default-image

Επιτέλους Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Βιάννο

Κρήτη
Επιτέλους Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Βιάννο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάρκα και οστά παίρνει επιτέλους ένα πολυαναμενόμενο έργο στο δήμο Βιάννου, που δεν ήταν άλλο από τη δημιουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης.

Τη σύμβαση του έργου, που τιτλοφορείται ως "Δημιουργία Εκθεσιακού Υλικού Προβολής του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης", προϋπολογισμού 37.542,43 ευρώ, υπέγραψε ο δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης με την παρουσία του αντιδημάρχου Νικήτα Γιαμαλάκη και της επιβλέπουσας μηχανικού Νίκης Μπουζουνιεράκη. Ένα έργο το οποίο, όπως τονίστηκε, θα υλοποιηθεί σε μια σειρά φάσεων-δράσεων.

Στην πρώτη δράση περιλαμβάνεται η αξιολόγηση-αρχειοθέτηση αρχειακού υλικού, καθώς και η τεκμηρίωση του περιεχομένου του μουσείου. Στη δεύτερη η δημιουργία εικαστικών-καλλιτεχνικών συνθέσεων στην κεντρική αίθουσα του μουσείου, οι οποίες θα έχουν σαν θέματα: την αποτύπωση του γεγονότος της εκτέλεσης στα Μελιανά, την απεικόνιση-έκθεση προσωπικών ντοκουμέντων και ενθυμίων των θυμάτων και τη διασύνδεση της ιστορικής μνήμης με τη διαχρονική μνήμη της φύσης του τόπου.

Στην τρίτη δράση περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός λογότυπου μουσείου, γραφιστική επιμέλεια-εκτύπωση των εικαστικών συνθέσεων της έκθεσης του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, καθώς και δημιουργία-εκτύπωση πολύπτυχου εντύπου για την πληροφόρηση των επισκεπτών του μουσείου.

Και, τέλος, στην τέταρτη δράση προβλέπεται η δημιουργία πρωτότυπης μουσικής για τις ανάγκες μουσικής επένδυσης της ιστοσελίδας, του DVD-ROM, αλλά και της μουσικής υπόκρουσης στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου.

Λίγο μετά την υπογραφή της σύμβασης, που θα ανάψει το "πράσινο φως" για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου, ο δήμαρχος Βιάννου κ. Μπαριτάκης σε δήλωσή του ανάφερε: «Με την παρέμβαση που υλοποιούμε προχωράμε στη δημιουργία και το σχεδιασμό εκθεσιακού υλικού των ιστορικών γεγονότων της καταστροφής της Βιάννου, με σκοπό τη διάδοση, προβολή και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και της πιο πρόσφατης πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών και τη μετάδοση των γεγονότων της γερμανικής θηριωδίας προς τους νεότερους».

Σημειώνεται ότι το έργο "Δημιουργία Εκθεσιακού Υλικού Προβολής του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης" είναι ενταγμένο στο πλαίσιο του προγράμματος "Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου (ΟΣΑΠΥ) Δήμου Βιάννου" και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News