Πολιτισμός

Workshop για την ταξιδιωτική φωτογραφία στο Ηράκλειο

Ένα τριήμερο workshop με θέμα την ταξιδιωτική φωτογραφία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 22-24 Μαΐου από τους καταξιωμένους φωτογράφους Έφη Παρούτσα και Στυλιανό Παπαρδέλα. Η Έφη και ο Στέλιος μέσα από συζητήσεις και παρουσιάσεις θα μεταφέρουν την πολύχρονη εμπειρία τους στα ταξίδια και τη φωτογραφία, θα αξιολογήσουν τη δουλειά των συμμετεχόντων και θα μοιραστούν μαζί τους όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για να προγραμματίσουν ένα μεγάλο φωτογραφικό ταξίδι αλλά και για να προσεγγίσουν ένα φωτογραφικό project.

Οι συμμετέχοντες, ακολουθώντας τις συμβουλές της Έφης και του Στέλιου, θα φωτογραφήσουν και θα επιστρέψουν για να προβάλουν τη δουλειά τους, να την επεξεργαστούν και να τη συζητήσουν με τους εισηγητές.

Στόχος του workshop είναι να προχωρήσει τη δουλειά και τον τρόπο σκέψης των συμμετεχόντων πάνω στην ταξιδιωτική φωτογραφία και να τους μεταδώσει τρόπους προετοιμασίας και προσέγγισης της δουλειάς τους σε επικείμενα φωτογραφικά ταξίδια.

Το πρόγραμμα του workshop έχει ως εξής:

Παρασκευή 22/05

16:00-20:00: Γνωριμία / Portfolio review

Σάββατο 23/05

-9:00-16:00

Παρουσίαση δουλειάς Έφης Παρούτσα & Στυλιανού Παπαρδέλα με συζήτηση πάνω σε αυτές

Παρουσίαση φωτογράφου από την Έφη Παρούτσα

Παρουσίαση φωτογράφου από Στυλιανό Παπαρδέλα

Προτάσεις και συζήτηση για φωτογραφικά

Προετοιμασία για ένα μεγάλο ταξίδι

Τρόπος προσέγγισης φωτογραφικού project

Πώς φωτογραφίζω

Προσεγγίζοντας τον άνθρωπο

-16:00-20:00:

Φωτογράφηση από τους συμμετέχοντες

-20:00-22:00

Απορίες/ συζήτηση πάνω στις φωτογραφίες

Κυριακή 24/05

-7:00-14:00

Φωτογράφιση συμμετεχόντων

-14:00-20:00

Προβολή φωτογραφιών συμμετεχόντων

Editing και συζήτηση πάνω στη δουλειά

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με το pp.workshop.travel@gmail.com

Facebook Event https://www.facebook.com/events/469502839875242/

Λίγα λόγια για την Έφη Παρούτσα

Η Έφη Παρούτσα έλαβε το πτυχίο της στη φωτογραφία από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου τιμήθηκε με τα βραβεία Founders Day και Tobias. Ξεκίνησε την καριέρα της σαν καλλιτεχνική διευθύντρια και φωτογράφος διαφημίσεων στην "πόλη που δεν κοιμάται ποτέ", πριν αρχίσει να ταξιδεύει σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική για λογαριασμό διεθνών εντύπων.

Είναι περισσότερο γνωστή για την ταξιδιωτική της φωτογραφία, ενώ φωτίζει και δίνει ζωή σε καθημερινές εικόνες αυθεντικών, "ακατέργαστων" ανθρώπων στο οικείο περιβάλλον τους. Μέσα από τα μάτια της διακρίνεται μια ασυνήθιστη κατανόηση των διαφορετικών τρόπων ζωής που συναντά.

Το διεθνές portfolio της περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δημοσιεύσεις στο Conde Nast Traveller για την Ελλάδα, στο ΓΕΩ, το Voyager, το Passport, το ιταλικό Gente Viaggi, το ΓΕΩτρόπιο και την εφημερίδα "Καθημερινή". Εκθέσεις με τις ταξιδιωτικές φωτογραφίες της έχουν φιλοξενηθεί τόσο στην Ευρώπη όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δουλεύοντας σαν ανεξάρτητη φωτογράφος τα τελευταία δέκα χρόνια σε Νέα Υόρκη και Αθήνα, μεταδίδει τις εμπειρίες της στους λάτρεις των ταξιδιών και του lifestyle σε όλον τον κόσμο. Αυτήν την περίοδο ασχολείται με διάφορα projects, εστιάζοντας στην ελληνική κουλτούρα και τις κατά τόπους παραδόσεις, τα οποία σύντομα θα συγκεντρωθούν σε ένα λεύκωμα.

Μετρώντας προορισμούς όπως το Βιετνάμ, το Περού, τη Σκωτία, την Τζαμάικα ή το Παρίσι, έχοντας γνωρίσει δεκάδες κουλτούρες και πολιτισμούς, η Έφη Παρούτσα καταλήγει στη γενέτειρά της, την Ελλάδα.

Ποιος είναι ο Στυλιανός Παπαρδέλας

Ο Στυλιανός Παπαρδέλας μεγάλωσε στο Ηράκλειο και ξεκίνησε να τραβάει φωτογραφίες το 2006. Σύντομα συνειδητοποίησε ότι για να βελτιωθεί σαν φωτογράφος, έπρεπε να έρθει σε επαφή με ποικίλους ανθρώπους που έχουν σχέση με τη φωτογραφία - σύντομα γίνεται μέλος της Φωτογραφικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης (Φ.Ο.Π.Κ.).

Έχει δουλέψει στην Ασία, κάνοντας φωτορεπορτάζ για το IRIN News, το βραβευμένο ανθρωπιστικό πρακτορείο ειδήσεων των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στην Ιρλανδία, όπου εργάζεται ως φωτογράφος και εμψυχωτής στο Barretstown, το μη κερδοσκοπικό οργανισμό που υποστηρίζει παιδιά που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες. Έχει συνεργαστεί με μεταξύ άλλων με το Al jazeera, τη Huffington post, το NPR, το Spiegel, το The press project και την "Ελευθεροτυπία".

Μεταξύ άλλων είναι συνιδρυτής του ψηφιακού project "The World of Ronah", όπου γυρίζει ντοκιμαντέρ μικρού μήκους σχετικά με τα ταξίδια και τη φωτογραφία.

Στις αρχές του καλοκαιριού της περασμένης χρονιάς επέστρεψε στην Ελλάδα, με σκοπό να δώσει κι εκείνος το στίγμα του σχετικά με την κατάσταση στη χώρα, συμμετέχοντας σε διάφορα φωτορεπορτάζ που δημοσιεύτηκαν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Τον Οκτώβριο του 2013 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ το Δεκέμβριο του ίδιου έτους παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα, με τίτλο "Circle".

Σχόλια