Πολιτισμός

"Η χαμένη τιμή της Katharina Blum" στο Ηράκλειο

Μετά από δύο επιτυχημένες σεζόν στη cinematheque του αθηναϊκού Bios, το "Μόνιτορ" και η θεατρική ομάδα Ubuntu παρουσιάζουν στο Ηράκλειο την παράσταση "Η χαμένη τιμή της Katharina Blum" από την Πέμπτη 30 Απριλίου έως την Κυριακή 3 Μαΐου, στις 21:30, στην αίθουσα Πειραματικού Θεάτρου του Νέου Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου, με γενική είσοδο 10 ευρώ.

Πρόκειται για ένα έργο σύγχρονο, επίκαιρο, προφητικό... Στο έργο περιγράφεται μια πόλη, αν όχι μια ολόκληρη χώρα, όπου οι πολιτικές αναμετρήσεις και συζητήσεις δε γίνονται στο αρμόδιο όργανο εξουσίας και διακυβέρνησης, αλλά μέσα σε κλειστά ιδιωτικά δωμάτια, μέσω τηλεφωνημάτων - που όλως τυχαίως παρακολουθούνται και από την αστυνομία - μέσω της επιρροής που έχουν τα πολιτικά πρόσωπα ή οι φίλοι τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Διαπλοκή, προπαγάνδα, χειραγώγηση. Έτσι διαμορφώνονται οι πολιτικές συνειδήσεις, έτσι "διαμορφώνεται" η κοινή γνώμη...

Όπως ο ίδιος ο συγγραφέας αναγράφει στην αρχή του έργου του, «τα πρόσωπα και οι καταστάσεις του έργου είναι φανταστικές. Οι όποιες ομοιότητες δεν είναι ούτε σκόπιμες, ούτε τυχαίες, αλλά αναπόφευκτες...».

Το σχόλιο του συγγραφέα Heinrich Boll, το 1974, απαράλλαχτο προσαρμόζεται στην Ελλάδα του 2015.

Μια παράσταση-αφήγηση, βασισμένη στο έργο του νομπελίστα Γερμανού συγγραφέα Heinrich Boll, για την ιστορία μιας κοπέλας της διπλανής πόρτας που στην πορεία του έργου μετουσιώνεται σε σύμβολο πίστης και ηθικής.

Η Καταρίνα Μπλουμ είναι μια νεαρή και όμορφη οικιακή βοηθός. Όταν βρίσκεται σε ένα αποκριάτικο πάρτι, γνωρίζει και ερωτεύεται τον Λούντβιχ Γκέτεν, ο οποίος καταζητείται από την αστυνομία για διάφορα εγκλήματα και τρομοκρατικές ενέργειες. Έτσι η Καταρίνα βρίσκεται ξαφνικά στο στόχαστρο του κίτρινου Τύπου και συγκεκριμένα της εφημερίδας "Die Zeitung" και του γλοιώδη δημοσιογράφου Ταΐτγκες. Η ιδιωτική ζωή της Καταρίνα καταστρέφεται. Ο αδίστακτος δημοσιογράφος εκθέτει τους φίλους και την οικογένειά της με μια σειρά ψεύτικων και δυσφημιστικών δημοσιευμάτων που κηλιδώνουν την υπόληψή της και δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια.

Συντελεστές

Κείμενο: Heinrich Boll

Σκηνοθεσία-διασκευή: Ελεάνα Τσίχλη

Επιμέλεια σκηνικού: Τίνα Τζόκα

Κίνηση: Δημήτρης Κουτσούμπας

Βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλική Τσιροπούλου

Ερμηνεία: Ιφιγένεια Μακρή, Έμη Πανουργιά, Γωγώ Παπαϊωάννου, Βασιλική Τσιροπούλου.

Σχόλια