default-image

Γάλα και τυρί στη χάρη του Αγίου Γεωργίου

Κρήτη
Γάλα και τυρί στη χάρη του Αγίου Γεωργίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το έθιμο του αρμέγματος των προβάτων στη χάρη του Αϊ Γιώργη θα αναβιώσει και φέτος ανήμερα της γιορτής του Μεγαλομάρτυρα στην ορεινή κοινότητα της Ασή Γωνιάς.

Οι κτηνοτρόφοι του χωριού αναμένεται νωρίς το πρωί της Πέμπτης 23 Απριλίου να οδηγήσουν τα κοπάδια τους, από τις κορυφές των Λευκών Ορέων, στην εκκλησία του χωριού. Εκεί θα τα ευλογήσει ο παπάς και θα ακολουθήσει το άρμεγμά τους. Το γάλα που συγκεντρώνεται πρόκειται να μοιραστεί στους εκατοντάδες επισκέπτες που θα βρεθούν στη γιορτή.

Οι κτηνοτρόφοι της Ασή Γωνιάς θα οδηγήσουν αύριο το πρωί τα πρόβατά τους για να τα αρμέξουν έξω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, όπως προστάζει το έθιμο.

Οι επισκέπτες δεν είναι και λίγοι. Εκτός από τους ντόπιους, υπάρχουν και τουρίστες, οι οποίοι μένουν με το στόμα ανοιχτό μπροστά στην αναβίωση ενός εθίμου αιώνων, μοναδικού στην ελληνική επικράτεια. Της τελετής ευλογίας των αιγοπροβάτων θα ακολουθήσει η λιτάνευση της σεπτής εικόνας του Αϊ Γιώργη στους δρόμους της Ασή Γωνιάς.

Και στους Κούμους Ρεθύμνου

Η χάρη του Αϊ Γιώργη, όμως, εορτάζεται με προσφορά των κτηνοτρόφων του χωριού και στους Κούμους Ρεθύμνου. Ο εορτασμός ξεκινά με Θεία Λειτουργία (κεντρική φωτογραφία, επάνω). Ακολουθεί η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου στους δρόμους του χωριού, με τη συμμετοχή γεωργαλίδικων αλόγων και τη συνοδεία νέων με παραδοσιακές φορεσιές.

Η λιτάνευση της εικόνας στους δρόμους γίνεται συνοδεία γεωργαλίδικων αλόγων

Μετά το τέλος της λιτανείας γίνεται αγιασμός των γαλακτοκομικών προϊόντων που προσφέρουν οι κτηνοτρόφοι και διανέμονται στους εκκλησιαζόμενους. Σύμφωνα με το πατροπαράδοτο έθιμο, όλοι οι κτηνοτρόφοι του χωριού προσφέρουν την παραγωγή γάλακτος μιας ημέρας, η οποία, αφού τυροκομηθεί στο τυροκομείο του χωριού, προσφέρεται με τη μορφή τυριού (γραβιέρας) και μυζήθρας στους εκκλησιαζόμενους.

Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News