Πολιτισμός

"Με τα φτερά της Ρίζας": Στην Αθήνα η νέα δουλειά του Σωτ. Δογάνη

Mε τη μορφή μουσικοθεατρικής παράστασης και τη συμμετοχή των σπουδαίων ηθοποιών Γρηγόρη Βαλτινού και Μπέτυς Βαλάση, παρουσιάζεται απόψε στην Αθήνα η νέα δισκογραφική δουλειά "Με τα φτερά της Ρίζας" του γνωστού Κρητικού καλλιτέχνη Σωτήρη Δογάνη.

Πρόκειται για μία συλλογή τραγουδιών από την αμύθητη περιουσία της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής έκφρασης, μέσα από την οποία ο Σωτήρης Δογάνης επιχειρεί με το προσωπικό του στίγμα να προσωποποιήσει το μεγαλείο της αιώνιας πορείας του Έλληνα, που αποκαλύπτεται περήφανος, ακοίμητος φάρος ζωής στο σημερινό παγκόσμιο ελληνικό κοινό.

Τα τραγούδια του άλμπουμ θα παρουσιάσει ο Κρητικός καλλιτέχνης σε ειδική εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών. Για το έργο θα μιλήσουν οι:

• Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη, τ. δ/ντρια, επιστ. συνεργάτης Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

• Εμμανουήλ Περσελής, δ/ντης Τομέα Χριστιανικής Λατρείας, Αγωγής και Διαποιμάνσεως της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

• Μιχάλης Πριναράκης, πρόεδρος της Πολιτιστικής Κρήτης και της Τοπικής Επιτροπής του Κληροδοτήματος της Παγκρητικής Αμερικής και τ. πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως

• Γιώργος Μαριδάκης, πρόεδρος Παγκρητίου Ενώσεως

• Άννα Μπιθικώτση, ποιήτρια -λογοτέχνις

Η παρουσίαση του δίσκου θα πλαισιωθεί από μουσική παράσταση στην οποία θα συμμετάσχουν με τις απαγγελίες τους ο Γρηγόρης Βαλτινός και η Μπέτυ Βαλάση.

Τιμητικά θα συμμετάσχει η Ομάδα Ριζίτικου Τραγουδιού "Ο Αίγαγρος".  Εξαίρεται η συμμετοχή των λαβάρων από τους Συλλόγους: Λαογραφικός-Χορευτικός Όμιλος "ΚΡΗΤΕΣ", Ένωση Ηπειρωτών Ηλίου, Ένωση Ποντίων Σουρμένων, και εκ μέρους της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος η Ένωση Μικρασιατών Ερυθραίας.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει και θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Κριαράκης.

Στη δισκογραφική αυτή δουλειά ξεχωρίζουν οι χορωδιακές εναρμονίσεις ως πρωτότυπη σύμπραξη ιδιότυπων μουσικών εκφράσεων που ενώνουν Βυζάντιο, Κρήτη, Ιωνία, Πόντο και Ήπειρο.

Έτσι, διαμορφώνεται ένας μουσικός δεκάλογος που με τα φτερά του αναζητά να ταξιδέψει το σύγχρονο Έλληνα στη ρίζα του φωτίζοντας την πορεία του στο σήμερα και στο αύριο.

«Μέσα από αυτόν το δεκάλογο θέλησα να φωτίσω την αξία της ρίζας, να δώσω  φωνή στη ρίζα που ψάχνει να βρει χώρο για να δηλώσει πρότυπο αξιών και ιδανικών στο σημερινό Έλληνα», αναφέρει ο Σωτήρης Δογάνης.

Για την εκτέλεση των τραγουδιών, έχει υιοθετηθεί μία σύγχρονη ενορχηστρωτική άποψη, δομημένη από παραδοσιακά όργανα, με ιδιαίτερο σεβασμό στη διατήρηση των παραδοσιακών αρχών.

Το εικαστικό μέρος του άλμπουμ υπογράφεται από φιλοτεχνημένα- αποκλειστικά για αυτό - έργα των καταξιωμένων και βραβευμένων Κρητών αγιογράφων με λαογραφική ταυτότητα, υπέροχων εκφραστών του ιδιαίτερου στίγματος της Κρητικής Αγιογραφικής Σχολής κ.κ. Μανώλη Μπετεινάκη και Γιώργου Χρηστίδη.

Επίσης φιλοξενείται σε ένα έργο και η "υπογραφή" του βραβευμένου νέου αποφοίτου της Σχολής Καλών Τεχνών, Κωνσταντίνου Παντούλα.

Το άλμπουμ κυκλοφορεί πανελλαδικώς από τη δισκογραφική εταιρεία "Σείστρον" και διατίθεται στα καταστήματα Public, στο βιβλιοπωλείο "Ιανός" (Αθήνα), στα δισκοπωλεία Νίκου Ξυλούρη (Αθήνα) και στα δισκοπωλεία "Αεράκης" (Ηράκλειο).

Το άλμπουμ και η επίσημη παρουσίαση είναι υπό την αιγίδα της Παγκρητίου Ενώσεως.

Της εκδήλωσης θα ακολουθήσει κρητικό κέρασμα, προσφορά του μεζεδοπωλείου "Χοντρό Αλάτι" (λ. Αιαντείου 50 Σαλαμίνα).

Σχόλια