικον, ο οποίος είχε πωληθεί έναντι 142,2 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία.

Η ελαιογραφία του Πικάσο «Γυναίκες του Αλγερίου» είναι μία κυβιστική απεικόνιση γυμνών εταίρων και αποτελεί κομμάτι μίας σειράς 15 έργων που δημιούργησε ο Ισπανός ζωγράφος το 1955 σχεδιασμένα με τα γράμματα Α έως Ο.

«Είναι ένας απολύτως επιτυχημένος πίνακας, ένας από τους πιο εξαιρετικούς που έχουμε δει στην αγορά τα τελευταία δέκα χρόνια», δήλωσε ο Φίλιπ Χόφμαν, ιδρυτής και γενικός διευθυντής του Fine Art Fund Group.

Οι ειδικοί της τέχνης πιστεύουν ότι αυτή η επένδυση είναι πέραν των υψηλών τιμών. «Σίγουρα δεν βλέπω να τελειώνει εδώ, αλλά δεν πιστεύω ότι θα συμβεί κάτι ανάλογο στο εγγύς μέλλον», δηλώνει ένας έμπορος έργων τέχνης από το Μανχάταν.

Τα ακριβότερα έργα όλων των εποχών

1. Πάμπλο Πικάσο «Γυναίκες του Αλγερίου» (160 εκατ. δολάρια-2015)

2. Αλμπέρτο Τζιακομέτι «Άνθρωπος που δείχνει» (141.3 εκατ. δολάρια-2015)

3. Φράνσις Μπέικον «Τρεις μελέτες του Λούσιαν Φρόιντ» (142 εκατ. δολάρια-2013)

4. Εντβαρτν Μουνκ «Η Κραγυγή» (119.9 εκατ. δολάρια-2012)

5. Πάμπλο Πικάσο «Γυμνό, Πράσινα Φύλλα και Μπούστο» (106.5 εκατ. δολάρια-2010)

6. Αλμπέρτο Τζιακομέτι «Ο άνθρωπος που περπατάει I» (104.3 εκατ. δολάρια-2010)

7. Πάμπλο Πικάσο «Αγόρι με πίπα» (104.1 εκατ. δολάρια-2004)

Πηγή: ethnos.gr

Σχόλια