default-image

Το επικό έργο "Άξιον εστί" από παιδιά του Μινωικού Ωδείου

Κρήτη
Το επικό έργο "Άξιον εστί" από παιδιά του Μινωικού Ωδείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζοντας τις δωρεάν συναυλίες-παραστάσεις, το Μινωικό Ωδείο παρουσιάζει το επικό έργο των Μίκη Θεοδωράκη και Οδυσσέα Ελύτη "Άξιον εστί" το Σάββατο 2 Μαΐου, στις 8 το βράδυ, στο θέατρο "Μινωική Αυλή" του Ιππικού Ομίλου στον Καρτερό Ηρακλείου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

Το ίδιο έργο έχει ήδη παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στο δήμο Αρχανών-Αστερουσίων στα Πεζά, στο Θέατρο "Ρεξ" του Αγ. Νικολάου Λασιθίου, αλλά και στο Ηράκλειο στην αίθουσα συναυλιών του Μινωικού Ωδείου στην οδό Σταύρου Νιώτη 8 (πάροδος Γ. Παπανδρέου).

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Μινωικού Ωδείου Κάλλια Αναστασάκη, οι παραστάσεις προγραμματίζονται να δοθούν σε ολόκληρη την Κρήτη και πρόκειται για ένα έργο εξαιρετικά επίκαιρο που χάρισε στο σπουδαίο ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη το Βραβείο Νόμπελ το 1979.

Απολύτως εναρμονισμένη με το συγκλονιστικό περιεχόμενο των στίχων είναι και η μουσική του αγαπημένου συνθέτη όλων των Ελλήνων Μίκη Θεοδωράκη, που τον Ιούλιο γιορτάζει τα 90στά γενέθλια του. Μάλιστα με αφορμή τα γενέθλια του συμπατριώτη μας δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη το Μινωικό Ωδείο προτίθεται να συνδιοργανώσει δωρεάν συναυλίες στο νησί με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης και του Παγκρήτιου Συλλόγου "Οι φίλοι του Μίκη Θεοδωράκη".

Τα τραγούδια του "Άξιον εστί" ερμηνεύει η Νεανική Χορωδία του Ωδείου που αποτελείται από παιδιά ηλικίας 9-15 ετών. Επί σκηνής θα βρίσκονται δύο αφηγητές-τραγουδιστές, η παρουσία των οποίων είναι απαραίτητη για την ολοκληρωμένη παρουσίαση του έργου. Η ιδιαιτερότητα στον τρόπο παρουσίασης του "Άξιον εστί", σύμφωνα με τους διοργανωτές των παραστάσεων, είναι η προσθήκη χορο-θεατρικών στοιχείων στα κείμενα αφήγησης. Οι χορογραφίες καθώς και οι δραματοποιήσεις των κειμένων εκτελούνται από τους νεαρούς χορωδούς ταυτόχρονα με το τραγούδι τους.

Επίσης, όπως επισημαίνει η κ. Αναστασάκη, «η διαχρονικότητα του συγκεκριμένου έργου σε συνδυασμό με την πολύτιμη γνώση, την οποία αποκομίζουν τα νέα παιδιά από τα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη και τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, ήταν και εξακολουθεί να είναι ο στόχος των παραστάσεων μας. Επιπλέον η προσθήκη των χοροθεατρικών κινήσεων κατά τη διάρκεια των τραγουδιών και των κειμένων της αφήγησης είναι ένα ακόμη στοιχείο ανάδειξης του σπουδαίου και τόσο επίκαιρου μέχρι σήμερα έργου. Είναι υπέροχη για εμάς η αίσθηση της "συνύπαρξης" με το κοινό πάνω στη σκηνή. Ο κόσμος που μας τιμά με την παρουσία του σε κάθε παράσταση του "Άξιον εστί" βιώνει το έργο από την αρχή ως το τέλος. Συνταξιδεύει μαζί μας στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας μας. Ευχαριστούμε θερμά την Περιφέρεια Κρήτης για την υποστήριξή της σε αυτό τον κύκλο των συναυλιών μας».

Για την οργάνωση της συναυλίας η κ. Αναστασάκη παράλληλα με την Περιφέρεια ευχαριστεί την πολιτιστική ομάδα "Μινωική Αυλή" και τον Ιππικό Όμιλο που ενέταξαν την συναυλία στο πλαίσιο του φεστιβάλ των πολιτιστικών τους εκδηλώσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News