Πολιτισμός

"Ο Πελεκάνος" στην Κρήτη

Το έργο του Γιόχαν Άουγκουστ Στρίντμπεργκ "Ο Πελεκάνος", δίνοντας σειρά παραστάσεων στα Χανιά, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τη Σητεία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Κρήτη η ομάδα Παραστατικών Τεχνών "Πρόταση".

Πρόκειται για το τέταρτο δραματικό κείμενο (opus IV) από τα Έργα Δωματίου που ο Σουηδός συγγραφέας έγραψε όταν βρέθηκε στα όρια της τρέλας μετά από το οδυνηρό τρίτο διαζύγιο και φέρει τον τίτλο "Ο Πελεκάνος" (Pelikanen, 1907).

Ο Στρίντμπεργκ, πατέρας πέντε παιδιών, κωδικοποιεί εδώ αυτοβιογραφικά στοιχεία, οικογενειακά μυστικά και επικεντρώνεται στα θεμελιώδη ζητήματα που χαρακτήρισαν την τρίτη, κυρίως, περίοδο της δραματουργίας του: τον έρωτα και το θάνατο, τη σεξουαλικότητα, το ζόφο και τη βία στις οικογενειακές σχέσεις.

Η Ομάδα "Πρόταση" παρουσιάζει σε πλήρη διασκευή το έργο, μετατοπισμένο χωροχρονικά στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα άκρως επίκαιρο δράμα για την πείνα, τη μελανή παιδική ηλικία και τη συναισθηματική ένδεια. Μια εκδικητική σονάτα εναντίον μιας μητέρας που δε δίστασε να υποσιτίζει τα παιδιά της εν καιρώ ευμάρειας ή ακόμη και να διεκδικήσει ερωτικά το σύζυγο της κόρης της. Μια οικογενειακή χρεωκοπία δίχως προηγούμενο σε καιρούς πραγματικής ύφεσης.

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά) οι ηθοποιοί: Νικόλας Αλεξίου (Γιος/Γαμπρός) Σοφία Δερμιτζάκη (Μητέρα) Δέσποινα Σπυριδοπούλου (Κόρη/Γαμπρός)

Παραστάσεις θα δοθούν:

* Χανιά: Στούντιο "Όξω Νου" (Αγίας Κυριακής 29, Ταμπακαριά Χαλέπας), Σαββάτο 2 και Κυριακή 3 Μαΐου στις 9:30 το βράδυ.

* Ηράκλειο: Θέατρο Κρήτης (Καπετάν Χαραλάμπη 1, όπισθεν ΟΤΕ), Τετάρτη 6, Πέμπτη 7, Παρασκευή 8, Σαββάτο 9, Κυριακή 10 και Δευτέρα 11 Μαΐου στις 9:30 το βράδυ.

* Ρέθυμνο: The Garage (Δημοκρατίας 36), Τετάρτη 13 Μαΐου στις 9:30 το βράδυ

* Σητεία: "Τεχνοχώρος" Δήμου Σητείας (τέρμα οδού Φουνταλίδου, παραπλεύρως Λέσχης Σίτισης ΤΕΙ) Παρασκευή 15 Μαΐου 9:30 το βράδυ.

Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη του "Θεάτρου της Σητείας" και η γενική είσοδος είναι 10 ευρώ.

Σχόλια