Πολιτισμός

Το 6ο Κυνήγι Θησαυρού στην Πατσό Αμαρίου

Νικητές η ομάδα των Χαλαροτεμπέλιδων στο 6ο Κυνήγι Θησαυρού Πατσός 2015, που έγινε την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου. Για έξι ώρες οι κυνηγοί έτρεχαν από γειτονία σε γειτονιά σε όλο το χωριό. Έξι ομάδες έλαβαν μέρος σε αυτό το παιχνίδι γνώσεων για την ιστορία του χωριού, από νωρίς γέμισε το χωριό από κόσμο με πολλούς επισκέπτες στα στρατηγεία των ομάδων άναψαν τα κάρβουνα και οι μεζέδες με το κρασί προσφέρονταν σε όλο των κόσμο.

Από την αρχή δύο ομάδες ξεχώρισαν και μάχη ήταν μέχρι το τέλος σκληρή οι ομάδες Φουκαράκοι με τους Χαλαροτεμπελιδες να είναι πιο τυχεροί και να βρουν το θησαυρό στον αρχαιολογικό χώρο του Φαραγγιού της Πατσού. Που φέτος ήταν μια εικόνα της Παναγίας του χωρίου.

Το κείμενο του θησαυρού που ήταν γραμμένο από τον απόδημο Πατσότη που γύρισε μετά από σαράντα χρόνια ξενιτιάς.

«Ούτε στιγμή δε μετανιώνω για την απόφασή μου να επιστρέψω στο χωρίο παρά το κουραστικό για την ηλικία μου ταξίδι. Μου δόθηκε η ευκαιρία να αναβιώσω τα νεανικά μου χρόνια, να νιώσω ξανά ακμαίος και ικανός για όλα. Κυρίως όμως, μπόρεσα να θαυμάσω την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μου. Έτσι, δε φοβάμαι πια να πεθάνω, γιατί κατάλαβα πως η Πατσός δέχεται τη φροντίδα και την αγάπη που της αξίζει από τα άξια χέρια των χωριανών μου.

Ένα μόνο είναι το παράπονό μου, ότι το στολίδι του χωριού, η Παναγία, παραμένει ίδια και λίγες πέτρες μόνο θυμίζουν το παλιό της μεγαλείο. Δεν πρόλαβα να τη δω αναστηλωμένη, όμως έμαθα με μεγάλη μου χαρά πως έχουν αρχίσει να γίνονται κάποιες ενέργειες για το σκοπό αυτό. Σας παρακαλώ λοιπόν να συνεχίσετε την προσπάθεια για την αποκατάστασή της. Είναι κρίμα μια τέτοια κληρονομία να χαθεί στη λήθη».

Το Κυνήγι Θησαυρού ήταν αφιερωμένο από τη διοργανώτρια ομάδα Απογοητευμένων σε όλους τους απόδημους Πατσότες. Η σειρά των Ομάδων είναι 1. Χαλαροντεμπελιδες 2. Φουροκατοι 3. Αορείτες 4. Βιτσίλες 5. Τσαπατσούληδες 6. Μαγκούφηδες.

Οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου συνεχίζονται με την χοροεσπερίδα της Καρναβαλικής Ομάδας των τζαΠΑΤΣΟυληδες την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου στον Δρυμό. Και την Καθαρά Δευτέρα με την αναβίωση του παραδοσιακού γάμου και το άνοιγμα της σαρακοστής.

Σχόλια