default-image

Η νομοθεσία στη Γόρτυνα: Ομιλία του Αντ. Βγόντζα

Κρήτη
Η νομοθεσία στη Γόρτυνα: Ομιλία του Αντ. Βγόντζα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Η πρώτη γραπτή ευρωπαϊκή νομοθεσία στη Γόρτυνα. Η συμβολή της στο σήμερα" είναι το θέμα της ομιλίας που θα δώσει ο γνωστός νομικός Αντώνης Βγόντζας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνουν για την προβολή των μνημείων και γενικότερα των πολιτιστικών αγαθών της Μεσαράς ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαράς και το Ίδρυμα Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας.

Η ομιλία θα γίνει στο αμφιθέατρο του Κέντρου Ερευνών του Μουσείου, στους Βώρους, στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης 15 Απριλίου. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πρόκειται για τις ενεπίγραφες πλίνθους και ιδιαίτερα τη λεγόμενη "Μεγάλη Επιγραφή" του 5ου π.Χ. αι. (480-450 π.Χ.), που βρίσκεται εντοιχισμένη στο Ωδείο Γόρτυνας του 1ου π.Χ. αι. Αυτή αρχικά ήταν χαραγμένη στην εσωτερική επιφάνεια ενός κυκλικού τοίχου, ενός "ιερού κύκλου", διαμ. 33x30 μ. στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς της Γόρτυνας, όπου ήταν εύκολα ορατή από όλους τους πολίτες.

Το Ωδείο σήμερα αποτελεί μαζί με το ναό του Αγίου Τίτου το κέντρο επίσκεψης του αρχαιολογικού χώρου της Γόρτυνας. Η Μεγάλη Επιγραφή, που ονομάστηκε και "βασίλισσα των επιγραφών", αποκαλύφθηκε με ανασκαφές των Ιταλών αρχαιολόγων F. Halbherr και L. Pernier στην περίοδο της τουρκοκρατίας, ακόμη το 1984-'85 και αργότερα, το 1911-1914, στο χώρο που απαλλοτριώθηκε από τον Εκπαιδευτικό Σύλλογο Ηρακλείου και έκτοτε αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης αρχαιολόγων, επιγραφολόγων, ιστορικών αλλά και νομικών, με τεράστια απήχηση παγκοσμίως.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαράς με το Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προστασία και προβολή του Ωδείου και της Επιγραφής. Μετά την πρώτη αναστήλωση του Ωδείου το 1920 από τον έφορο Αρχαιοτήτων Ν. Χατζηδάκη, με δαπάνες της ελληνικής κυβέρνησης, επιχείρησαν μόλις το 1985-1986 την πρώτη επέμβαση συντήρησης και προστασίας του Ωδείου και του χώρου γύρω του, στο πλαίσιο των έργων του Α' Προγράμματος Επιμόρφωσης στη Συντήρηση Μνημείων και Τεχνικών Ανασκαφών, δημοσιεύοντας και τις σχετικές μελέτες.

Τώρα, στις 6:30 το απόγευμα της Τετάρτης 15 Απριλίου, ο διαπρεπής Κρητικός νομικός κ. Βγόντζας, μέλος του ΠΣΜ, έχοντας μελετήσει την πρώτη πραγματικά γραπτή ευρωπαϊκή νομοθεσία που βρίσκεται στη Γόρτυνα, θα παρουσιάσει την ιστορία της διάσωσης της Δωδεκαέλτου και τη συνεισφορά των αρχαιολόγων, την ένταξή της στο ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο και τις αρχές και τους κανόνες της που παραμένουν πρωτοποριακοί ως σήμερα. Θα αναλύσει στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται σ' αυτήν, όπως την Αρχή της Νομιμότητας, τα τεκμήρια της αθωότητας, τους κανόνες επιμέτρησης της ποινής, την αποζημίωση για όσους άδικα στερήθηκαν την ελευθερία τους, το δικαίωμα της γυναίκας πάνω στην περιουσία της. Τέλος, θα παρουσιάσει τη συνολική αξιολόγηση του αρχαίου κρητικού δικαίου σε σύγκριση με το αντίστοιχο της Αθήνας και της Σπάρτης.

Στη σύγχρονη συγκυρία, η ομιλία του κ. Βγόντζα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο για αρχαιολόγους και νομικούς αλλά για όσους ενδιαφέρονται για τα αγαθά του διαχρονικού πολιτισμού της Κρήτης και τη συμβολή τους στον ευρωπαϊκό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News