default-image

Μάγεψε "Με τα Φτερά της Ρίζας" του ο Σωτ. Δογάνης

Κρήτη
Μάγεψε "Με τα Φτερά της Ρίζας" του ο Σωτ. Δογάνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας από τους πλέον σημαντικά συμβολικούς σε πανελλήνια κλίμακα χώρους, το αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, έγινε τη Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015 η κοιτίδα μιας άκρατης συγκινησιακής ανάβλυσης για τους 400 προσκεκλημένους που το κατέκλυσαν!

Αφορμή η παρουσίαση σε μορφή μουσικοθεατρικής παράστασης της νέας δισκογραφικής δουλειάς του σπουδαίου καταξιωμένου Ρεθεμνιώτη ερμηνευτή Σωτήρη Δογάνη με τίτλο "Με τα φτερά της Ρίζας" υπό την ευγενική αιγίδα της Παγκρητίου Ενώσεως από τις Μουσικές Εκδόσεις "Σείστρον".

Ένα μνημειώδες έργο - συνέχεια όσων μας έχει συνηθίσει ο ευαίσθητος  ερμηνευτής - βασισμένο σε έναν επιλεγμένο δεκάλογο τραγουδιών από την αμύθητη περιουσία της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής Έκφρασης, μέσα από την οποία ο Σωτήρης Δογάνης επιχειρεί με το προσωπικό του στίγμα να προσωποποιήσει το μεγαλείο της αιώνιας πορείας του Έλληνα, που αποκαλύπτεται περήφανος, ακοίμητος φάρος ζωής στο σημερινό παγκόσμιο ελληνικό κοινό.

«Όντας ο ίδιος γέννημα της Κρήτης κι ευγνώμων για τα' ότι στερεώνω στις μνήμες τη δύναμη της ζωής μου, ένιωσα έντονα την ανάγκη να προχωρήσω στη δόμηση του πονήματος αυτού - ισχνή προσπάθεια έστω - προκειμένου το μήνυμα της Παράδοσης διακτινιζόμενο στα πέρατα να φωτοδοτήσει ακοίμητα τη σκέψη και τη θωριά του σύγχρονου Έλληνα που κινδυνεύει όσο ποτέ άλλοτε να  απολέσει την ίδια του την Ταυτότητα, χαρακτηρίζοντάς τον σημαιοφόρο των Αξιών της Ράτσας του στο διηνεκές», αναφέρει ο Σωτήρης Δογάνης στην προλόγισή του.

Τη σπουδαιότητα και το εκτόπισμα του έργου εξήραν με τις εισηγήσεις τους οι:

• Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, τ. δ/ντρια, επιστ. συνεργάτις Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

• Εμμανουήλ Περσελής, δ/ντής Τομέα Χριστιανικής Λατρείας, Αγωγής και Διαποιμάνσεως της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

• Μιχάλης Πριναράκης, πρόεδρος της Πολιτιστικής Κρήτης και της Τοπικής Επιτροπής του Κληροδοτήματος της Παγκρητικής Αμερικής και τ. πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως

• Γιώργος Μαριδάκης, πρόεδρος Παγκρητίου Ενώσεως

• Άννα Μπιθικώτση, ποιήτρια - λογοτέχνις

Μεταξύ των άλλων η κυρία Καμηλάκη σημειώνει: «Ο κ. Δογάνης δίνοντας φτερά στην έμπνευση, πατώντας στην Ελληνική Παραδοσιακή Ποιητική Δημιουργία, επιχειρεί με τρόπο εμφατικό να δώσει την προσωπική του σφραγίδα εμπλουτίζοντας τις παραδοσιακές φόρμες με μια εκλεπτυσμένη σύγχρονη ενορχηστρωτική θωριά σεβόμενος πάντα το πρότυπο, στην προσπάθεια να συμβάλει μέσω της Τέχνης στην αφύπνιση του σύγχρονου Πνεύματος».

«Ο Σωτήρης Δογάνης, άξιος εκφραστής των εννοιών της Παράδοσης, της Πατρίδας και της Ράτσας, μέσα από το νέο του έργο παροιμιωδώς τις σέβεται στο βαθμό που αυτή δεν αποτελεί στατική αλλά ουσιαστική και δημιουργική οντότητα που αναζωογονεί και αναμορφώνει παλαιές μορφές μουσικής και καλλιτεχνικής έκφρασης στην ανάγκη να φωτοδοτηθεί το σήμερα για το αύριο», αναφέρει στην εισήγησή του ο κύριος Περσελής.

«Η έννοια "Με τα Φτερά της Ρίζας" δικαιώνεται απόλυτα από τούτο το έργο του Σωτήρη Δογάνη, ένα έργο που πέρα από τις ενόργανες, ορχηστρικές συμμετοχές και παρεμβάσεις, η εξαίσια φωνή του Σωτήρη με τη σφραγίδα της χαρισματικής του δωρεάς, δρασκελά το Αιγαίο Πέλαγος από την Κρήτη ως την Ιωνία κι απ' την Ήπειρο στον Πόντο πλημμυρίζοντας τον πελαγίσιο αγέρα και τις ψυχές μας με μουσική αγαλλίαση και ευφροσύνη αυτού του μουσικού Δεκαλόγου που κυματίζει Ελλάδα», δηλώνει ο κύριος Πριναράκης

Η λογοτέχνις κυρία Άννα Μπιθικώτση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Σωτήρης Δογάνης "Με τα Φτερά της Ρίζας" έρχεται να ξυπνήσει συνειδήσεις. Τραγουδά τραγούδια που υμνούν τον Έλληνα και τη Μάνα Γης μας! Αυτή τη μικρή χώρα, το πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού, τη θάλασσα και το φως του ήλιου!».

«Η Παγκρήτιος Ένωσις, αξιολογώντας και εκτιμώντας την εν λόγω εργασία του Σωτήρη Δογάνη, στενού συνεργάτη της και στον τομέα της διεύθυνσης της επίσημης Μικτής Πολυφωνικής της Χορωδίας, με υπερηφάνεια και χαρά καλωσορίζει το έργο "Με τα Φτερά της Ρίζας" στη χορεία των αξιολογότερων δισκογραφημένων εργασιών στο όνομα της μεταλαμπάδευσης των Αρχών της Παράδοσης, του Πολιτισμού και της Κρητικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προσφέρει πρόθυμα την αιγίδα της για την κυκλοφορία του album και θα δηλώνει το "παρών" σε όλα τα βήματα για την προβολή και διάδοσή του», είπε μεταξύ των άλλων και ο πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως κύριος Μαριδάκης.

Η παρουσίαση του δίσκου πλαισιώθηκε από μουσική παράσταση σε μυσταγωγική ατμόσφαιρα η οποία κατέπληξε το κοινό, με το ευρηματικό σενάριο του δημιουργού κι ερμηνευτή Σωτήρη Δογάνη να αναγεννά απ' τα σπλάχνα της Μάνας Γης τον Αιώνιο Έλληνα μέσα απ' τις μνημειώδεις απαγγελίες των σπουδαίων ηθοποιών Γρηγόρη Βαλτινού και Διονυσίας Σταματελάτου, σε συνδυασμό με τις πρώτες προβολές 4 τραγουδιών του έργου σε μορφή υπέροχων videoclip!

Αξίζει να σημειωθεί η τιμητική συμμετοχή της Ομάδας Ριζίτικου Τραγουδιού "Ο Αίγαγρος".

Επίσης σημαίνεται η συγκινητική συμμετοχή των λαβάρων από τους Συλλόγους:

Λαογραφικός - Χορευτικός Όμιλος "ΚΡΗΤΕΣ", Ένωση Ηπειρωτών Ηλίου, Ένωση Ποντίων Σουρμένων και εκ μέρους της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος η Ένωση Μικρασιατών Ερυθραίας.

Η κορύφωση της παράστασης σημειώθηκε στο τέλος της όπου "Σε ψηλό βουνό σε ριζιμιό  χαράκι ..." τραγουδώντας ζωντανά ο Σωτήρης Δογάνης υψώθηκε με τα φτερά του Αετού Έλληνα το Φως της Ρίζας ως φως Ανάστασης στο κατασυγκινημένο πλήθος!

Tην εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε μοναδικά ο έγκριτος ιστοριοδίφης και καταξιωμένος λόγιος δημοσιογράφος κύριος Γιάννης Κριαράκης.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε σε ένα περιβάλλον αυθεντικής κρητικής φιλοξενίας εκ μέρους των εδεσμάτων που πρόσφεραν στους καλεσμένους οι ιθύνοντες από το ρακάδικο "Χοντρό Αλάτι" (Σαλαμίνα) στο φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου.

Στη δισκογραφική αυτή δουλειά ξεχωρίζουν οι χορωδιακές εναρμονίσεις ως πρωτότυπη σύμπραξη ιδιότυπων μουσικών εκφράσεων που ενώνουν Βυζάντιο, Κρήτη, Ιωνία, Πόντο και Ήπειρο.

Έτσι, διαμορφώνεται ένας μουσικός δεκάλογος που με τα φτερά του αναζητά να ταξιδέψει τον σύγχρονο Έλληνα στη ρίζα του φωτίζοντας την πορεία του στο σήμερα και στο αύριο.

«Μέσα από αυτόν το δεκάλογο θέλησα να φωτίσω την αξία της ρίζας, να δώσω φωνή στη ρίζα που ψάχνει να βρει χώρο για να δηλώσει πρότυπο αξιών και ιδανικών στο σημερινό Έλληνα», αναφέρει ο Σωτήρης Δογάνης.

Για την εκτέλεση των τραγουδιών, έχει υιοθετηθεί μία σύγχρονη ενορχηστρωτική άποψη, δομημένη από παραδοσιακά όργανα, με ιδιαίτερο σεβασμό στη διατήρηση των παραδοσιακών αρχών.

Το εικαστικό μέρος του άλμπουμ υπογράφεται από φιλοτεχνημένα - αποκλειστικά για αυτό - έργα των καταξιωμένων και βραβευμένων Κρητών αγιογράφων με λαογραφική ταυτότητα, υπέροχων εκφραστών του ιδιαίτερου στίγματος της Κρητικής Αγιογραφικής Σχολής κ.κ. Μανώλη Μπετεινάκη και Γιώργου Χρηστίδη.

Επίσης φιλοξενείται σε ένα έργο και η "υπογραφή" του βραβευμένου νέου αποφοίτου της Σχολής Καλών Τεχνών Κωνσταντίνου Παντούλα.

Το άλμπουμ κυκλοφορεί πανελλαδικώς από τη δισκογραφική εταιρεία "Σείστρον" και διατίθεται στα καταστήματα Public, στο βιβλιοπωλείο "Ιανός" (Αθήνα), στα δισκοπωλεία Νίκου Ξυλούρη (Αθήνα) και στο δισκοπωλείο "Αεράκης" (Ηράκλειο).

Το άλμπουμ κυκλοφορεί υπό την αιγίδα της Παγκρητίου Ενώσεως.

Χορηγοί Επικοινωνίας: Κρήτη Fm 87,5, Κρητικό διαδικτυακό ραδιόφωνο Αττικής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News