Πολιτισμός

Το "Μάθημα" του Ιονέσκο στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Στη μνήμη του άδικου χαμού του Βαγγέλη Γιακουμάκη και με αφορμή τη βαθιά ενδοσχολική βία και το παράλογο της Παιδείας, όπως αυτό αποτυπώνεται από τα χρόνια του Ευγένιου Ιονέσκο μέχρι σήμερα και φτάνει να κοστίζει ανθρώπινες ζωές, οι ηθοποιοί Κατερίνα Χατζηκυριάκου και Χρήστος Σαπουντζής, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και το "Χαμόγελο του Παιδιού", παρουσιάζουν σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά "Το Μάθημα", το κλασικό αριστούργημα του Γαλλορουμάνου συγγραφέα, που ολοκλήρωσε πρόσφατα τις παραστάσεις του με επιτυχία στο Θέατρο "Αγγέλων Βήμα" της Αθήνας.

Στο Ηράκλειο η παράσταση θα ανέβει στο Πολιτιστικό Κέντρο το Σάββατο 30 Μαΐου στις 21:00, στο Ρέθυμνο θα δοθούν δύο παραστάσεις στο Σπίτι του Πολιτισμού την Κυριακή 31 Μαΐου στις 19:00 και στις 21:00, ενώ στα Χανιά το έργο θα παίζεται για τρεις μέρες - Παρασκευή 12, Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουνίου - στο Βενιζέλειο Ωδείο, με ώρα έναρξης στις 21:00.

Μέρος των εσόδων από τις παραστάσεις στο Ρέθυμνο θα δοθούν στο "Χαμόγελο του Παιδιού", στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Το έργο

Η ιστορία ενός ιδιαίτερου μαθήματος εισαγωγής σε πανεπιστήμιο. Ένας καθηγητής, μία μαθήτρια που ζητάει τη βοήθειά του. Δύο κόσμοι που δεν καταφέρνουν να συνεννοηθούν, να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Δύο κόσμοι σάπιοι. Η μη κατανόηση τον θυμώνει, τον οδηγεί στην παραφροσύνη και τελικά στο φόνο. Όπως έγινε και με τις υπόλοιπες μαθήτριές του. Όπως γίνεται πάντα…

Μια κοινωνία που νοσεί. Νοσηρή παιδεία-νοσηρή οικογένεια. Σάπιοι πανεπιστημιακοί που λυμαίνονται την παιδεία, αδιαφορώντας για ουσιαστική επικοινωνία. Δάσκαλοι που "κακοποιούν" τα παιδιά, δάσκαλοι που αναζητούν μόνο τους ικανούς μαθητές. Σάπιες οικογένειες αστών και μεγαλοαστών που αγοράζουν μόρφωση. Αγοράζοντας πληροφορία και αδιαφορώντας για πραγματική γνώση. Στο πέρασμά τους απ' τη ζωή, αφήνουν μόνο νεκρούς. Τα ίδια τα παιδιά τους.

Οι συντελεστές

Μετάφραση: Τατιάνα Δημητρίου, Κατερίνα Χατζηκυριάκου

Διασκευή: Κατερίνα Χατζηκυριάκου

Σκηνοθεσία-στίχοι: Χρήστος Σαπουντζής

Πρωτότυπη μουσική: Sancho 003 (Φώτης Σιώτας, Κώστας Παντέλης)

Επιμέλεια κίνησης: Έλσα Σίσκου

Σκηνικά-κοστούμια: Αρετή Μουστάκα, Χριστίνα Πανοπούλου

Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου

Βοηθός σκηνοθέτη: Έλσα Σίσκου

Φωτογραφίες: Χριστίνα Πανοπούλου

Βίντεο-μοντάζ: Ανδρέας Σαραβάνος

Γραφιστικά: Αγγελική Δημακαράκου

Εκτέλεση παραγωγής: Κατερίνα Χατζηκυριάκου

Παραγωγή: Re-Act (με τη στήριξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ.)

Παίζουν οι Χρήστος Σαπουντζής και Κατερίνα Χατζηκυριάκου.

Τιμές εισιτηρίων

Γενική είσοδος: 12 ευρώ

Φοιτητικό / ανέργων: 10 ευρώ.

Σχόλια