default-image

"Γυναίκες που ’γίναν ένα με τη γη" στο "Σπίτι του Πολιτισμού"

Πολιτισμός
"Γυναίκες που ’γίναν ένα με τη γη" στο "Σπίτι του Πολιτισμού"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη θεατρική παράσταση "Γυναίκες που 'γίναν ένα με τη γη" παρουσιάζουν την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015, στις 9 το βράδυ, στο "Σπίτι του Πολιτισμού", στο Ρέθυμνο, η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης σε συνεργασία με την Εταιρεία Τέχνης "Βιολέττα".

Όπως "μαρτυρά" ο τίτλος, πρόκειται για γυναίκες βασανισμένες από τα στοιχεία της φύσης, τη φτώχια, τον πόλεμο, την ξενιτιά και τη σκληρότητα των αντρών, σαν να βγήκαν από αρχαίες τραγωδίες, που έσερναν το χορό ξυπόλυτες, με τα πόδια σημαδεμένα από τα κακοτράχαλα βουνά της Ηπείρου.

Για την παράσταση σημειώνει μεταξύ άλλων η πρωταγωνίστρια Μαρινέλλα Βλαχάκη: «Τελείωσα το βιβλίο γρήγορα, αλλά μου ήταν αδύνατον να το εγκαταλείψω στη βιβλιοθήκη.

Αισθάνθηκα ακαταμάχητη την ανάγκη να μεταφέρω, κατά το δυνατόν, κι εγώ με τη σειρά μου τη φωνή τους στη σκηνή. Άφησα μισοτελειωμένο το έργο που έγραφα και άλλαξα προσανατολισμό. Μίλησα με τη συγγραφέα, την οποία ευγνωμονώ που με εμπιστεύτηκε, και άρχισα να δουλεύω. Προετοιμάζοντας την παράσταση αυξανόταν η συγκίνησή μου από την επαφή με τη δική τους αλήθεια. Επέλεξα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από αφηγήσεις που αφορούν κυρίως τη δεκαετία του 1940.

Συχνά έρχονταν στο νου μου ανάλογες ιστορίες των μανάδων και των γιαγιάδων μας… Η μνήμη είναι οι ρίζες που συγκρατούν τα χώματα να μην τα παρασέρνουν οι κακοκαιριές! Κι ακόμα, όπως λέει και η συγγραφέας, "αν η τέχνη είναι πηγή συγκίνησης και γνώσης, ετούτες οι γυναίκες αγγίζουν τα ψηλότερα".

Στην προσπάθειά μου να πλησιάσω όσο γίνεται περισσότερο την αλήθεια αυτών των γυναικών και παράλληλα να πετύχω ένα υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα, ζήτησα τη συνεργασία του σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη. Με τη δημιουργία του βίντεο που ετοίμασε με το νέο σκηνοθέτη Γιάννη Κρητικό φτάσαμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

Η παράσταση διαρκεί μία ώρα και σε όλη τη διάρκεια υπάρχει παράλληλη προβολή.

Οι συντελεστές

Ερμηνεία: Μαρινέλλα Βλαχάκη

Σκηνοθεσία video: Θοδωρής Παπαδουλάκης, Γιάννης Κρητικός

Θεατρική προσαρμογή κειμένων-ερμηνεία: Μαρινέλλα Βλαχάκη

Διασκευή δημοτικών τραγουδιών: Λεωνίδας Μαριδάκης

Φωνές: Λεωνίδας Μαριδάκης, Δανάη Μπότικ

Φωτογραφίες εποχής: Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη

Η είσοδος στην παράσταση είναι 8 ευρώ, ενώ περισσότερες πληροφορίες δίνονται στο τηλέφωνο 6974739122.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News