Πολιτισμός

Μεσαιωνικοί τάφοι κάτω από σούπερ μάρκετ

Που να ήξεραν οι καταναλωτές που έκαναν τα ψώνια τους σε σούπερ μάρκετ του Παρισιού ότι κάτω από τα πόδια τους υπήρχε ένα νεκροταφείο των μεσαιωνικών χρόνων γεμάτο σκελετούς.

Η ανακάλυψη που θυμίζει ότι το Παρίσι αποτελεί μια πόλη με ιστορία αιώνων κρυμμένη κάτω από τα πόδια των περαστικών φαίνεται να σχετίζεται με την ύπαρξη ενός νοσοκομείου που βρίσκονταν στη θέση αυτή το μεσαίωνα.

Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί ανθρώπινα λείψανα τουλάχιστον 200 ατόμων και οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι μεγαλύτερος, καθώς εκτιμούν ότι ίσως επρόκειτο για θύματα μιας ξαφνικής ασθένειας ή μιας καταστροφής.  

Η ανακάλυψη έγινε όταν το κατάστημα θέλησε να κάνει μία ανακαίνιση στο κελάρι του. Αρχικά, οι αρχαιολόγοι δεν περίμεναν να κάνουν σπουδαίες ανακαλύψεις. Όσο βαθύτερα, όμως, έφτανε η αρχαιολογική σκαπάνη, τόσο οι αρχαιολόγοι έμεναν έκπληκτοι: δεκάδες σκελετοί άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους σε μία σειρά μαζικών τάφων.  

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Γαλλικού Ινστιτούτου Προληπτικής Αρχαιολογικής Έρευνας, «περιμέναμε ότι θα βρούμε μερικά ανθρώπινα λείψανα, καθώς γνωρίζαμε ότι επρόκειτο για νεκροταφείο παλαιού νοσοκομείου, αλλά τίποτα σαν αυτό που βρήκαμε». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι είναι η πρώτη φορά που μία τέτοια ανακάλυψη γίνεται στο Παρίσι.

Με την ολοκλήρωση της σωστικής ανασκαφής τη σκυτάλη θα πάρουν οι ειδικοί στον τομέα της αρχαιοβιολογίας για εξέταση DNA των σκελετικών υπολειμμάτων και χρονολόγηση με άνθρακα 14.

Σχόλια