Πολιτισμός

Στις 8 απόψε το "Άξιον Εστί" στον Άγιο Νικόλαο

Με την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, το Μινωικό Ωδείο παρουσιάζει με επιτυχία το επικό έργο των Μ. Θεοδωράκη και Οδυσσέα Ελύτη "Άξιον Εστί". Το Μινωικό Ωδείο συνεχίζει τις δωρεάν για το κοινό συναυλίες-παραστάσεις σήμερα Τρίτη 24 Μαρτίου στις 8 μ.μ. στο κινηματοθέατρο ΡΕΞ στον Άγιο Νικόλαο, ενώ ήδη το ίδιο έργο έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στο δήμο Αρχανών-Αστερουσίων στα Πεζά, αλλά και στο Ηράκλειο στην αίθουσα συναυλιών του Μινωικού Ωδείου στην οδό Σταύρου Νιώτη 8 (Πάροδος Γ. Παπανδρέου).

Σύμφωνα με την διευθύντρια του Μινωικού Ωδείου Κάλλια Αναστασάκη, πρόκειται για ένα έργο εξαιρετικά επίκαιρο που χάρισε στον σπουδαίο ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη το Βραβείο Νόμπελ το 1979. Απολύτως εναρμονισμένη με το συγκλονιστικό περιεχόμενο των στίχων είναι και η μουσική του αγαπημένου συνθέτη όλων των Ελλήνων Μίκη Θεοδωράκη.

Τα τραγούδια του "Άξιον Εστί", ερμηνεύει η Νεανική Χορωδία του Ωδείου που αποτελείται από παιδιά ηλικίας 9-15 ετών. Επί σκηνής θα βρίσκονται δύο αφηγητές-τραγουδιστές, η παρουσία των οποίων είναι απαραίτητη για την ολοκληρωμένη παρουσίαση του έργου.

Η ιδιαιτερότητα στον τρόπο παρουσίασης του "Άξιον Εστί", είναι η προσθήκη χοροθεατρικών στοιχείων στα κείμενα αφήγησης. Οι χορογραφίες, καθώς και οι δραματοποιήσεις των κειμένων εκτελούνται από τους νεαρούς χορωδούς ταυτόχρονα με το τραγούδι τους.

Επίσης όπως επισημαίνει η κ. Αναστασάκη, «η διαχρονικότητα του συγκεκριμένου έργου σε συνδυασμό με την πολύτιμη γνώση την οποία αποκομίζουν τα νέα παιδιά από τα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη και τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, ήταν και εξακολουθεί να είναι ο στόχος των παραστάσεων μας. Επιπλέον η προσθήκη των χοροθεατρικών κινήσεων κατά τη διάρκεια των τραγουδιών και των κειμένων της αφήγησης είναι ένα ακόμη στοιχείο ανάδειξης του σπουδαίου και τόσο επίκαιρου μέχρι σήμερα έργου. Είναι υπέροχη για εμάς η αίσθηση της «συνύπαρξης» με το κοινό πάνω στη σκηνή. Ο κόσμος που μας τιμά με την παρουσία του σε κάθε παράσταση του "Άξιον Εστί" βιώνει το έργο από την αρχή ως το τέλος. Συνταξιδεύει μαζί μας στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας μας. Ευχαριστούμε θερμά την Περιφέρεια Κρήτης για την υποστήριξη της σε αυτό τον κύκλο των συναυλιών μας».

Σχόλια