default-image

"Ημέρα Θεωρητικών Επιστημών": Μίλησαν για Λογοτεχνία

Πολιτισμός
"Ημέρα Θεωρητικών Επιστημών": Μίλησαν για Λογοτεχνία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η λογοτεχνία και η φιλαναγνωσία ήταν το θέμα της "Ημέρας Θεωρητικών Επιστημών" που πραγματοποιήθηκε στις 30 Απριλίου στο Εκπαιδευτήριο "Το Παγκρήτιον", για τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου. Το πρόγραμμα περιλάμβανε πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από τρεις εξαιρετικούς ομιλητές, τον κ. Αντώνη Καρτσάκη, φιλόλογο, πρώην σύμβουλο φιλολόγων και συγγραφέα, την κ. Νίκη Τρουλλινού, συγγραφέα, και τον π. Χαράλαμπο Παπαδόπουλο, θεολόγο, συγγραφέα και ιερέα στην Αγ. Ειρήνη, στον Πύργο Μονοφατίου.

Ο τίτλος της πρώτης ομιλίας, από τον κ. Α. Καρτσάκη, ήταν "Κύριε, σε τι χρησιμεύουν τα ποιήματα", ερώτημα που διατυπώνεται - είναι αλήθεια - από πολλούς μαθητές, ίσως περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Στο γλαφυρό λόγο του, ο ομιλητής έδωσε καίριες απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα, για την προσφορά της λογοτεχνίας, απευθυνόμενος σ' έναν από τους διερωτώμενους μαθητές που συνάντησε, κατά τη θητεία του στη μέση εκπαίδευση.

Ακολούθησε η γνωστή συγγραφέας κ. Νίκη Τρουλλινού, με την εισήγησή της «Αγκαλιά μ' ένα βιβλίο», στην οποία μίλησε κυρίως από τη σκοπιά του αναγνώστη. Με ιδιαίτερη ζωντάνια και προσήνεια ανέπτυξε τη σχέση του αναγνώστη με το λογοτεχνικό βιβλίο και αναφέρθηκε στις αφετηρίες προσέγγισης της λογοτεχνίας, στα κριτήρια επιλογής του βιβλίου αλλά και στις προϋποθέσεις της ανάγνωσης. Τρίτος στη σειρά ομιλητής, ο παπα-Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, μίλησε από την οπτική του συγγραφέα, με θέμα "Ντύνοντας το συναίσθημα με λέξεις".

Με εύγλωττα παραδείγματα, ακόμα και από την προσωπική του εμπειρία, έδειξε ποια συναισθήματα γεννούν την ανάγκη στο λογοτέχνη - και σε κάθε καλλιτέχνη - να εκφραστεί και πώς η έντονη ψυχική φόρτιση, συνήθως από πόνο, οδηγεί τον άνθρωπο στη δημιουργία. Και οι τρεις ομιλητές προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των ακροατών και απάντησαν πολύ πρόθυμα στις ερωτήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου. Δόθηκε, έτσι, η ευκαιρία να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από το θέμα της φιλαναγνωσίας στην εποχή μας, τη σχέση της λογοτεχνίας με άλλες μορφές τέχνης, τις πηγές της λογοτεχνικής έμπνευσης, τη σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή, το μάθημα της Λογοτεχνίας στη μέση εκπαίδευση, την «παραλογοτεχνία» κ.ά.

Το πρόγραμμα της ημερίδας εμπλουτίστηκε με την ανάγνωση τριών λογοτεχνικών κειμένων, δύο ποιημάτων κι ενός διηγήματος, της μαθήτριας της Β' Λυκείου του σχολείου Ευαγγελίας Ρωμάνου. Τα ποιήματα διάβασαν εκφραστικά οι συμμαθήτριές της Ζαχαρένια Θεργιάκη-Βρέντζου και Ίνα Κώστα, και το διήγημα διάβασε η δημιουργός του, με το προσωπικό ύφος και ήθος της, προκαλώντας συγκίνηση σε μικρούς και μεγάλους. Με τον καλύτερο τρόπο, λοιπόν, ολοκληρώθηκε αυτή η ξεχωριστή και τόσο πλούσια μέρα για τους μαθητές στο Εκπαιδευτήριο «Το Παγκρήτιον», που έδειξαν πραγματικά να την απολαμβάνουν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News