default-image

"Ο Καζαντζάκης και η Λατινική Αμερική"

Πολιτισμός
"Ο Καζαντζάκης και η Λατινική Αμερική"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Πολιτιστικό Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η "Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη", που ιδρύθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας στις 14 Δεκεμβρίου 1988, διοργανώνει διεθνές συνέδριο με θέμα "Ο Καζαντζάκης και η Λατινική Αμερική", στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, στο Μπουένος Άιρες (Εθνική Βιβλιοθήκη) από 7 και 8 Μαΐου 2015.

Συνδιοργανωτές του συνεδρίου είναι η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) και Ελληνικός Πολιτιστικός Σύλλογος "Νόστος", Αργεντινή και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Αργεντινή και της Εταιρείας Λογοτεχνών της Αργεντικής.

"Θέλω να δω κι εγώ τη Νότια Αμερική και δε θ' αφήσω το θάνατο να με πάρει πριν εκπληρώσω αυτό το χρέος".

Νίκος Καζαντζάκης, 1936

Βιέννη, 1956. Ο Νίκος Καζαντζάκης με τον αργεντινό συγγραφέα Αλφρέντο Βαρέλα (αριστερά) και με τον κολομβιανό ποιητή Χόρχε Θαλαμέα (δεξιά).

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Χαιρετισμοί της Πρέσβεως της Ελλάδος στην Αργεντινή, Δρ. Ελένης Λιβαδίτου, του προέδρου της ΔΕΦΝΚ και πρεσβευτή Ελληνισμού, Γιώργου Στασινάκη, και της προέδρου του "Νόστος" και υπεύθυνης του Αργεντινού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, Δρ. Χριστίνας Τσαρδίκου.

• Δρ. Miguel Castillo Didier, διευθυντής του Κέντρου Αρχαίων, Βυζαντινών και Νέων Ελληνικών Σπουδών "Φώτιος Μαλλέρος", Πανεπιστήμιο Χιλής: "Ο κόσμος της Οδύσσειας του Καζαντζάκη".

• Δρ. Hugo Bauza, καθηγητής, πρόεδρος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αργεντινής, ερευνητής στο Κόνισετ και καθηγητής Πανεπιστημίου UBA: "Ο Καζαντζάκης σήμερα".

• Δρ. Alberto Rubio, "Νόστος": "Το Συμπόσιο του Καζαντζάκη. Τα μηνύματα μιας κρυφής μαρτυρίας".

• Δρ. Antonio Las Heras, Ένωση Λογοτεχνών Αργεντινής: "Ο Καζαντζάκης και ο λατινοαμερικάνος αναγνώστης του".

• Κύριος Ηλίας Ηλιάδης, επίτιμος πρόξενος της Κύπρου στην Κολομβία: "Ο κολομβιανός ποιητής

Χόρχε Θαλαμέα και ο Νίκος Καζαντζάκης. Μια ανεξίτηλη φιλία".

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

• Δρ. Raul Lavalle, Καθολικό Πανεπιστήμιο Αργεντινής: "Μερικές σκέψεις για τον Χριστόφορο Κολόμβο του Καζαντζάκη".

• Κυρία Patricia Llamas, Πανεπιστήμιο USAL, Αργεντινή: "Ο Καζαντζάκης και το επαναστατικό πνεύμα της Λατινικής Αμερικής".

• Κυρία Ζuli Ζarpas, ηθοποιός, Αργεντινή: θα ερμηνεύσει αποσπάσματα έργων του Νίκου Καζαντζάκη στην ελληνική και ισπανική γλώσσα.

• Κυρία Suzana Mora, αφηγήτρια, Αργεντινή: "Η τελευταία συνέντευξη του Καζαντζάκη".

• Κυρία Cristina Quiroga, καθηγήτρια, ιστορικός, ερευνητής και θεατρολόγος, Αργεντινή: "Θέατρο και χορός στο ποιητικό πλέγμα του Ζορμπά".

• Στρογγυλή τράπεζα με θέμα "Η ιδέα της ουτοπίας στον Καζαντζάκη και στον Τσε Γκεβάρα". Με τη συμμετοχή της κ. Marta Dios Sanz, (Μεταφράστρια, Ελλάδα) και του κ. Carlos Calica Ferrer, (προσωπικός φίλος του Τσε Γκεβάρα, Αργεντινή).

Την Κυριακή 10 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο σπίτι του Τσε Γκεβάρα στην πόλη

Αλτα Γράτσια, Κόρδοβα, και θα διαβαστούν αποσπάσματα από έργα του Νίκου Καζαντζάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News