Πολιτισμός

"Το νησί" ταξίδεψε στην Κίνα

Σε μια ειδική γιορτή για το εκατομμυριοστό αντίγραφο του μυθιστορήματός της "Το Νησί" στα Κινέζικα, η Βικτόρια Χίσλοπ, βρέθηκε στο Πεκίνο, όπου κατά την παρουσίαση, έδωσε συνέντευξη στον γνωστό δημοσιογράφο, Shi Hang, και στον κριτικό λογοτεχνίας, Zhi An, και επίσης απάντησε σε ερωτήσεις αναγνωστών.

Ερωτηθής αν γνωρίζει γιατί τόσοι πολλοί Κινέζοι αναγνώστες είχαν ταυτιστεί σε τόσο μεγάλο βαθμό με ένα μυθιστόρημα που εξελίσσεται στην Κρήτη, η Βικτόρια είπε στο κοινό ότι πιστεύει ότι οι ιστορίες είναι διεθνής. Πρόσθεσε δε ότι βρήκε πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι στην Κίνα ήταν τόσο ενθουσιασμένοι με ένα βιβλίο που βρίσκεται σε ένα τέτοιο διαφορετικό και μακρινό μέρος του κόσμου.

Είπε επίσης ότι ελπίζει περισσότεροι Κινέζοι θα επισκεφθούν την Κρήτη για αναψυχή αλλά και να πάνε στην πρώην αποικία λεπρών την Σπιναλόγκα. Αλλά εντωμεταξύ είναι επίσης ευτυχής που η ιστορία της για την Ελλάδα θα κάνει ανθρώπους να ταξιδέψουν εκεί με τη φαντασία τους. «Τα λόγια είναι μια μεγάλη μορφή του ταξιδιού στον εαυτό μας», είπε σε ένα ενθουσιώδες ακροατήριο.

Ενώ η Κίνα θεωρείται ως το "λίκνο" του ανατολικού πολιτισμού, η Ελλάδα είναι το "λίκνο" του δυτικού πολιτισμού, έτσι πιστεύει ότι οι Κινέζοι επισκέπτες θα βρουν αυτή η πολιτιστική σύνδεση ελκυστική.

Σε αυτό το ταξίδι, στο οποίο φιλοξενείται από έναν από τους μεγαλύτερους εκδότες στην Κίνα, την εταιρεία Thinkingdom, η Βικτόρια θα κάνει άλλες δύο παρουσιάσεις μία στη Σαγκάη και άλλη μία στη Suzhou .

Υπάρχουν και επαφές με τηλεοπτικούς παράγοντες για την σειρά αλλά και στις αποσκευές της έχει τα βίντεο της Περιφέρειας που διαφημίζουν την Κρήτη.

Το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά της, "Η Ανατολή", κυκλοφορεί στην Κίνα αυτή την εβδομάδα. «Αυτή τη φορά, έχω γράψει για ένα άλλο νησί της Μεσογείου, τη Κύπρο, αλλά σε αυτή την ιστορία, οι ζωές των νησιωτών έχουν ριχτεί στο χάος όχι από τη νόσο, αλλά από την εισβολή», είπε.

Στέλιος Κτενιαδάκης

Σχόλια