Πολιτισμός

"Ποιήματα που έγιναν ιστορίες"

Το βιβλιοπωλείο του Μανόλη Κυριάκη και η Λεσβιακή Παροικία Ηρακλείου "Η Μυτιλήνη" παρουσιάζουν το βιβλίο του Λευτέρη Ζούρου - Ίωνας Δελαλίδης (αποβιώσαντος) "Ποιήματα που έγιναν ιστορίες" - από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης.

Η παρουσίαση του βιβλίου λάβει χώρα στην αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου τη Δευτέρα 23 Μαρτίου και ώρα 8 το βράδυ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Ζαχαρίας Κατσακός (κριτικός λογοτεχνίας), Γιάννης Μαρκάκης (νομικός - διευθυντής του Μουσείου Λυχνοστάτης), Γιώργος Παναγιωτάκης (συγγραφέας - ιστορικός ερευνητής) και ο συγγραφέας, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Λευτέρης Ζούρος. Η κ. Ευτέρπη Καρπέλη θα απευθύνει χαιρετισμό εκ μέρους της Λεσβιακής Παροικίας Ηρακλείου "Η Μυτιλήνη".

Τη συζήτηση θα διευθύνει η δημοσιογράφος Ρένα Παπαδάκη.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

"Ποιήματα που έγιναν ιστορίες"

Από το οπισθόφυλλο

Αναμένοντας το θάνατο και αποκομμένος από τη ροή της επιστήμης του, ο καθηγητής Ίων Δελαλίδης επιστρέφει σε κάποιους στίχους που έγραψε στα φοιτητικά χρόνια και τα χρόνια της νιότης του και τους μεταπλάθει σε ιστορίες, μέσα από τις οποίες μπορεί τώρα να μιλήσει και για τα χρόνια του ώριμου βίου του. Ανοίγοντας για πρώτη και τελευταία φορά τα φτερά του προς τον κόσμο του έντεχνου λόγου, ζητά εκδίκηση από την άκαμπτη γλώσσα της επιστήμης με την οποία μιλούσε σε όλη του τη ζωή.

Μετά τα επιτυχημένα βιβλία επιστημονικής εκλαΐκευσης "Ας συμφιλιωθούμε με τον Δαρβίνο" και "Σε αναζήτηση σκοπού σε έναν κόσμο χωρίς σκοπό", ο πανεπιστημιακός καθηγητής και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Λευτέρης Ζούρος κάνει την πρώτη του λογοτεχνική απόπειρα υπό την αιγίδα των εκδόσεων Γαβριηλίδης.

"Ένας φυσικός ψάχνει για τη μεγάλη θεωρία που θα ενώσει τις τέσσερες δυνάμεις της φύσης. Τελικά ανακαλύπτει την πέμπτη δύναμη στο ψυχικό μεγαλείο ενός παράλυτου και ενός τυφλού - Μέσα από ένα ζευγάρι μπιρμπιλωτά μάτια ένας αστροφυσικός ανακαλύπτει ότι η Πούλια εκπέμπει μια δύναμη που δεν μπορεί να πιάσει το πιο ισχυρό τηλεσκόπιο - Τα νεανικά βιώματα κυνηγούν σε κάθε στροφή του βίου του έναν προικισμένο νέο που εγκατέλειψε το χωριό του για να κτίσει μια επιτυχημένη καριέρα στο Εξωτερικό - Ένας επιτυχημένος υπάλληλος ανακαλύπτει ότι όλη η ζωή του ήταν μια προσποίηση. Θα βρει το θάνατο τη στιγμή που θα αποφασίσει να απελευθερωθεί απ' αυτήν. Και μια γυναίκα στα 70 της θα μετανιώσει, πολύ αργά, για ό,τι δεν τόλμησε στα νιάτα της...  Είναι μερικές από τις ιστορίες που στο τέλος οδηγούν τον αναγνώστη σε ένα ποίημα που επιχειρεί να συμπυκνώσει το δράμα του διηγήματος σε λίγες στροφές.

Σχόλια