default-image

Μεγαλώνει η κόντρα με φόντο την κλειστή έκθεση του El Greco

Πολιτισμός
Μεγαλώνει η κόντρα με φόντο την κλειστή έκθεση του El Greco

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φουντώνει η κόντρα αναφορικά με την κλειστή έκθεση με τα εκθέματα και τους πίνακες από την ταινία "El Grego" στην Πύλη Βηθλεέμ, στο Ηράκλειο. Μετά την επιστολή της δημοτικής παράταξης "Ηράκλειο - Ανοικτοί Ορίζοντες" του Γιάννη Κουράκη στο δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό, με την οποία εξέφραζε την αντίθεσή της στην οποιαδήποτε σκέψη για κατάργηση της έκθεσης "Δομήνικος Θεοτοκόπουλος", ήρθε χθες η απάντηση από την αρμόδια αντιδήμαρχο Αριστέα Πλεύρη.

«Ο Δήμος Ηρακλείου δεν είναι σε αντιπαράθεση με κανέναν. Η παραχώρηση των τειχών, η σύμβαση των οποίων έχει λήξει από τον Ιανουάριο του 2014 και τώρα εμείς παλεύουμε την υπογραφή της νέας προγραμματικής, είναι ένα θέμα το οποίο μας πονάει πάρα πολύ», τόνισε η κ. Αριστέα Πλεύρη. Η ίδια άφησε παράλληλα αιχμές για τη στάση της προηγούμενης δημοτικής Αρχής σε σχέση με το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το οποίο, σημειωτέον, είναι κλειστό από το 2013, με τα εκθέματά του όλο αυτόν τον καιρό να σαπίζουν, όπως η ίδια ανέφερε, στη στοά Μακάσι στο Ηράκλειο.

«Ένας από τους στόχους μας είναι το πώς θα καταφέρουμε επιτέλους να επαναλειτουργήσει αυτό το μουσείο. Διότι ταυτόχρονα και ο κόσμος έχει τόσο πολύ απελπιστεί, που έρχεται και ζητάει πίσω τα εκθέματα. Και είναι πραγματικά ντροπή για μια πόλη σαν το Ηράκλειο να μην μπορεί να υποστηρίξει ένα τέτοιο μουσείο», πρόσθεσε η κ. Πλεύρη.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_haph8h68/

Υπενθυμίζεται πως στην επιστολή της η δημοτική παράταξη "Ηράκλειο - Ανοικτοί Ορίζοντες" έκανε λόγο για αδικαιολόγητο κλείσιμο της έκθεσης, τονίζοντας: «Αδυνατούμε συνεπώς να καταλάβουμε γιατί αποφασίστηκε από τη δημοτική Αρχή το κλείσιμό της τώρα, ενώ θα μπορούσε να εμπλουτιστεί και με τα αντίγραφα υψηλής ανάλυσης των πινάκων Θεοτοκόπουλου που είχαν εκτεθεί στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου το Έτος Grego. Η προβαλλόμενη δικαιολογία για τη λήξη της προγραμματικής σύμβασης παραχώρησης των τειχών στο Δήμο, πέραν του ότι θεωρούμε βέβαιο ότι θα ανανεωθεί, δεν μπορεί να στρέφεται κατά της έκθεσης, δεδομένου ότι η εγκατάστασή της έχει γίνει κατόπιν σχετικής άδειας απ' όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες».

«Αυτά γίνονται γιατί υπάρχει στέγνωμα της αγάπης. Παρά το ότι όλα έγιναν με κοινοτικά χρήματα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ενημερωθεί και η κοινότητα για το ότι θέλουν να ξηλώσουν την έκθεση», είχε πει σε δηλώσεις του ο σκηνοθέτης της ταινίας "El Grego" Γιάννης Σμαραγδής, σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα και την αδιαφορία που δείχνουν οι αρμόδιες Αρχές όσον αφορά στην προστασία αλλά και την προβολή των εκθεμάτων της ταινίας για το μεγάλο Κρητικό ζωγράφο Θεοτοκόπουλο.

Κηποθέατρο

Την ίδια ώρα, πάντως, προχωρούν, ως φαίνεται, οι εργασίες συντήρησης στο δημοτικό κηποθέατρο "Νίκος Καζαντζάκης". Θυμίζουμε πως, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ πριν από περίπου τρεις μήνες, είχαν καταγραφεί τραγικές εικόνες στο κηποθέατρο, οι οποίες εγκυμονούσαν κινδύνους για τους πολίτες, με τις συνθήκες τώρα να βελτιώνονται μετά από παρεμβάσεις της δημοτικής Αρχής.

«Προσπαθήσαμε να τακτοποιήσουμε κάποια πράγματα, όπως τα τριφασικά καλώδια που ήταν γυμνά. Και οι εργασίες συνεχίζονται», είπε η κ. Πλεύρη όσον αφορά στις παρεμβάσεις που γίνονται στο κηποθέατρο.

Βικελαία: Αντέχει παρά τις δυσκολίες

Στα πλαίσια της χθεσινής συνέντευξης, η κ. Πλεύρη αναφέρθηκε στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία, όπως είπε, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, δε σταμάτησε στιγμή τις πολιτιστικές της δραστηριότητες.

«Χάρη στο μεράκι και το φιλότιμο των εργαζομένων σε αυτήν και γι' αυτήν, εξακολουθεί να είναι ένας πολιτιστικός φάρος για το Δήμο και την πόλη του Ηρακλείου», τόνισε η αντιδήμαρχος, ενώ αναφέρθηκε και στις εκδηλώσεις αυτές καθαυτές, στις οποίες φέτος θα περιλαμβάνεται και ένα Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών.

«Τα σεμινάρια του εαρινού κύκλου ξεκινούν στις 12 Μαΐου με το γενικό θέμα "Ευρώπη και Δημοκρατία", ενώ ο φθινοπωρινός κύκλος θα έχει θέμα "Μινωικός Πολιτισμός". Είναι σήμερα μια ευκαιρία να απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση στο κοινό να συμμετέχει στους σεμιναριακούς αυτούς κύκλους με τα πολύ ενδιαφέροντα και επίκαιρα θέματα που διοργανώνει το Εργαστήριο».

Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Βικελαίας περιλαμβάνονται επίσης:

* Το Εργαστήριο Ελληνικής Παλαιογραφίας, με υπεύθυνο τον Μανώλη Δρακάκη, που συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία κάθε Δευτέρα στο κτήριο της Βιβλιοθήκης στην οδό Ταξιάρχου Μαρκοπούλου.

* Ο κύκλος μαθημάτων με θέμα "Μια μικρή ιστορία για ένα μεγάλο κόσμο", από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρία Ευθυμίου, που έχει προγραμματιστεί για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.

* Ο κύκλος των παιδικών εκδηλώσεων που πραγματοποιείται σταθερά: με τον εορτασμό το Μάρτιο της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου στο Πολύκεντρο Νεολαίας.

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News