default-image

Εικόνες ντροπής στο ΙΚΑ χωρίς λόγο

Κρήτη
Εικόνες ντροπής στο ΙΚΑ χωρίς λόγο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς κανένα απολύτως λόγο σχηματίστηκαν εικόνες ντροπής στο κτίριο του ΙΚΑ στον Εσταυρωμένο για την ανανέωση των βιβλιαρίων καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η διαδικασία δεν ήταν απαραίτητη, αφού έγινε ήδη αυτόματα και ηλεκτρονικά η ανανέωση, μόνο που οι σφαλισμένοι δεν το γνώριζαν! Η ευθύνη της κεντρικής διοίκησης του ΙΚΑ είναι πλέον τεράστια, αφού δε φρόντισε εγκαίρως (ακόμη και ένα μην πριν την καταληκτήρια ημερομηνία) με μια μεγάλη ενημερωτική καμπάνια να πληροφορήσει τους ασφαλισμένους και τους άφησε να βασανίζονται αδικαιολόγητα.

Ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος εμφανίστηκε μόνο όταν άρχισαν πλέον να σχηματίζονται οι ουρές και ήταν πλέον αργά για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία, ενώ ανακοινώσεις υπήρξαν κυρίως στο διαδίκτυο παρότι θα έπρεπε να υπάρξει πιο πλήρης ενημέρωση. Ακόμα και σήμερα παρά τις διευκρινίσεις που έγιναν, έστω εκ των υστέρων, πολλοί αγνοούν τη διαδικασία…

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_06kggn1c/

Ιστορίες καθημερινής τρέλας

Σύμφωνα με τον Βασίλη Κοκκινάκη πρόεδρος των εργαζομένων ΙΚΑ Ανατολικής Κρήτης που μίλησε στην εκπομπή "Κρήτη σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV" η ενημέρωση δεν ήταν πλήρης με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί η κατάσταση αυτή. Μάλιστα τόνισε ότι το πρωί ο πρώτος ασφαλισμένος έφτασε στις 4 τα ξημερώματα για να εξυπηρετηθεί και ενδεικτική ήταν και η περίπτωση 80χρονου από τη Μεσαρά ο οποίος πήρε το πρώτο πρωινό λεωφορείο, έφτασε στο Ηράκλειο στη διαδικασία και δεν πρόλαβε καν χαρτάκι προτεραιότητας καθώς είχαν εξαντληθεί! Παραμένει λοιπόν άγνωστο αν τελικά εξυπηρετήθηκε.

Η διαδικασία απογραφής

Σύμφωνα με τον κ. Κοκκινάκη η προσέλευση στο ΙΚΑ απαιτείται για τους κύριους ασφαλισμένους μόνο για την απογραφή των έμμεσων μελών και ασφαλισμένων οι οποίοι δεν διαθέτουν αριθμό μητρώου. Για τη διαδικασία που ξεκίνησε στις 14 Ιουλίου έχει δοθεί όμως ήδη παράταση. Μάλιστα υπάρχει και η υπόσχεση ότι για το θέμα θα τεθεί σε λειτουργία η διαδικτυακή εφαρμογή.

Εικόνες μεσαίωνα στην Κρήτη του σήμερα

Όλες τις τελευταίες ημέρες ασφαλισμένοι ήταν στημένοι από τα ξημερώματα στις ουρές ταλαιπωρίας για την ανανέωση του βιβλιαρίου. Ηλικιωμένοι, οικογενειάρχες, άνθρωποι που ήρθαν από χωριά τους και άλλοι που  έχασαν ολόκληρο μεροκάματο για τη διαδικασία. Λες και το «τέρας» της γραφειοκρατίας έχει βαλθεί να κάνει την καθημερινότητα των ασφαλισμένων βασανιστική, ενώ όλα πλέον γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού.

Ανανέωση βιβλιαρίων ΙΚΑ

Ηλεκτρονικά και αυτόματα η θεώρηση - δεν χρειάζεται προσέλευση

Ηλεκτρονικά και η θεώρηση προστατευόμενων μελών

Απαιτείται προσέλευση: Μόνο ανέργων, για νεογέννητα ,σπουδαστές άνω των 18 ετών και για τη διαδικασία απογραφής.

"Αγκάθια» για το ΙΚΑ

Αναμονή για συντάξεις 1 έως 2 χρόνια

Έλλειψη προσωπικού και συνταξιοδοτήσεις

Προσωπικό ΙΚΑ Εσταυρωμένου

2010: 190 εργαζόμενοι

2015: 116 εργαζόμενοι 

Μείωση: 60 έως 70%

Αναμονή για συντάξεις τα δύο χρόνια

Ο κ. Κοκκινάκης σχολίασε και τη δραματική μείωση κατά 60-70% του προσωπικού και αύξηση των συνταξιοδοτήσεων που έχουν οδηγήσει το ΙΚΑ Εσταυρωμένου να «ερημώνει». Όπως είπε «η διαδικασία εξπρές για τις συντάξεις σε τρεις μήνες ακούγεται μάλλον αστεία αφού 6-7 εργαζόμενοι στο ΙΚΑ Εσταυρωμένου αυτή τη στιγμή καλούνται να τακτοποιήσουν 3.000 υποθέσεις!».

Με τη σειρά του η μείωση της εργαζομένων οδηγεί αλυσιδωτά στην ταλαιπωρία των πολιτών και στην αύξηση αναμονής για την εξυπηρέτηση στις υπηρεσίες και την απονομή συντάξεων που μπορεί να φτάσει και στα 2 χρόνια. Οι δεσμεύσεις για συντάξεις- εξπρές ανήκουν πλέον μόνο στη «σφαίρα» της φαντασίας αφού η πραγματικότητα διαψεύδει κάθε διαφορετική υπόσχεση.

Της Φιλίας Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News