Πολιτισμός

"Σκηνές από ένα γάμο" στο Ηράκλειο

Το αριστούργημα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν "Σκηνές από ένα γάμο" παρουσιάζουν στο Ηράκλειο ο Δάνης Κατρανίδης και η Παναγιώτα Βλαντή, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι και πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Σταμάτη Κραουνάκη. Το έργο θα ανέβει στη σκηνή του κινηματοθέατρου "Αστόρια" την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Μαρτίου.

Η υπόθεση του έργου έχει ως εξής: «Ο Γιόχαν και η Μαριάννα, ένα ζευγάρι μορφωμένων αστών, ζουν έναν ήρεμο και καθ' όλα τακτοποιημένο γάμο, μέχρι τη στιγμή που οδηγούνται σε ρήξη όταν εκείνος αποκαλύπτει ότι είναι ερωτευμένος με μια νεότερη γυναίκα. Η αντίδραση της Μαριάννας είναι απρόσμενα ήρεμη. Η σύγκρουσή τους μεταφέρεται αργότερα μέσα στο χρόνο, όταν ο Γιόχαν έχει αρχίσει να ασφυκτιά από τη νέα του σχέση και η γυναίκα έχει παντρευτεί κάποιον άλλον, ο οποίος ωστόσο έχει καταφέρει να την απελευθερώσει. Στη νέα τους συνάντηση, οι ρόλοι μοιάζουν να έχουν αντιστραφεί και οι ισορροπίες να έχουν αλλάξει».

Οι "Σκηνές από ένα γάμο" ανήκουν στην τελευταία δραματουργική περίοδο του Μπέργκμαν. Με τη μοναδική του μαεστρία, ο μεγάλος Σουηδός σκηνοθέτης μιλά για τη φθορά του έρωτα και ψυχογραφεί τα στάδια του γάμου, με μια επίπονη και σχολαστική σπουδή και με τρόπο εξαντλητικό, ρεαλιστικό, επώδυνο αλλά και λυτρωτικό. Το έργο αποτελεί απόσταγμα των προσωπικών του βιωμάτων και μια καλά κρυμμένη ειρωνεία διέπει όλη του τη δράση. Το τελικό απόφθεγμα τεμαχίζεται, αποδομείται, περνάει από αναθεωρήσεις και συντίθεται εκ νέου, για να μετατραπεί οριστικά σε μια κρυστάλλινη σπαρακτική μουσική δωματίου.

Συντελεστές

Μετάφραση: Δάνης Κατρανίδης.

Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολάρι.

Σκηνικά-κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη.

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα.

Φωτογραφίες-video trailer: Αθηνά Λιάσκου.

Παίζουν: Δάνης Κατρανίδης (Γιόχαν), Παναγιώτα Βλαντή (Μαριάννα).

Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Σταμάτης Κραουνάκης.

Παραστάσεις

Παραστάσεις θα δοθούν την Παρασκευή 6 Μαρτίου στις 9 το βράδυ και το Σάββατο 7 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα και στις 9 το βράδυ.

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 16 ευρώ.

Φοιτητικό, μαθητικό-συνταξιούχων άνω των 65, 13 ευρώ.

Ανέργων, πολυτέκνων, ΑμεΑ 10 ευρώ.

Πληροφορίες-προπώληση: 2810/242.272, Viva.gr.

Σχόλια