default-image

Ο Στάθης Λιβαθινός νέος καλλιτεχνικός διευθυντής στο Εθνικό Θέατρο

Πολιτισμός
Ο Στάθης Λιβαθινός νέος καλλιτεχνικός διευθυντής στο Εθνικό Θέατρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Στάθης Λιβαθινός, είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, Αριστείδη Μπαλτά και του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη.

Η τοποθέτηση του Λιβαθινού στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού γίνεται μετά την.. καρατόμηση του Σωτήρη Χατζάκη.

Το Εθνικό Θέατρο του είναι οικείος «χώρος» αφού, εκτός των άλλων, από το 2001 εως το 2007 υπήρξε υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου και του Εργαστηρίου Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας -επί καλλιτεχνικής διεύθυνσης Νίκου Κούρκουλου, ο οποίος ήταν και εμπνευστής του εγχειρήματος. 

Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής μπορεί να αναλάβει καθήκοντα αμέσως, καθώς ο διορισμός του δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την Τετάρτη 22 Απριλίου (αρ. φ. 276 ΥΟΔΔ).

Ποιος είναι ο Στάθης Λιβαθινός

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της γενιάς αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη, σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σκηνοθεσία στο Κρατικό Ινστιτούτο Θεάτρου της Μόσχας.

Ανάμεσα στις παραστάσεις που σκηνοθέτησε συγκαταλέγονται οι: «Πεθαίνω σα χώρα» του Δ. Δημητριάδη, «Το κτήνος στο φεγγάρι» του Καλινόσκι, «Πριν την αποχώρηση» του Τόμας Μπέρνχαρντ, «Φρεναπάτη» του Κούσνερ, «Οικόπεδα με θέα» του Ντ. Μάμετ, «Αγάπης αγώνας άγονος» του Σαίξπηρ, «Μήδεια» του Ευριπίδη, «Βάσσα» του Γκόρκι, «Ηλίθιος» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, «Ένας ήρωας, το καμάρι της Δύσης» του Τζ.Μ.Σινγκ,«Bασιλιάς Ληρ» του Σαίξπηρ.

Η παράσταση, της Πειραματικής Σκηνής με τη διασκευή του «Ηλίθιου» του Φ.Ντοστογιέφσκι αναδείχτηκε καλύτερη παράσταση για τη σεζόν 2006 - 2007 από τους αναγνώστες του περιοδικού «Αθηνόραμα».

Το 2009 η σκηνοθεσία του στον «Βασιλιά Ληρ» του Σαίξπηρ για το ΚΘΒΕ τιμήθηκε με το βραβείο Διεθνούς Ρεπερτορίου των Κριτικών Θεάτρου.

Για τη διπλωματική παράστασή του «Οι Ρόζενγκραντς και Γκίλντενστερν πέθαναν στο Θέατρο Μαγιακόφσκι» (1990) βραβεύτηκε με το Βραβείο Κριτικών Μόσχας.

Η παράσταση του «Ιλιάδα» σημείωσε μεγάλη εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία  και μάλιστα παρουσιάστηκε και στο εξωτερικό. Φέτος, με την παράσταση του «Γάμοι του Φίγκαρο» εγκαινίασε τον νέο θεσμό του Μεγάρου Μουσικής «Θέατρο στο Μέγαρο». 

Διαβάστε εδώ το βιογραφικό του Στάθη Λιβαθινού

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News