Πολιτισμός

Συναυλία με τον Αλέξανδρο Μυράτ

Η Περιφέρεια Κρήτης - Π.Ε. Λασιθίου παρουσιάζει το μουσικό σχήμα "Σύνολο 15+ ορχήστρα Κρήτης" με Διευθυντή Ορχήστρας τον διεθνούς φήμης αρχιμουσικό Αλέξανδρο Μυράτ σε μία μοναδική συναυλία, την Κυριακή των Βαΐων 5 Απριλίου 2015 στο "Κινηματοθέατρο REX" στον Άγιο Νικόλαο. Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 21.30 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα φωνητικής και ορχηστρικής μουσικής των W. A. Mozart, J.S. Bach, G.B. Pergolesi, E. Elgar, G. Faure, J. Pachelbel και A. Part.

Μαζί με το Σύνολο 15+ ορχήστρα Κρήτης συμπράττουν η υψίφωνος Κατερίνα Δοξαστάκη, η μεσόφωνος Severine Maquaire, η Παιδική και Νεανική Χορωδία του Δήμου Ηρακλείου (Διεύθυνση Γιάννης Ιδομενέως) και η Cantilena Χανίων (Διεύθυνση Γιώργος Καλούτσης).

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την στήριξη των Αρχιεπισκοπή Κρήτης, Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, Δήμου Αγίου Νικολάου, Δήμου Ηρακλείου και Δήμου Χανίων.

Διοργάνωση "Φόρμιγξ Κρήτης" Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού.

Ο Αλέξανδρος Μυράτ είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ), μόνιμος προσκεκλημένος της Φιλαρμονικής της Τάργκου Μούρες της Τρανσυλβανίας, ιδρυτής της Ορχήστρας της Πικαρδίας (1983) και ιδρυτής της Καμεράτας - Ορχήστρας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (1991).  

Ο Αλέξανδρος Μυράτ γεννήθηκε στο Βόλο. Η μουσική τού "αποκαλύπτεται" σε ηλικία 13 χρόνων. Επτά χρόνια αργότερα διευθύνει την πρώτη του συναυλία στις Κάννες, το 1970, με την Ορχήστρα του Μόντε Κάρλο (σολίστ : Χένρυκ Σέρινκ).

Από την πρώτη παγκόσμια παρουσίαση της "Ορέστειας" του Νταριούς Μιγιώ, την οποία διηύθυνε για τη Γαλλική Ραδιοφωνία το 1976, η διεθνής του καριέρα τον οδηγεί σε Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ελλάδα, Κορέα κλπ. Λαμβάνει τη γαλλική υπηκοότητα το 1977.

Το 2011 διορίστηκε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Χάρη στην εμπειρία που απέκτησε στον τομέα, ιδιαίτερα στη Γαλλία, έχει εμφυσήσει στο σύνολο των 120 μουσικών το πνεύμα μιας ορχήστρας με κοινωνικό χαρακτήρα. Βασιζόμενος λοιπόν στην εξαιρετική εικόνα της Ορχήστρας, που οφείλεται στην ποιότητά της και στο λαμπρό της παρελθόν, ο Αλέξανδρος Μυράτ εστιάζει στην ανανέωση της ορχήστρας και στην αύξηση της απήχησής της στο νεαρό κοινό.

Το 2004 ο Αλέξανδρος Μυράτ τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη των Τεχνών και των Γραμμάτων και το 2013 προήχθη σε Αξιωματικό.

Σύνολο 15+ ορχήστρα Κρήτης

Το μουσικό σχήμα "Σύνολο 15+ ορχήστρα Κρήτης" ιδρύθηκε τον Ιανουάριου του 2015 από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία πολιτισμού "Φόρμιγξ Κρήτης".

Στόχος της ορχήστρας είναι η διάδοση της μουσικής στην ευρύτερη περιφέρεια της Κρήτης μέσα από συναυλίες, ηχογραφήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Βασικός μοχλός λειτουργίας και ανάπτυξης της ορχήστρας είναι η αξιοποίηση του τοπικού έμψυχου δυναμικού. Οι μετακλήσεις αξιολογότατων μουσικών από την υπόλοιπη Ελλάδα και τον κόσμο γίνεται με γνώμονα την ποιοτική αναβάθμιση του συνόλου.

Από το 2015 έως και το 2018 ο προγραμματισμός της ορχήστρας θα περιλαμβάνει 4 διαφορετικά προγράμματα (Πάσχα, καλοκαίρι, φθινόπωρο και πρωτοχρονιά) τα οποία θα παρουσιάζονται και στις 4 περιφερειακές ενότητες της Κρήτης.

Αρχιμουσικός της ορχήστρας είναι ο διεθνούς φήμης μαέστρος Αλέξανδρος Μυράτ.

Μουσικοί:

Πρώτα βιολιά: Εξάρχων Juleta Avetyan, Παπαναστασίου Αναστασία, Βανέσα Αθανασίου,  

Leonardo Sopi.

Δεύτερα βιολιά

Κορυφαία: Olga Kim, Μιχάλης Σπυριδάκης, Γιάννης Πετράκης, Γιώργος Κουρούπης.

Βιόλες

Κορυφαία: Larisa Vyleghanina, Γιάννης Στρατάκης/.  

Βιολοντσέλα:

Κορυφαίος: Renato Ripo (continuo), Μάνος Σγουρίδης.

Κοντραμπάσο

Κορυφαίος: Γιάννης Πολυχρονάκης

Τσέμπαλο /Εκκλησιαστικό όργανο /Πιάνο

Νίκος Περάκης

Σχόλια