Πολιτισμός

Παρουσιάζεται o "Οντάς" του Γιώργη Σαλούστρου

Το ερχόμενο Σάββατο 2 Μαΐου στις 9 μ.μ. θα γίνει στο Ηράκλειο, στο "Νυν και Αεί", η παρουσίαση του δίσκου με τίτλο "Οντάς (Μουσικές ανάσες)" του καλλιτέχνη της κρητικής μουσικής Γιώργη Σαλούστρου ή Κεχρή.

Το 18χρονο νεαρό Ανωγειανό - πολύπλευρο ταλέντο - στηρίζουν με τη συμμετοχή τους κορυφαίοι μουσικοί του τόπου μας όπως είναι οι Ψαραντώνης, Γιώργης Φασουλάς (Χουμάς) και Κώστας Καλλέργης (Κουρούπης).

Ο νεαρός Ανωγειανός προκαλεί αίσθηση με το πάθος του ειδικά με την ασκομπαντούρα αλλά και με άλλα μουσικά όργανα. Στο δίσκο θα ακούσουμε παραδοσιακά κομμάτια αλλά και συρτά, κοντυλιές καθώς και δυο ορχηστρικά κομμάτια με ανωγειανό πηδηχτό και μαλεβιζιώτη. Θα ακούσουμε μαντινάδες του Γιώργη Καράτζη, του Μύρωνα Σκουλά, του Γιώργη Σκουλά (Μεκιάνης) και αρκετές παλιές και παραδοσιακές.

Ο σπουδαίος Γιώργης Καράτζης αναφερόμενος στο δίσκο τονίζει τα εξής:

«Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω, μέσα στο απέραντο πέλαγο της κρητικής δισκογραφίας, ένα καινούργιο πλεούμενο. Ένα καλοχτισμένο σκαρί, που ταξιδεύει όρτσα στον άνεμο, και με σταθερή ρότα πλέει ολοταχώς προς το λιμάνι της δικής του αλήθειας…

Ένα καπετανόπουλο δεκαοκτώ χρονώ, ο Γιώργης Σαλούστρος, κάθεται στο τιμόνι κι αγναντεύει το απέραντο μπλάβο, με ένα πανάρχαιο όργανο στα χέρια του, να σκορπά τις μουσικές του ανάσες γαληνεύοντας την άγρια θάλασσα. Δίπλα του ένας πολύπειρος θαλασσομάχος, ο Ψαραντώνης, κρατεί σιγούρα τα μπόσικα με τη βαθιά του φωνή, ενώ παραδίπλα δυο άλλοι ψημένοι στην αρμύρα ταξιδευτές, ο Χουμάς κι ο Κουρούπης, πλέκουν ψημιδευτά και στέρεα τους ανέμους σε τραγούδι.

Ο καπετάνιος, ο Γιώργης Σαλούστρος, με ασυνήθιστη για την ηλικία του ωριμότητα, και με χαρισματική ευχέρεια στα πανάρχαια όργανα που χρησιμοποιεί, πλέει με αυτοπεποίθηση αλλά και αξιοπρόσεκτη ευγένεια, στη θάλασσα του μουσικού του πεπρωμένου. Σε αυτό το ξεκίνημα ωστόσο, και ενώ πλέει στους γνωστούς παμπάλαιους θαλάσσιους δρόμους, χωρίς να κομίζει καινούργια πράγματα, αλλά με το εξαιρετικό πλήρωμα που διαθέτει, με τις μαντινάδες "παλαιάς κοπής", και με τη θαυμάσια και ισορροπημένη εκτέλεση, κάνει το ταξίδι εξαιρετικά ευχάριστο. Εύχομαι πάντα καλές θάλασσες κι ευνοϊκούς ανέμους…».

Το τηλέφωνο για κρατήσεις στο "Νυν & Αεί" (Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 17) είναι 6980038651. Η βραδιά της παρουσίασης του δίσκου θα συνεχιστεί με κρητικό γλέντι!

Κεντρική διάθεση: Αεράκης - Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι & "Σείστρον" (πλ. Κοραή 14, τηλ./fax: 2810225758).

Σχόλια