Πολιτισμός

Περπατώντας στο Ρέθυμνο και ανιχνεύοντας ψηφίδες της Ευρώπης

Μετά τις ξεναγήσεις στην ανατολική και στη δυτική ακτή του Ρεθύμνου και στην παλιά πόλη παλιότερα, ήρθε η σειρά μιας διαφορετικής ξενάγησης, με θέμα την ανίχνευση ευρωπαϊκών ψηφίδων του χθες και του σήμερα στο Ρέθυμνο.

Η ξενάγηση θα γίνει από το σχολικό σύμβουλο και συγγραφέα Χάρη Στρατιδάκη το Σάββατο 21 Μαρτίου από τις 9 π.μ. μέχρι τις 12:30 μ.μ., με σημείο εκκίνησης την πλατεία του Δημοτικού Κήπου. Απευθύνεται καταρχήν σε εκπαιδευτικούς της δράσης "Teachers 4 Europe", η οποία είναι μια πρωτοβουλία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων και με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Η δράση αυτή εφαρμόζεται για τέταρτη συνεχή χρονιά και έχει ως στόχο την επιμόρφωση των Ελλήνων εκπαιδευτικών σε θέματα που έχουν σχέση με την ταυτότητα, την ιστορία, τους θεσμούς και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη μετάδοση των γνώσεων αυτών στους μαθητές τους με απώτερο σκοπό τη διαμόρφωση των αυριανών ενεργών πολιτών της Ευρώπης. Υπεύθυνη της ομάδας των εκπαιδευτικών που θα ξεναγηθούν είναι η σχολική σύμβουλος Χαρά Ανδρεάδου.

Πέραν των εκπαιδευτικών αυτών, την περιήγηση-ξενάγηση μπορεί να παρακολουθήσει και κάθε άλλος ενδιαφερόμενος εκπαιδευτικός ή πολίτης, εφόσον δηλώσει έγκαιρα συμμετοχή στο 6974026196 (Χάρης Στρατιδάκης).

Τι περιλαμβάνει η ξενάγηση

Κατά την ξενάγηση αυτή θα πραγματοποιηθούν 25 συνολικά στάσεις, στην Πύλη Guora, στα Πεταλάδικα, στην οικία Αλή Βαφή Σελιανάκη, στον Άγιο Φραγκίσκο, στο Τούρκικο Σχολείο, στην οδό Σουλίου, στη Loggia, στην Προκυμαία και στο βενετσιάνικο λιμάνι. Κι ακόμα στο υπόλειμμα του Ρολογιού και στο Castel Vecchio, στον καθολικό Άγιο Αντώνιο, στην κρήνη Rimondi, στη Santa Maria, στο Σπίτι του Πολιτισμού, στο Λαογραφικό Μουσείο και θύρωμα του μεγάρου Clodio, στο θύρωμα της οδού Κλειδή, στον Άγιο Λάζαρο και αλλού.

Η περιήγηση θα κλείσει με μισάωρη προβολή διαφανειών στο φιλόξενο χώρο της μόνιμης Έκθεσης του Τοπικού Τμήματος Δυτικής Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας στην οδό Πατελάρου. Εκεί οι περιηγούμενοι θα κάνουν μια αναδρομή τόσο στο χρόνο (Ρωμαίοι, Βενετσιάνοι, Ρώσοι, Γερμανοί κατακτητές και παλιότεροι και σύγχρονοι περιηγητές) όσο και στο χώρο, με την προβολή και άλλων ευρωπαϊκών ψηφίδων, που δεν είναι εύκολο να συμπεριληφθούν σε μια σύντομη διαδρομή. Έτσι θα έχουν την ευκαιρία να δουν σε εικόνες το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, το "Σπίτι της Ευρώπης", το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, τη Φορτέτζα και την ευρωπαϊκή οχυρωματική τέχνη του 16ου αιώνα, τις επιδράσεις της ευρωπαϊκής στην κρητική μουσική με το λαούτο και τη λύρα, στιγμές του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ και της "Γιορτής Φιλίας" των 14 οργανωμένων ευρωπαϊκών κοινοτήτων του Ρεθύμνου και άλλα.

(Φωτογραφία επάνω: Καρτ ποστάλ ταχυδρομημένη από τη Σούδα στις 15 Ιουνίου 1909 από Γάλλο στρατιώτη, μετά την επίσκεψη της μοίρας στην οποία ανήκε στο Ρέθυμνο)

Σχόλια