Πολιτισμός

Βρήκαν το σπίτι του Χριστού;

Μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στη Ναζαρέτ κάνει τους αρχαιολόγους να πιστεύουν ότι ίσως βρίσκονται μπροστά στο σπίτι που μεγάλωσε ο Χριστός. Οι επιστήμονες, που έχουν φέρει στο φως μια κατοικία του 1ου μ.Χ. αιώνα, η οποία είναι κατασκευασμένη από λίθους και πλίνθους μέσα σε λάξευμα βράχου, εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι πρόκειται για το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Ιησούς με την Παναγία και τον Ιωσήφ.

Ο χώρος είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά το 1880 από καλόγριες του μοναστηρίου της Αδελφότητας της Ναζαρέτ και οι οποίες είχαν κάνει πρώτες την ταύτιση με το σπίτι του Χριστού. Όμως, μόλις στα 2006 ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ρίντινγκ του Ηνωμένου Βασιλείου Κεν Νταρκ χρονολόγησε το σπίτι στον 1ο μ.Χ. αιώνα, ταυτίζοντάς το με τις παραδόσεις, οι οποίες υπήρχαν και θεωρούσαν ότι εκεί έζησε ο Ιησούς.

Το σπίτι του 1ου αιώνα μ.Χ. είχε ενσωματωθεί σε μια εκκλησία ιδιαίτερης σημασίας για τους Βυζαντινούς και τους σταυροφόρους.

Η παράδοση

Φυσικά, χωρίς την ανακάλυψη κάποιου άλλου στοιχείου, όπως μιας επιγραφής ή κινητών ευρημάτων που θα αποτελούν ακλόνητη απόδειξη, δύσκολα μπορεί κάποιος να μιλήσει με σιγουριά για το ότι ήταν όντως το σπίτι του Χριστού. Όμως, αρκετές φορές η παράδοση έχει αποδειχτεί αληθινή από την αρχαιολογική σκαπάνη, κάτι που δεν αποκλείεται ούτε σε αυτήν την περίπτωση.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη που σχετίζεται με το ιστορικό πρόσωπο του Χριστού, ειδικά στην περίοδο κοντά στο Πάσχα, οπότε το θρησκευτικό αίσθημα είναι πολύ πιο έντονο.

Πολλές ενδείξεις

Όπως ανέφερε σε άρθρο του ο Νταρκ, «το αν ήταν αυτό το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Χριστός είναι αδύνατον να το πούμε με αρχαιολογικούς όρους. Από την άλλη όμως, όπως σημειώνει, «υπάρχουν αρκετές ενδείξεις, οι οποίες συνηγορούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», τονίζει στη δημοσίευση της ανακάλυψης στο "Biblical Archaeology Review" ο υπεύθυνος αρχαιολόγος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το livescience, ως τα σήμερα είχαν ανασκαφθεί λίγοι χώροι στην περιοχή της Ναζαρέτ, κατά κανόνα τάφοι, όπως συμβαίνει συνήθως στους αρχαίους χώρους. Όμως, το σκηνικό αυτό ήρθε να αλλάξει τα τελευταία χρόνια με την ανακάλυψη δύο σπιτιών του 1ου αιώνα στην πόλη, το ένα από τα οποία θεωρείται εκείνο όπου μεγάλωσε ο Ιησούς.

Ο Χριστός πιστεύεται ότι είχε μεγαλώσει στη Ναζαρέτ.

Από τα 1880

Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν από τις καλόγριες το 1880 και συνεχίστηκαν το 1936 από τον Ιησουίτη Ενρί Σενέ, ο οποίος πριν ακολουθήσει την ιεροσύνη ήταν αρχιτέκτονας. Ο Σενέ αποτύπωσε με μεγάλη λεπτομέρεια το χώρο που ανέσκαψαν οι αδερφές, όμως οι σχετικές πληροφορίες δεν είχαν γίνει γνωστές, καθώς η ανασκαφή δε δημοσιεύτηκε ποτέ. Οι μόνοι που γνώριζαν την ύπαρξη του αρχαίου σπιτιού ήταν οι καλόγριες και φυσικά όσοι επισκέπτονταν το μοναστήρι και την ανασκαφή. Στα 2006 οι καλόγριες παρείχαν πλήρη πρόσβαση στο χώρο στους υπεύθυνους του Αρχαιολογικού Σχεδίου της Ναζαρέτ και στο υλικό του Σενέ, δηλαδή πληθώρα από σχέδια και σημειώσεις.

Η έρευνα του Νταρκ ήρθε να συνδέσει τα ευρήματα με τις σύγχρονες γνώσεις και έρευνες και να οδηγηθεί στη χρονολόγηση κυρίως στη βάση κινητών ευρημάτων. Όπως ήταν φυσικό, αυτά αποτελούνταν κυρίως από λίθινα αγγεία οικιακής χρήσης, μαγειρικές χύτρες και υφαντικά εργαλεία.

Η κατασκευή

Το σπίτι αποτελείται από μια σειρά δωματίων με την πόρτα εισόδου να σώζεται σε όλο της το ύψος. Επίσης, εντοπίστηκαν ίχνη σκάλας που οδηγούσε στον όροφο, ενώ οι προγενέστερες ανασκαφές είχαν φέρει στο φως και τμήματα του αρχικού δαπέδου. Ο Νταρκ και οι συνάδελφοι του ανακάλυψαν ότι το σπίτι είχε εγκαταλειφθεί τον 1ο αιώνα και μεταγενέστερα ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για ταφές. Μέσα στο εγκαταλελειμμένο πια σπίτι εντοπίστηκαν δύο από αυτούς τους τάφους σε καλή κατάσταση διατήρησης.

Η εκκλησία

Αιώνες μετά χτίστηκε εκεί μια εκκλησία η οποία παρήκμασε τον 8ο αιώνα. Ξαναχτίστηκε το 12ο αι. από τους σταυροφόρους και καταστράφηκε από φωτιά το 13ο αιώνα. Η κατασκευή αυτή με τις αλλεπάλληλες φάσεις της φαίνεται ότι ήταν η αιτία που το σπίτι που φέρεται ως εκείνο όπου έμενε ο Ιησούς διατηρήθηκε τόσο καλά ανά τους αιώνες, καθώς τα οικοδομικά υπολείμματά του είχαν ενσωματωθεί στο λατρευτικό κτίσμα. Το γεγονός μάλιστα ότι οι Βυζαντινοί είχαν διακοσμήσει τόσο την εκκλησία όσο και τους τάφους με μωσαϊκά υποδηλώνει ότι το κτίσμα είχε ξεχωριστή σημασία.

Γραπτές πηγές

Σύμφωνα με τον επικεφαλής αρχαιολόγο, στις όποιες ενδείξεις συνηγορούν στο γεγονός ότι το σπίτι συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες να ήταν στην πραγματικότητα εκείνο του Ιησού στη Ναζαρέτ προστίθεται και μια έγγραφη μαρτυρία του 670 μ.Χ. Στο κείμενο το οποίο υπογράφει ο Αβάς Αμπντομνάν του μοναστηριού της Ιόνα στη Σκοτία γίνεται αναφορά σε ένα προσκύνημα στη Ναζαρέτ, το οποίο πραγματοποίησε ο επίσκοπος Αρκούλφ μνημονεύοντας μια εκκλησία η οποία βρισκόταν στη θέση όπου έζησε όταν ήταν μικρός ο Κύριός μας. Επίσης, σύμφωνα με την παράδοση, ένας από τους τάφους λατρεευόταν κατά την περίοδο των Σταυροφοριών, καθώς θεωρείτο ότι ανήκε στον Ιωσήφ, το σύζυγο της Μαρίας. Μάλιστα, ακόμα και σήμερα, οι ντόπιοι τον αποκαλούν με αυτό το χαρακτηριστικό. Πάντως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο, να επρόκειτο δηλαδή όντως για τον τάφο του Ιωσήφ, αποκλείεται από τους αρχαιολόγους.

Σταύρος Μουντουφάρης

Σχόλια