default-image

Νέα δωρεά της οικογένειας Δουλγεράκη στο Δήμο Μαλεβιζίου

Κρήτη
Νέα δωρεά της οικογένειας Δουλγεράκη στο Δήμο Μαλεβιζίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια νέα δωρεά από την πολύτιμη βιβλιοθήκη και το αρχείο του αείμνηστου λόγιου δημοσιογράφου Μανόλη Δουλγεράκη πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Μαλεβιζίου. Η δωρεά αφορά σε σημαντικό αριθμό βιβλίων αλλά και παλαιών φωτογραφιών από το αρχείο του αείμνηστου δημοσιογράφου, ο οποίος είναι γνωστό ότι υπήρξε δραστήριος συλλέκτης και διοργανωτής σημαντικών εκθέσεων και εκδόσεων με θέμα την ιστορία της Κρήτης.

Η δωρεά, που έφτασε στο Δήμο και πάλι μέσω του αδελφού του, Μιχάλη Δουλγεράκη, περιλαμβάνει βιβλία προοριζόμενα για την υπό σύσταση δημοτική βιβλιοθήκη αλλά και εκατοντάδες συλλεκτικές φωτογραφίες με επίκεντρο την κρητική ιστορία.

Αναλυτικότερα, δωρίθηκαν περισσότερα από 300 βιβλία και περιοδικά που στην πλειονότητά τους είναι ιστορικού περιεχομένου, με θέμα τη Μάχης της Κρήτης, την Κατοχή και την Αντίσταση. Ορισμένα από αυτά αποτελούν τις σημαντικότερες εκδόσεις της ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας για τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Κάπως προγενέστερη αλλά σημαντικής επίσης αξίας είναι η μεγάλη σειρά των τευχών του περιοδικού που εξέδιδε το καθεστώς Μεταξά με τίτλο "Νεολαία".

Σημαντικότατη είναι και η δωρεά του φωτογραφικού αρχείου του Μανόλη Δουλγεράκη. Περιλαμβάνει περισσότερες από 500 συλλεκτικές στην πλειονότητά τους φωτογραφίες από τις διάφορες ιστορικές περιόδους της Κρήτης, κυρίως από τη νεότερη ιστορία. Μεταξύ αυτών πιο αξιόλογα είναι τα πλήρη θεματικά σύνολα για τις Κρητικές Επαναστάσεις αλλά και τους διάφορους σταθμούς της πλούσιας δράσης του Ελευθερίου Βενιζέλου, από την Επανάσταση στο Θέρισο, την Κρητική Πολιτεία και τη θριαμβευτική πορεία της Ελλάδος επί πρωθυπουργίας του. Εξίσου σημαντικό όμως είναι και το σύνολο των φωτογραφιών που έχουν σχέση με τη Μάχη της Κρήτης και τη μετέπειτα γερμανοϊταλική Κατοχή και Αντίσταση.

Η δωρεά έγινε αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο, από το οποίο και ελήφθη η απόφαση της ονοματοδοσίας κεντρικής οδού του Γαζίου στη μνήμη του αείμνηστου Μανόλη Δουλγεράκη.

Ο δήμαρχος Κ. Μαμουλάκης ευχαρίστησε τον Μιχάλη Δουλγεράκη, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αξία των δωρηθέντων. «Είμαστε συγκινημένοι», τόνισε ο Κ. Μαμουλάκης, «για τη νέα δωρεά προς το Δήμο μας, το υλικό της οποίας αφενός εμπλουτίζει σημαντικότατα τη δημοτική μας βιβλιοθήκη και αφετέρου καθιστά το Δήμο Μαλεβιζίου κάτοχο ενός σπουδαίου φωτογραφικού αρχείου, που περιλαμβάνει σπάνια και πολύτιμα φωτογραφικά τεκμήρια της τοπικής ιστορίας. Η νέα μας βιβλιοθήκη, για την οποία εργαζόμαστε πυρετωδώς και που πρόκειται να λειτουργήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, αποκτάει σήμερα ένα σπουδαίο σύνολο βιβλίων που φωτίζουν στο σύνολό της μια από τις σπουδαιότερες περιόδους της παγκόσμιας ιστορίας, όπως είναι η Μάχη της Κρήτης και η ηρωική Αντίσταση. Παράλληλα, ο Δήμος μας αποκτά ένα μεγάλο και πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο, για τις διάφορες περιόδους τις νεότερης ιστορίας του τόπου μας, το οποίο σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις δράσεις μας για την προβολή και την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας».

(Η φωτογραφία είναι από παλαιότερη δωρεά της οικογένειας)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News