default-image

Οι ομιλητές του TEDxHeraklion-Πέρα από τα τείχη

Κρήτη
Οι ομιλητές του TEDxHeraklion-Πέρα από τα τείχη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αντίστροφη μέτρηση για το φετινό TEDxHeraklion-Beyond the Walls (πέρα από τα τείχη), που θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο 28/2/2015 στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του Ηρακλείου, έχει ξεκινήσει.

Σε αυτό το ξεχωριστό για την πόλη του Ηρακλείου event θα λάβουν μέρος εξαίρετοι επιστήμονες ως ομιλητές, ενώ πλούσιες είναι και οι παράλληλες δραστηριότητες που θα το πλαισιώσουν.

Οι ομιλητές του φετινού TEDxHeraklion-Beyond the Walls:

* Χάρης Θεοδωρακόπουλος: Ειδικεύεται στη συντήρηση αντικειμένων κληρονομιάς και είναι επίκουρος καθηγητής Επιστημονικής Συντήρησης στο Northumbria University της Βρετανίας. Θα μας εξηγήσει πώς με την κατάλληλη διαχείριση οι πολιτισμικοί θησαυροί μπορούν να μετατραπούν σε σπουδαία εργαλεία για το μέλλον της χώρας.

* Tasman, μουσικός: Με σπουδές σε βιολί, ο Τasman σε ηλικία 19 ετών γίνεται μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, ενώ πειραματίζεται με το ηλεκτρικό βιολί και γίνεται μέλος των Closer.

* Michael Goldberg και Αλέξης Κομσέλης, καθηγητές Επιχειρηματικότητας: Συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του μαζικού ανοιχτού διαδικτυακού μαθήματος (MOOC) "Πέρα από τη Silicon Valley", το 2014. Το μάθημα είχε θέμα την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε οικονομίες που βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, και προσέλκυσε 41.000 μαθητές από 190 χώρες.

* Μιχάλης Σκουλάς, υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ "Αριάδνη", κοινωνιολόγος και σύμβουλος Τοξικοεξάρτησης, με 25ετή επαγγελματική εμπειρία στο χώρο της πρόληψης και της απεξάρτησης.

* Μιχάλης Μαθιουδάκης - Stand-up Comedian, ηθοποιός: Ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας "Άσκηση", και από το 2006 μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με τις ομάδες blitz και Pequod. Θα μας αναλύσει πώς το Απόλυτο Μηχάνημα είναι η λύση σε κάθε μας δυστυχία!

* Μαρία Παπαδοπούλη, καθηγήτρια Π.Κ. / ερευνήτρια Ι.Τ.Ε.: Διεθνώς αναγνωρισμένη, φέρει μακρά ερευνητική και ακαδημαϊκή εμπειρία σε τομείς όπως τα κινητά υπολογιστικά συστήματα, τα ασύρματα δίκτυα και η αγορά ασύρματης πρόσβασης. Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνήτρια στο ΙΤΕ, ενώ έχει λάβει βραβεύσεις από εταιρείες όπως η IBM και η Google.

* Ελένη Γαρυφαλάκη - εξειδικευμένη παιδαγωγός / σύμβουλος Αγωγής και Εκπαίδευσης, θα μοιραστεί μαζί μας μια διαφορετική παιδαγωγική τεχνική, την ιδέα του SPIN.

* Εύη Μιχελάκη και Χρήστος Χριστοδουλόπουλος- LATHOS Project: Ασχολούνται με τη δημιουργία μιας βιοκλιματικής, open source κατοικίας/καλλιτεχνικού κέντρου στις Αρχάνες του νομού Ηρακλείου. Η μορφή του κτιρίου προκύπτει σταδιακά με διαλογικό τρόπο, συνεργασίες και πειράματα καλλιτεχνικά και μη.

* Έλπις Χρυσοβέργης και Δώρα Μπίτση, Travel Bloggers: 12 χώρες, 6 μήνες, 15.000 χιλιόμετρα, 5 φιλανθρωπικά projects, με 2 σακίδια και 1 σκηνή. Διέσχισαν την Αφρική από το Cape Town μέχρι το Κάιρο, χρησιμοποιώντας μόνο μέσα μαζικής μεταφοράς. Συγκέντρωσαν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους στο ταξιδιωτικό blog τους, το Dream.Travel.Live και τις κατέγραψαν στο ντοκιμαντέρ AfriQuest.

* Γιούλη Δοξανάκη, σύμβουλος Γεωργικών Επιχειρήσεων και συνδημιουργός του xorafaki.gr, μιας πλατφόρμας που προσφέρει εύκολες και κατανοητές συμβουλές που αφορούν συνολικά ένα γεωργικό προϊόν, από την παραγωγή μέχρι και τη διάθεσή του.

* Μιχάλης Κονταξάκης Τρίο και Μαρίνα Δακανάλη: Με κεντρικό άξονα το μαντολίνο και την εξέλιξή του στον τόπο μας, εμπνέεται από τη θεματική του φετινού TEDx Heraklion, συνθέτει και διασκευάζει παραδοσιακές μελωδίες που έχουν ως βασικό στοιχείο τη φαντασία αλλά και μουσικές επιρροές.

* Έφη Παρούτσα  - ταξιδιωτική φωτογράφος: Με πτυχίο φωτογραφίας από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και τα βραβεία Founders Day και Tobias, ξεκίνησε την καριέρα της σαν καλλιτεχνική διευθύντρια και φωτογράφος διαφημίσεων στην "πόλη που δεν κοιμάται ποτέ". Θα μας διηγηθεί τη χαμένη σημασία της απλότητας στη ζωή.

* Beverly Goodman, θαλάσσια γεω-αρχαιολόγος: Της έχει αποδοθεί ο τίτλος της National Geographic Explorer, ενώ ασχολείται κυρίως με έρευνες και μελέτες που αφορούν τα τσουνάμι.   

* Julian Stubbs- Place Brand Strategist: Ασχολείται με το στρατηγικό σχεδιασμό πόλεων και τουριστικών προορισμών. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει από άλλους επαγγελματίες του χώρου είναι ότι θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό να αναδείξει έναν προορισμό πρώτα για τους ίδιους τους κατοίκους του, και όχι μόνο για το δυνητικό επισκέπτη.

* Γιώργος Γκιντίκας, δάσκαλος της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας: Είναι συνιδρυτής, και υπεύθυνος του Κέντρου Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσα. Όντας και ο ίδιος κωφός, αγωνίζεται επί σειρά ετών για τα δικαιώματα των κωφών και για τη διάδοση της Νοηματικής μέσω ομιλιών, διαλέξεων και δράσεων.

Ένα μικρό δείγμα του πρώτου TEDxHeraklion-Beyond the Walls

Το TEDxHeraklion-Beyond the Walls είναι το πρώτο το ελληνικό TEDx event που θα έχει ζωντανή μετάφραση σε όλες τις ομιλίες στη νοηματική γλώσσα!

Το φετινό event είναι εμπνευσμένο από το παρακάτω θέμα: Στο κέντρο του Ηρακλείου ένα τυχαίο δείγμα ανθρώπων απαντά στην ερώτηση τι σημαίνουν γι' αυτούς τα τείχη.

Παράλληλες εμπειρίες στο TEDx Heraklion-Beyond the Walls

Η μεγάλη μέρα πλησιάζει και το πρόγραμμα του event ήδη έχει γεμίσει με παράλληλες εμπειρίες:

- "Το δικό μας μποστανάκι!" (από τη Γιούλη Δοξανάκη): Η Γιούλη Δοξανάκη και η ομάδα της θα μας παρουσιάσουν σε ένα ξεχωριστό workshop την κατασκευή ενός μίνι θερμοκηπίου που μπορεί ο καθένας να ετοιμάσει σπίτι του με απλά υλικά. Τέλος, με την επίβλεψη της Μαίρης και του Γιάννη, δύο γεωπόνων από την ομάδα του xorafaki.gr, θα δημιουργηθούν δύο τύποι μίνι κάθετων κήπων, χρησιμοποιώντας μια παπουτσοθήκη και μια στήλη που αποθηκεύουμε σακούλες ή μια σωλήνα με τρύπες!

- "Τα Τείχη του Μανώλη Αναστασάκου" (εικαστικός): Ο πολυταξιδεμένος Μανώλης Αναστασάκος είναι γνωστός για τις τοιχογραφίες του σε μεγάλες επιφάνειες καθώς με τα έργα του έχει συμβάλει τα τελευταία χρόνια στην αλλαγή της αισθητικής της Αθήνας. Πειραματίζεται συνεχώς με νέες μορφές τέχνης, έχοντας δημιουργήσει έργα ως γλύπτης, και ζωγράφος. Θα προσφέρει ένα έργο του.

- Wines of Crete: γευσιγνωσία κρασιού: Σε ένα μονόωρο workshop γευσιγνωσίας, ο Νίκος Μηλιαράκης, πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών νομού Ηρακλείου, θα μας ξεναγήσει στις κρητικές ποικιλίες κρασιού. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τέσσερις διαφορετικές ετικέτες κρασιών από κρητικές ποικιλίες, ενώ η γευσιγνωσία θα περιλαμβάνει επεξήγηση και περιγραφή των χαρακτηριστικών της ποικιλίας που εμπεριέχεται σε κάθε ετικέτα-φιάλη.

- "Δημιουργούμε «Πέρα από τα Τείχη» την πόλη που φανταζόμαστε!" (Καλός Αγωγός- Γαρυφαλλάκη Ειρήνη): Η Ελένη Γαρυφαλάκη, θέλοντας να μας μεταδώσει λίγη από τη φιλοσοφία των δράσεων του Καλού Αγωγού, ετοιμάζει ένα ξεχωριστό workshop δημιουργικότητας και φαντασίας. Μαζί με τον Πέτρο Κολιαβασίλη, συνδημιουργό του Καλού Αγωγού, προσκαλούν το κοινό σε μια διαδραστική δημιουργία των Τειχών της πόλης, αλλά και της πόλης στην οποία θα θέλαμε ιδανικά να ζούμε, με τη βοήθεια του Serious Play, μιας μεθοδολογίας δημιουργίας με τουβλάκια Lego, η οποία απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες, καθώς και σε επιχειρήσεις, ως ένα εναλλακτικό, μη λεκτικό, brainstorming.

- "Ο κόσμος του Caravan Project": Οι… καραβανάδες, λίγο πριν τα εγκαίνια του project, έρχονται σε μια πρώτη επαφή με το κοινό του Ηρακλείου στο TEDx Heraklion-Beyond the Walls, για να διηγηθούν ιστορίες και να ακούσουν τις δικές αυτές των διοργανωτών!

- "Η αναζήτησης της Γεύσης" (Γιώργος Δενδράκης): Σε μια ώρα μυσταγωγικής παρασκευής cocktail, θα αναθεωρήσουμε τις πεποιθήσεις μας απέναντι στη γεύση. Το workshop θα επιδιώξει τη διαφορετική μας αντίληψη στο τι πίνουμε και τι τρώμε.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο website: www.tedxheraklion.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News