Πολιτισμός

Η ταινία "Μητριαρχία" στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, θα προβάλει την Κυριακή 8 Μαρτίου και ώρα 18:30, στο Π.Κ., την ταινία "Μητριαρχία" του Νίκου Κορνήλιου, που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2014.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Λίγα λόγια για την ταινία

Εξήντα γυναίκες… Επτά μέρες. Ένας κόσμος. Ένα καταφύγιο γυναικών απειλείται με κατεδάφιση. Εξήντα γυναίκες διαφορετικών ηλικιών, εθνικοτήτων και κοινωνικών προελεύσεων συγκεντρώνονται για να το προστατεύσουν, επιχειρώντας να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους στον κόσμο σήμερα. Την ημέρα συζητούν και συγκρούονται. Κοινωνία, σεξουαλικότητα, πολιτική, σχέσεις, μητρότητα, εργασία. Τη νύχτα αφήνονται να εκφραστούν, να χορέψουν, να εξομολογηθούν βιώματα και εμπειρίες. Τι θα προκύψει από ένα τέτοιο εγχείρημα;

Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της ταινίας, «αυτό που ονομάζουμε Πολιτισμός είναι ένας έμφυλος πολιτισμός, ο πολιτισμός της τεστοστερόνης. Η βία είναι παντού.

Ένας άλλος τρόπος ύπαρξης πάνω στον πλανήτη είναι δυνατός αν οι γυναίκες δώσουν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής το δικό τους αποτύπωμα, αν ακούσουν μέσα τους τη δική τους φωνή, αν καταφέρουν να τη διακρίνουν μετά από χιλιετίες ανδρικής επικυριαρχίας στα πάντα, στη σκέψη και στις συνήθειες, στην ίδια τη γλώσσα που μιλάμε κάθε μέρα, αν πέρα από την ισότητα των δικαιωμάτων προσπαθήσουν να βρουν το δικό τους λόγο, το δικό τους τρόπο να κάνουν τα πράγματα, είτε για την κοινωνική ζωή και τους τρόπους να είμαστε μαζί και να μοιραζόμαστε τα αγαθά, είτε για τη σχέση μας με το σώμα και τις επιθυμίες του.

Μόνο με την εκθήλυνση του πολιτισμού μπορεί να υπάρξει ένας ουσιαστικά άλλος τρόπος κοινής ζωής πάνω στη Γη που δε θα τον χαρακτηρίζει η βία με την έλευση της μητριαρχίας και αν ακούγεται ουτοπικό δεν είναι παρά το σενάριο μιας ταινίας».

Σχόλια