default-image

Για 3η χρονιά στο Ηράκλειο η "Αθέατη Πόλη"

Πολιτισμός
Για 3η χρονιά στο Ηράκλειο η "Αθέατη Πόλη"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η οργανωτική ομάδα της "Αθέατης Πόλης" με την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων νομού Ηρακλείου διοργανώνουν για τρίτη χρονιά στο Ηράκλειο το φεστιβάλ της Αθέατης Πόλης.  

Στόχος της "Αθέατης Πόλης" είναι η ανάπτυξη δημόσιου διαλόγου για την ανάκτηση και την αναζωογόνηση του Δημόσιου Χώρου, αλλά και την εναλλακτική θεώρηση του αστικού τοπίου με διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετικούς τρόπους έκφρασης, σε ένα προεπιλεγμένο κάθε φορά τόπο της πόλης.

Φέτος, τόπος δράσης μας θα είναι τα ενετικά τείχη, ένα ιστορικό οχυρωματικό μνημείο από την εποχή της ενετοκρατίας που σήμερα προβάλλει ως ένας συμπαγής συνεχής χώρος που καθορίζει την συνέχεια ή μάλλον την ασυνέχεια του ιστορικού κέντρου της πόλης με την νέα πόλη του Ηρακλείου. Σήμερα το "πάνω" επίπεδο των τειχών παρουσιάζεται εγκαταλελειμμένο, "ασύνδετο" με την πόλη.

Θέλουμε να γεμίσουμε αυτό το κενό της πόλης με δράσεις, να φωτίσουμε τις ιστορικές του διαδρομές, να αναδείξουμε τα περάσματα στους αιώνες της ύπαρξης του. Το Φεστιβάλ θα είναι και φέτος τριήμερο και θα πραγματοποιηθεί στις 12, 13 και 14 Ιουνίου 2015.

Η "Αθέατη Πόλη" έχει ήδη απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα προς κάθε ενδιαφερόμενο που θα ήθελε να συμμετέχει στο φεστιβάλ και σήμερα το επαναλαμβάνει. Στείλτε μας τις προτάσεις σας μέχρι 25/3 στο [email protected] αναφέροντας:

1) Το είδος της δράσης (εικαστικά, μουσική, θέατρο, αρχιτεκτονική) ή τις δράσεις που προτείνετε με ιστορική, πολεοδομική, ή οικολογική προσέγγιση.

2) Το περιεχόμενο και την μορφή έκφρασης της δράσης σας.

3) Πιθανά σημεία/χώρους των ενετικών τειχών που θα ήταν ιδανικά για τη δράση σας.

4) Ανάγκες σε εξοπλισμό και υποδομές για την υλοποίηση της.

Η διατύπωση των προτάσεων θα μας δώσει την δυνατότητα μορφοποίησης του προγράμματος.

Τα σημεία διεξαγωγής μπορούν να βρίσκονται από τη πύλη Αγ. Γεωργίου έως τη πύλη Αγ. Ανδρέα. Ιδανικά, θα θέλαμε να αναδείξουμε το άνω επίπεδο των τειχών (που είναι και το πλέον εγκαταλελειμμένο). Προτείνουμε επίσης τους χώρους που διαμορφώνονται εντός της τάφρου, τις χαμηλές πλατείες και τις πύλες των τειχών και είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε πρόταση δράσης σε άλλο σημείο της πόλης που μέσα από αυτή θα αναδεικνύεται η σχέση του με τα τείχη.

Για όσους βρίσκονται στο Ηράκλειο, σας καλούμε να επισκεφτείτε τους χώρους, να εμπνευστείτε από αυτό το υπέροχο δείγμα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής και να ανακαλύψετε τη δυναμική του.

Σύντομα θα καθοριστεί μια νέα ημερομηνία για ξενάγηση με αυτόν τον στόχο.

Σας ενημερώνουμε ότι έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον συλλογικότητες (εικαστικών, μηχανικών, αρχαιολόγων, εμψυχωτών κ.α.) οργανισμοί (ιστορικό μουσείο, πανεπιστήμιο Κρήτης, πολυτεχνείο Κρήτης κ.α.) το ΤΕΕ/ΤΑΚ, η ΕΦΕΚ, ομάδες πολιτών με πολιτιστική οικολογική δράση, και μεμονωμένοι πολίτες.

*Περιμένουμε τις προτάσεις σας μέχρι 25/3/2015 στο [email protected]. Και σας καλούμε να τις συζητήσουμε στις 31 Μαρτίου στις 19:00 στην αίθουσα του ΤΕΕ/ΤΑΚ στην οδό Πρεβελάκη και Γρεβενών πίσω από το Ιστορικό μουσείο.

*Για διευκρινήσεις / πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στη σελίδα μας στο facebook (www.facebook.com/AtheatiPoli) και στα τηλέφωνα:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News