Πολιτισμός

Το Φεστιβάλ των Κοινών στον Κοινωνικό Χώρο

Παρόν στο Ηράκλειο και στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού θα είναι και φέτος, την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Απριλίου από τις 6 το απόγευμα, το Φεστιβάλ των Κοινών.

Η έννοια των «Κοινών» αναφέρεται σε πολιτισμικούς και φυσικούς πόρους που είναι ελεύθερα προσβάσιμοι σε όλα τα μέλη της κοινωνίας. Παραδείγματα τέτοιων κοινών αγαθών αποτελούν το ελεύθερο λογισμικό Λίνουξ, η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια, όπως επίσης και οι ελεύθερα αναπαραγόμενοι σπόροι ή τα ανοικτά σχέδια για την κατασκευή μηχανημάτων και εργαλείων. Τέτοια κοινά αγαθά παράγονται από διαφορετικές κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο ως απάντηση στην παγκόσμια οικονομική κρίση και ως πρόταση για μια εναλλακτική μορφή ομότιμης διακυβέρνησης που ως κύριο στόχο έχει την ελεύθερη πρόσβαση όλων των ανθρώπων στα μέσα που χρειάζονται για την κάλυψη των αναγκών τους.

Ο Κοινωνικός Χώρος των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού θα υποδεχτεί ανθρώπους από δύο έργα με διεθνή εμπειρία, το FLOK Society Project του Εκουαδόρ και τη Catalan Integral Cooperative (CiC) από την Ισπανία. Οι ομιλίες, οι συζητήσεις και τα εργαστήρια θα επικεντρωθούν στις στρατηγικές, στις μεθόδους, στα εργαλεία αλλά και στα σφάλματα που έως σήμερα χαρακτηρίζουν κοινοτικά εγχειρήματα ανάπτυξης και διαχείρισης κοινών αγαθών. Θα παρουσιαστούν οικο-κοινότητες και συνεταιριστικά μοντέλα νέας γενιάς και θα γίνει μια προσπάθεια να διερευνηθούν τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από τα Κοινά καθώς και τι μπορούν να προσφέρουν σε αυτά.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

Παρασκευή 17/4

18.00: Παρουσίαση/συζήτηση με την Cooperativa Integral Catalana

19.30: Παρουσίαση του FLOK society project (Γιώργος Δαφέρμος, FLOK society)

19.45: Συνεργατική οικονομία και Κοινά (Γιάννης Ρεστάκης, FLOK society)

20.30: Οικοκοινότητες, εναλλακτικές κοινότητες και Κοινά (Νίκος Αναστασόπουλος, FLOK society)

21.15: Συλλογική κουζίνα

Σάββατο 18/4

18.00: Cooperativa Integral Catalana - προτάσεις για την ανάπτυξη κοινών δομών συνεργασίας (συζήτηση)

19.00: FLOK society project - προτάσεις για την ανάπτυξη κοινών δομών συνεργασίας (συζήτηση)

20.00: Ανοιχτά δίκτυα αξίας και ομότιμη παραγωγή (Αποστόλης Ξεκουκουλωτάκης)

20.30: Οικοδομώντας μια Κοινωνία των Κοινών (Ιωάννης Μάργαρης)

21.15: Συλλογική κουζίνα

Δείτε το πρόγραμμα και στο σάιτ του Φεστιβάλ εδώ

Το ίδιο το Φεστιβάλ των Κοινών συνιστά ένα κοινό αγαθό, η διαχείριση του οποίου γίνεται μέσω ανοικτών και ομότιμων διαδικασιών, αποτελώντας ένα παράδειγμα ομότιμης διαχείρισης κοινών πόρων για το πώς μπορεί να διοργανωθεί ένα συνέδριο διεθνούς ενδιαφέροντος με λιγότερα από 1.000 ευρώ. Τα έξοδα του Φεστιβάλ θα καλυφθούν από συλλογικές κουζίνες που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Σημειώνεται ότι το φεστιβάλ για πρώτη χρονιά θα ταξιδέψει φέτος εκτός του νησιού για να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 15 ως τις 17 Μαΐου.

Επίσης, σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η είσοδος, όπως σε όλες τις δράσεις του Κοινωνικού Χώρου, είναι ελεύθερη, ωστόσο η συμβολή όσων επισκεφτούν το Φεστιβάλ σε συσκευασμένα τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το "Φαγητό με την αγάπη μας" είναι καθοριστική για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Σχόλια