default-image

Εκδήλωση για την ένταξη κρητικών μνημείων στην UNESCO

Κρήτη
Εκδήλωση για την ένταξη κρητικών μνημείων στην UNESCO

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδήλωση με θέμα "Κρήτη και UNESCO: Προϋποθέσεις και προσδοκίες", όπου θα συζητηθεί η προοπτική, η διαδικασία και η πορεία ένταξης των κρητικών μνημείων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης και το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στις 5 το απόγευμα στο Μεγάλο Αρσενάλι στο λιμάνι Χανίων.

Η εκδήλωση, στην οποία η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη, περιλαμβάνει εισηγήσεις από διακεκριμένους εισηγητές σχετικές με το θέμα της εγγραφής μνημείων της Κρήτης στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

17:00: Χαιρετισμoί διοργανωτών

- Σταύρος Αρναουτάκης, περιφερειάρχης Κρήτης

- Αμαλία Κωτσάκη, πρόεδρος Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου

- Αικατερίνη Τζιτζικώστα, πρόεδρος Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO

Μέρος Α: Προϋποθέσεις και πολιτικές

17:20: Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, επίτιμη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομάς, ομιλία με θέμα "Πολιτική για την ένταξη μνημείων της Κρήτης στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO".

17:40: Αναστασία Τζιγκουνάκη, αρχαιολόγος, διευθύντρια Εφορίας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, με θέμα "Σύμβαση παγκόσμιας κληρονομιάς. Ένα διεθνές νομοθετικό εργαλείο για την αειφορία των μνημείων εξέχουσας οικουμενικής αξίας".

Μέρος Β: Οι προσδοκίες

18:00: Δημήτρης Μιχελογιάννης, περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης, "Η πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της Κρήτης και η UNESCO: Μια προσέγγιση από τη σκοπιά της βιώσιμης (τουριστικής) ανάπτυξης".

18:20: Οδυσσέας Σγουρός, αρχιτέκτων ΕΜΠ, "Σπιναλόγκα/Μηχανή Μνήμης, Ο αέναος μετασχηματισμός του τόπου και του τοπίου, τα ίχνη των ανθρώπων και του χρόνου και οι πολύτροπες συνάψεις μιας προσωπικής διερώτησης".

Μέρος Γ: Η εμπειρία

18:40: Λή Μηναΐδη, αναπλ. γενική γραμματέας του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, πρ. αντιδήμαρχος Ρόδου, "Εγγραφή ενός μνημείου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO - Ευκαιρία και πρόκληση".

19:00: Τένια Ρηγάκου, αρχαιολόγος, προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, υπεύθυνη της Παλαιάς Πόλης Κέρκυρας (Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UΝESCO), "Παλαιά Πόλη Κέρκυρας: Μνημείο Κληρονομιάς της UNESCO: ζητήματα προστασίας και διαχείρισης"

19:30: Συζήτηση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News