Πολιτισμός

Αφηγήσεις γυναικών την Κυριακή στο Ηράκλειο

Γυναίκες βασανισμένες από τα στοιχεία της φύσης, τη φτώχια, τον πόλεμο, την ξενιτιά και τη σκληρότητα των αντρών, σαν να βγήκαν από αρχαίες τραγωδίες, έσερναν το χορό ξυπόλυτες, με τα πόδια σημαδεμένα από τα κακοτράχαλα βουνά της Ηπείρου...

Τη θεατρική παράσταση "Γυναίκες που 'γιναν ένα με τη γη", βασισμένη στο βιβλίο της Γεωργίας Σκοπούλη "Αυτές που 'γιναν ένα με τη γη", παρουσιάζει την Κυριακή 15/3/2015 στο Ηράκλειο η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης σε συνεργασία με την Εταιρεία Τέχνης "Βιολέττα". Η παράσταση θα δοθεί στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Αγώνων του Δήμου Ηρακλείου, στις 9 το βράδυ, στο Θεατρικό Σταθμό.

Η Γεωργία Σκοπούλη με το μαγνητόφωνο στο χέρι περιόδευσε σε χωριά αποκομμένα από τον κόσμο, έρημα πια τα περισσότερα και κατέγραψε καημούς, χαρές, περιπέτειες βίου, πίκρες, ανταρσίες, μεταναστεύσεις, πείνα, δίψα, ορφάνια, χωρισμούς, αυτοθυσίες των απλών γυναικών μιας κακοτράχαλης αλλά τραγικής ελληνικής γης...».

Για την παράσταση, η πρωταγωνίστρια η Μαρινέλλα Βλαχάκη σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Τελείωσα το βιβλίο γρήγορα, αλλά μου ήταν αδύνατον να το εγκαταλείψω στη βιβλιοθήκη. Αισθάνθηκα ακαταμάχητη την ανάγκη να μεταφέρω, κατά το δυνατόν, κι εγώ με τη σειρά μου τη φωνή τους στη σκηνή. Άφησα μισοτελειωμένο το έργο που έγραφα και άλλαξα προσανατολισμό. Μίλησα με τη συγγραφέα, την οποία ευγνωμονώ που με εμπιστεύτηκε, και άρχισα να δουλεύω. Προετοιμάζοντας την παράσταση, αυξανόταν η συγκίνησή μου από την επαφή με τη δική τους αλήθεια. Επέλεξα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από αφηγήσεις που αφορούν κυρίως τη δεκαετία του 1940.

Συχνά έρχονταν στο νου μου ανάλογες ιστορίες των μανάδων και των γιαγιάδων μας... Η μνήμη είναι οι ρίζες που συγκρατούν τα χώματα να μην τα παρασέρνουν οι κακοκαιρίες! Κι ακόμα, όπως λέει και η συγγραφέας, «αν η τέχνη είναι πηγή συγκίνησης και γνώσης, ετούτες οι γυναίκες αγγίζουν τα ψηλότερα».

Στην προσπάθειά μου να πλησιάσω όσο γίνεται περισσότερο την αλήθεια αυτών των γυναικών και παράλληλα να πετύχω ένα υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα, ζήτησα τη συνεργασία του σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη. Με τη δημιουργία του βίντεο που ετοίμασε με το νέο σκηνοθέτη Γιάννη Κρητικό φτάσαμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

Η παράσταση διαρκεί μία ώρα και σε όλη τη διάρκεια υπάρχει παράλληλη προβολή.

Συντελεστές

Ερμηνεία: Μαρινέλλα Βλαχάκη.

Σκηνοθεσία video: Θοδωρής Παπαδουλάκης, Γιάννης Κρητικός.

Θεατρική προσαρμογή κειμένων-ερμηνεία: Μαρινέλλα Βλαχάκη.

Διασκευή δημοτικών τραγουδιών: Λεωνίδας Μαριδάκης.

Φωνές: Λεωνίδας Μαριδάκης, Δανάη Μπότικ.

Φωτογραφίες εποχής: Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη.

Τεχνικός Ήχου: Διονύσης Μανουσάκης.

Βοηθός παραγωγής: Γεωργία Αρσένη.

Είσοδος: 8 ευρώ.

Άνεργοι, φοιτητές, μαθητές 5 ευρώ.

Πληροφορίες: 6974/739.122.

Σχόλια